Kirjailija: Suvi Vaarla
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Julkaisija: Wsoy
Julkaisija: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2019
Kesto: 8h 42min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
Elinan perhe elää 1980-luvun nousukauden unelmaa. Isän firma ottaa välittömästi tuulta alleen ja pian muutetaankin jo Westendiin omakotitaloon. Nuori Elina tutustuu naapuritalon tyttöön ja löytää sydänystävän itselleen. Perheet kietoutuvat tiivisti yhteen viettäen juhlapyhiäkin yhdessä, ja Elinan isä saa houkuteltua naapuriperheen hankkimaan mökin hänen suunnittelemastaan mökkikylästä Lappista. Mutta sitten iskee 90-luvun lama. Ja kaikki muuttuu peruuttamattomasti.
Toisaalta nykyajassa aikuinen Elina käsittelee lapsuutensa traumoja. Hän lähtee opiskelemaan kauppakorkeaan, mutta tuntee ulkopuolisuutta raharikkaiden lasten seurassa. Kuinka huolettomia he ovatkaan. Samaan aikaan Elina ei voi unohtaa 90-luvun laman romahdusta, joka vei heiltä aivan kaiken. Isän yrityksen, talon, rahat, ystävät ja lopulta myös perheen. Hän suorittaa elämäänsä. Työelämässäkin hänen on pakko löytää vakaa toimeentulo, jotta sisäinen turvallisuudentunne pysyisi edes jotenkin kasassa. Siinä missä muut hihkuvat IT:n uusien innovaatioiden matkaan, Elina näkee vain uuden kammottavan kuplan, joka voi särkyä milloin vain syösten jälleen kaiken turmioon. Voiko hän koskaan tuntea enää luottamusta elämään?
Vaarlan romaani on läpileikkaus laman vaikutuksista. Kuinka se on voinut järkyttää sitä perustavanlaatuista turvallisuuden tunnetta. Taloudellinen romahdus vei niin monia mukanaan ja sai toiset suistumaan hyvinkin epätoivoisiin ratkaisuihin. Itse en ollut vielä syntynytkään kun tuo lama isku, joten omakohtaista vertailupintaa minulla ei ole. Silti koin Vaarlan kerronnan hyvinkin uskottavana. Kuinka nousukauden pintaliito voikin yhtäkkiä vaihtua velkahelvettiin ja mielen murtumiseen talouden ohella. Ja Elinan tavoin myös lapset kantoivat näätä haavoja mukanaan vielä aikuisuudessakin.
Vaikka teoksen aihe oli koskettava, en kuitenkaan löytänyt sen kanssa samaa sävelmää. Olen itsekin vaellellut samaisen kauppakorkean käytävillä ja muistan mursujaiset mustine jätesäkkeineen. Tapiolassakin asuin tuolloin ensimmäiset opiskeluvuodet eli tarinan miljöökin oli jotenkuten tuttua. Olen myös aikuisena käsitellyt oman lapsuuteni traumoja, vaikkakin eri syistä syntyneitä. Paljon samaistumispintaa oli siis tarjolla. Silti en jotenkin saanut Elinasta tarttumapintaa. Siinä missä itse olen kohdannut demonini ja kasvanut ihmisenä, Elina tuntui jääneet omien haamujensa vangiksi. Kaikessa kerronnassa paistoi tietynlainen surkutteleva epätoivo. Huomasin kuunnellessani, että en oikein jaksanut keskittyä siihen mitä kirjassa tapahtui. Etäännyin tarinasta ja Elinasta. Ehkä 90-luvun laman kokeneille tämä antaisi enemmän, sillä näen kyllä kirjassa potentiaalikin. Minua se ei vain onnistunut imaisemaan tarinansa vietäväksi.
Tähdet: 2.5 / 5
Muualla luettu: Kirsin Book Club, Kirjaluotsi, Kirsin kirjanurkka, Leena Lumi, Kulttuuri kukoistaa, Kirjabrunssi, Elämä on ihanaa, Amman lukuhetki, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Sivumerkkejä, Kirja hyllyssä, Eniten minua kiinnostaa tie, Tässä kaupungissa tuulee aina, Kirja vieköön!, Kirjojen kuisketta, Yökyöpeli hapankorppu lukee ja Ja kaikkea muuta