sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Syyttömyyden taakka - Agatha Christie

Kirjan nimi: Syyttömyyden taakka (Ordeal by Innocence)
Kirjoittaja: Agatha Christie, suomentanut Anna-Liisa Laine
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi:  1958, suomennos 2010
Sivumäärä: 238
Mistä: Omasta hyllystä

' - Niin, tiedän. Suokaa anteeksi sanani. Mutta kun te ja tyttärenne niin itsepintaisesti korostatte että kaikki on nyt ohi - päättynyt - lopussa. Kaikki ei ole ohi. Kuka sen sanoikaan: - Mikään ei ole koskaan ratkaistu ennen kuin...
- Ennen kuin se on ratkaistu oikein, neiti Vaughan lopetti lauseen hänen puolestaan. - Kipling. '     s. 17

Koko maa kuohahtaa kun nuorisorikollisuuteen taipuvainen Jack Argyle surmaa oman adoptioäitinsä. Adoptioäidin, joka oli tullut tunnetuksi sodan aikaan lasten turvakodin pyörittämisestä, ja joka hyväsydämällisyyttään adoptoi osan näistä lapsiraukoista sodan päätyttyä. Kaikki todistusaineisto viittaa Jackiin, vaikka tämä väittää kiihkeästi saanensa peukalokyydin juuri murhan tapahtuessa, eikä näin olisi voinut tehdä tätä kauhistuttavaa tekoa. Jack kuitenkin tuomitaan ja hän menehtyy vankilassa. Tämä kauhistuttava ajanjakso Argylien perheen elämässä voi viimein päättyä.

Eräänä iltana Aurinkoniemen ovelle ilmestyy kuitenkin vieras mies. Tämä mies on tohtori Calgary, jolla on järisyttäviä uutisia. Jack oli syytön! Epäonnisten sattumusten vuoksi Calgary oli kolauttanut päänsä murhapäivänä ja kärsinyt lievästä muistinmenetyksestä kun hän lähti tutkimuskomennukselle Etelämantereelle. Vasta nyt palattuaan takaisin hän tajusi asioiden oikean laidan. Hän oli antanut tuona epäonnisena iltana nuorukaiselle kyydin. Hän on Jackin kadoksissa ollut alibi! Ilon sijasta Calgary saa perheeltä kuitenkin osakseen epäuskoa ja vihamielisyyttä. Hän ei nimittäin ole tajunnut erästä äärimmäisen tärkeää seikkaa: Mikäli murhaaja ei ollut Jack, niin kuka sen teki? Kuka perhepiiristä on todellinen murhaaja? Ja onko hän valmis surmaamaan uudestan pitääkseen salaisuutensa?

' Hester lausui vain kuiskaten sanat:
- Miksi te tulitte? Voi, miksi te lainkaan tulitte?
Calgary katsoi häneen avuttomana.
- Minä en ymmärrä teitä. Ettekö te halua että teidän veljenne maine puhdistuu? Ettekö te halua että hänelle tehdään oikeutta?
- Voi, oikeutta! Hester sinkosi sanan häntä kohti.
Calgary toisti: - Minä en ymmärrä...
-Puhutte jatkuvasti tuosta oikeudesta! Mitä merkitystä sillä on Jackolle? Hän on kuollut. Ei Jackosta väliä. Vaan meistä!
- Mitä tarkoitatte?
- Eivät syylliset ole tärkeitä. Vaan syyttömät. '
s. 28

Joululomilla telkkarista tuli neliosainen sarja, joka perustui löyhästi tähän Christien romaaniin. Jo aiemmin oli kohuttu kuinka niin monet asiat aina murhaa myöten oli mutettu alkupereisestä. Hyllystäni löytyikin juuri sopivasti Christien teos, joten pääsin heti vertailemaan erosivatko ne todella toisistaan niin merkittävästi. Päällisinpuolin tarina vaikuttikin aika samalta, mutta mitä pidemmälle sarjassa edettiin sitä enemmän se lähti omille teillensä aina pienistä yksityiskohdita lähtien. Tämä oli sinäänsä miellyttävä yllätys, sillä näin ollen molemmissa versioissa jännitys pysyi kun ei koskaan voinut olla varma mitä tulee tapahtumaan. Yleensä olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että filmatisointien tulisi noudattaa kirjojen tarinaa mahdollisimman tarkasti. Tässäkin sen huomasi, että sarjan tarina ja lopetus eivät olleet kovin Christiemäisiä, sillä niistä puuttui se viimeinen twisti. 

Sinäänsä olen siis tyytyväisempi alkuperäiseen Christien versioon, mutta sekään ei tehnyt kovin kummoista vaikutusta. Syyttömyyden taakka tuntui jollakin tasolla laahaavan aika pahasti. Samoja asioita vatvottiin ja pyöriteltiin aina eri henkilöiden näkökulmasta, eikä itse tarinassa tapahtunut oikeastaan mitään. En varmaan edes muista milloin viimeeksi olisin joutunut kuvailemaan Christien teosta peräti tylsäksi. Oikeastaan vain lopetus oli tyydyttävä, ja kaiken sitä ennen olisi voinut vain pyyhkiä pois. Luulisi että asetelmasta, jossa on viisi adoptiosisarusta, adoptiovanhemmat ja taloudenhoitaja, joilla jokaisella on omat ristinsä kannettavanaan saisi aikaiseksi mehukkaan sopan, mutta ei. Syyttömyyden taakka on Christien tarina, joka pyyhkiytyy mielestä lähes heti lukemisen jälkeen. Tämä teos ei vain yllä muun dame Chriestien tuotannon tasolle.

Tähdet: * *


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...