maanantai 4. kesäkuuta 2018

Historian suurnaiset - Reinhard Barth

Kirjan nimi: Historian suurnaiset (Frauen die Geschichte machten. Von Hatschepsut bis Indira Gandhi)
Kirjailija: Reinhard Barth, suomentanut Tuulikki Virta ja Katja Zöllner
Kustantaja: Ajatus kirjat
Julkaisuvuosi: 2005
Sivumäärä: 306
Mistä: Lainattu kirjastosta


Historian suurnaiset on teos, jossa annetaan sivutilaa niille lukuisille naisille, jotka ovat tehneet historian saatossa merkittäviä asioita, mutta silti jääneet historiankirjoissa joksenkin miesten jalkoihin. Tämä teos esittelee 25 naista läpi historian aina muinaisesta Egyptistä 1900-luvun Intiaan. Näitä naisia ovat esimerkiksi Kleopatra, Jeanne d'Arc, Katariina de Medici, Elisabet I, Markiisitar de Pompadour, Katariina Suuri, Marie Antoinette, kuningatar Viktoria sekä Indira Gandhi.

Barthin teos koostuu hiukan alle 10 sivuisista elämänkerroista, joissa valotetaan kunkin naisen tekoja ja merkitystä kyseisessä historiallisessa kontekstissa. Nämä lyhyet kuvaukset olivat juuri sopivan mittaisia, jotta päästiin syvemmälle kuin yleissivistys olettaa, mutta samalla sille tasolle, että tiedon voi vielä omaksua suhteellisen vaivattomasti ja helposti. Lukujumi oli ottanut minut taas haltuunsa lukuvuoden ajaksi ja pystyin keskittymään lukemiseen vain hetkellisesti niin että lukutuokioiden välit saattoivat kasvaa pitkiksikin. Pitkien romaaneiden lukeminen ja kaikkien juonenkäänteiden muistaminen tuntui hyvin takkuiselta, mutta Historian suurnaisten lyhyet henkilökuvat istuivat täydellisesti lukutarpeeseeni. Teoksesta onkinn helppo napsia yksittäisiä lukuja eri naisten elämäntarinoista aina mielenkiinnon mukaan.

Historian suurnaisten parasta antia olikin sen historian valottaminen näillä välähdyksillä eri aikakausien suurnaisten elämistä. Historia on aina kiehtonut minua, mikä on näkynyt myös lukuinnostuksessani koskien historiallisia romaaneja. Nämä romaanit perustuvat kuitenkin pitkälti fiktioon, johon on voitu tehdä taustatyötä faktoista. Nämä fiktiiviset kuvaukset, kuten romaanit tai elokuvat ja sarjat, näistä eri suurnaisista ohjaavat hyvin vahvasti mielikuvia näistä henkilöistä, vaikka niiden tekijät ovatkin voineet ottaa paljon luovia vapauksia. Barthin teos eroaa tästä, sillä tietokirjana sen kertomukset näistä suurnaisista perustuvat vahvemmin faktoihin, mikä teki mielenkiintoiseksi verrata Barthin suurnaisten kuvauksia popularisoituihin kumppaneihinsa. 

Koska kyseessä on tietokirja ei siltä voi kuitenkaan odottaa kirjallisesti niin vahvaa esitystä, kuin romaanien tarjoama soljuva teksti, joka imaisisi mukaansa heti kättelyssä. Tämän vuoksi teoksessa on ehkä ollut haasteena luoda lukijan ja henkilöhahmojen välille tiettyä yhteyttä. Vaikka tietokirjassa kuinka pyrittäisiin selittämään toimintojen taustoja ei siinä tavoiteta samaa tunnetta kuin romaaneissa, joissa lukija pääsee henkilöiden pään sisään, ja niiden avulla ymmärtää heidän toimintaansa paljon syvällisemmin. Tietysti kyseessä on vain illuusio, sillä kukaan ei voi todellisuudessa tietää tarkasti näiden henkilöiden todellisia motiiveja. Barth kuitenkin pyrkii teoksessaan selittämään tapahtumia parhaansa mukaan, vaikka tietokirja genre pakottaakin sen pysymään faktapohjaisena ilman kaunokirjallisia keinoja.

Kokonaisuutena Historian suurnaiset oli varsin sivistävä ja mielenkiintoinen teos, joka valotti näiden 25 naisen historiaa ja merkitystä. Luonnollisesti teoksen esitelemistä naisista osa oli selvästi mielenkiintoisempia kuin toiset, ja halutessaan teoksesta voisikin hyvin valikoida juuri ne itseä kiinnostavat osiot. Minun tapauksessani nämä mielenkiintoisimmat osiot sijaitsivat kirjan keskivaiheilla, kun taas kaikista vanhimmat ja 1900-luvun henkilökaarti jäivät hiukan etäisemmiksi. Teos herätti itsessään paljon lisämielenkiintoa joitakin naishahmoja kohtaan ja jo lukiessa tuli aina paikka paikoin tarve pyrkiä löytämään vielä lisää tietoa ja oppia uutta. Näitä linkkejä historian tapahtumien ja ihmisten suhteiden välillä tuli bongailla myös Barthin teoksen sivuilta. Se on vain niin nautinnollista kokea lukiessa niitä kuluisia ahaa-elämyksiä, kun palaset loksahtavat paikoilleen ja ymmärrys valtaa mielen. 

Tähdet: * * * +

Muualla luettu: Kirjakaapin avain ja Todella vaiheessa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti