maanantai 3. kesäkuuta 2013

Starter for Ten - David Nicholls

Kirjan nimi: Starter for Ten
Kirjoittaja: David Nicholls
Kustantaja: Hodder
Julkaisuvuosi: 2003/2007
Sivumäärä: 469
Mistä: Siskolta lainassa

Tarinan keskiössä on kahdeksantoistavuotias Brain, joka on juuri aloittanut kirjallisuuden opinnot yliopistossa. Nippelitiedon hallitseva Brian osallistuu yliopistojen välisen tietovisailun joukkueeseen, onhan tietovisaan osallistuminen ollut hänen pitkä aikainen haave lapsuudesta asti. Ikävä kyllä Brianin keskittymiskykyä heikentää suositun ja kauniin Alicen perässä juokseminen sekä jatkuva ryyppäily.

'' ´How many fingers am I holding up?´
´If I get the aswer wrong, do we lose five points?´
She smiles. ´Not this time, no.´
´Then the answer is three.´ ''
s. 432-433

Hmm... Se syy miksi alkujaan rupesin lukemaan tätä kirjaa oli kiinnostus tuota tietovisailupuolta kohtaan. Ajattelin että kerrankin kirja, jossa nörtit jyräävät ja ovat tuotu esiin hyvällä tavalla. Sen sijaan sainkin seurata ei niin sympaattisen Brianin viinanhuuruisia sekoiluja ja kuolaamista nykyajan Afroditen perään. Kumpikaan näistä aiheista ei kiinnostanut pätkän vertaa, ja harmittaa kun odotukset olivat kuitenkin suht korkealla tuon One Day:n jälkeen.

Oikeastaan en voinut sitää ketään kirjan hahmoista. Ehkä parhaiten minuun kuitenkin vetosivat teräväsanainen ja voimakas mielipiteinen Rebecca sekä visailutiimin kirkkain tähti hiljainen ja nöyrä Lucy. Muut eivät sitten vedonneet ollenkaan eikä säälipisteitä heru. Tietysti kaiken tuon örveltämisen välissä oli luultavasti kasvutarina, joka tosin minulta tuntui menevän täysin ohi. Vakavampiakin aiheita oli kuten isän varhainen poismeno ja abortti, mutta eipä niihinkään oikein päässyt mukaan.

Innostuin siis todella kirjan luullusta teemasta, johon nimi ja kansikuva selvästi viittaavat. Harmi, että se visailu jäi täysin kaiken muun jalkoihin, ja pelkäksi sivujuonteeksi. Muuan hauska yksityiskohta oli joka luvun aloittava visailukysymys, jonka annettu vastaus liittyi aina tulevaan lukuun. Ikävä kyllä englannin kielentaitoni eivät oikein riittäneet näihin kysymysten sanastoihin, mikä oli ikävää, koska sitä kautta kirjatsa olisi voinut saada edes vähän enemmän irti. Huonoon lukukokemukseeni on myös saattanut vaikuttaa se, että juuri lukiessa oli menossa viimeiset kokeet ja väsymykselle ei ehkä tehnyt hyväksi lukea vielä kaiken päälle englanniksi. No ei sille enää voi mitään. Kirja jätti kyllä karvaan maun suuhun.

Tähdet: * *

Muualla luettu: Jum-Jum/Sanojen jano, Sara/P.S. Rakastan kirjoja, Mitenköhän tässä kaikessa käy, Minna/Ilselä, Katja/Lumiomena, Maija/Kirjojen keskellä, Henna/Hemulin kirjahylly ja Sanna/Luettua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti