tiistai 2. toukokuuta 2023

Englantilainen romanssi - Niina Mero


Kirjan nimi
: Englantilainen romanssi

Kirjoittaja: Niina Mero
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 379
Mistä: Kirjastosta
 
' En tiennyt, miten olisin selittänyt Helille haluttomuuteni matkustaa Englantiin. Hänkin tiesi, kuinka paljon rakastin englantilaisia kirjailijoita, komisarioita ja romantiikan ajan taidetta. Matkustin Englantiin nojatuolissani lähes joka ilta, ja se oli täydellistä. Mutta todellisuus ei koskaan vastaa mielikuvaa vaan tuottaa aina pettymyksen. Minä tiesin kokemuksesta, mitä tapahtuisi, jos antaisin romanttisten haavekuvieni täyttää mieleni ja kuvittelisin, että voisin kokea todellisessa maailmassa jotain niiden veroista. [- -] enkä ollut valmis siihen, että Englanti tuottaisi minulle pettymyksen.'
s. 17-18
 
Nora on freelancer toimittaja, tai kuten hänen tatuoijansa Mikko asian ilmaisee työtön, joka valmistelee graduaan viktoriaanisista romantiikan kirjailijoista. Keatsin ja Shelleyn runot ovat hänelle elämän suola ja muutenkin Englanti on hänen haaveidensa maa. Komisario Morsen Oxfordiin on turvallista tehdä nojatuolimatkoja, mutta hän ei vahingossakaan halua rikkoa tätä luomaansa haavekuplaa. Ja sitten hänen siskopuolensa Helin on pakko löytää Mark. Englantilainen aristokraatti valtavalla kartanolla, jossa on palvelusväkeä kuin Downton Abbeyssä konsanaan. Ja nyt he ovat menossa naimisiin, eikä Nora pysty välttämään enää Englannin reissua.
 
Kun Nora astuu kartanon pihalle, hän ei enää tiedä eletäänkö siellä todella 2000-lukua vai onko hän tullut astuneeksi Jane Austenin romaaniin. Nyreä hovimestari kyräilee alta kulmien, päivällisille pitäisi pukeutua hienoon mekkoon ja huoneet ovat täynnä historian havinaa. Vaikka Nora rakastaakin historiallista Englantia, on täysin eri asia miten tämä kauttaaltaan tatuoitu ja mustiin t-paitoihin ja maihareihin pukeutuva nuori nainen onnistuu solahtamaan osaksi Helin tulevaa aristokraattiperhettä. Heli on ollut heistä aina se sosiaalinen päivänsäde ja Nora hiljainen omissa oloissaan viihtyvä gootti lukutoukka. Matkallaan Nora tulee myös sotkeutuneeksi isäntäperheensä sukusalaisuuksiin. Perheen vanhin poika James on nimittäin kadonnut kymmenen vuotta sitten, eikä kukaan suostu puhumaan hänestä mitään. Mitä tälle synkälle taiteilijasielulle on oikeastaan käynyt?

' Pieneksi hetkeksi kaikki katosi. Jamesin mysteerikatoaminen, Helin häät, Tampere ja Mikko ja käytöstavaton kissani. Millään ei ollut merkitystä, mikään ei ollut tärkeää. Hengitin kirjojen tuoksua ja elin. He olivat siellä kaikki. Kaikki minun kuolleet romantiikan sankarini, tuberkuloottinen Keats, rannalle huuhtoutunut Shelley, sodan ja sairauksien runtelema Byron ja vanhan koulun oopiumisti Coleridge. Rivejä rivien jälkeen, vanhoja ja vielä vanhempia painoksia, joiden selät olivat murtuneet ja ryhti kumartunut, painoksia, joissa kansipaperit olivat vielä värikkäitä ja kalliita, nahkaselkäisiä painoksia ja kullalla kaiverrettuja painoksia. Omistuskirjoitettuja painoksia, ajattelin itsekseni, mutta tiesin kuvittelevani liikoja. Vaikka joku kirjallisuudenopiskelija olikin sattunut löytämään vintistä Mary Shelleyn lordi Byronille omistaman ensipainoksen Frankensteinista, minulla tuskin kävisi yhtä hyvä tuuri. Mutta rahallinen arvo ei ollut se, mikä minua kirjoissa houkutti, vaan niiden ikä ja eletty elämä, sivujen kulumat ja ääni, joka niistä selaillessa kuului. '
s. 98

Tämä on teos, joka sopii jokaiselle brittifanille. Se on täynnä viittauksia eri kirjoihin, sarjoihin ja elokuviin. Englannin voi suorastaan kokea kaikilla aisteillaan Noran mukana. Minulle romantiikan ajan kirjailijoiden Shelleyn ja Keatsin tuotanto ei ole tuttua, mutta nautin silti Noran matkassa näihin mestareihin tutustumista. Sen sijaan Komisario Morset, Downton Abbeyt ja Bridget Jonesit ovat tälle tytsylle sentään tuttuja. Kaikilta näiltä sivuilta suorastaan paistoi kirjailija Meron omakin rakkaus kirjallisuutta ja Englantia kohtaan. Ei kukaan muuten olisi voinut ilakoida tuolla tahdilla näitä viittauksia tekstinsä lomaan. 
 
Tämä on teos, joka paperilla vaikuttuu aivan täysin minun kirjaltani. Vanha kartano synkkine sukusalaisuuksineen, check. Lukuisia viittauksia englantilaiseen kirjallisuuteen ja sarjoihin, check. Luonnollisestikin vielä romantiikalla kuorrutettuna, check. Luin vastikään Messinan dekkarin Murha paremmissa piireissä, joka oli kuin Jane Austenia murhajuonella. Ajattelin, että tuo oli hyvinkin herkullinen idea ja sitten tämä Meron teos tulikin vastaan kirjastossa. Tällä kertaa siis romantiikkahyllystä eli hömppää synkkäsalaisuuksisessa kartanossa. Pidin myös, että Nora ei suinkaan ollut stereotyyppinen romantiikka kirjallisuuden päähenkilö vaan tatuoitu oman tiensä kulkija. Toisinaan kyllä Noran vatvomiset menivät jo hiukan liiankin pitkälle minun makuuni ja voi apua oikeasti sitä miesten esineellistämistä, kun kuolataan niin avoimesti vain vatsalihasten perään. Olihan se romantiikkajuonikin aika ennalta-arvattava, mutta hyväksyttänemme nämä genrelleen ominaisina piirteinä. Olin suorastaan yllättynyt, että kyseessä oli kotimainen teos eikä sittenkään kansainvälistä menestystä kahminut käännös. Mukavaa aina löytää kiinnostavia uusia tuttavuuksia kotimaisista kirjailijoista. Vaikka teos ei siis aivan napakymppi ollutkaan, niin nautin silti sen matkassa ihastuttavassa goottilaisessa kartanomiljöössä.
 
Tähdet: 3.5 / 5
 
 

10 kommenttia:

  1. Tykkäsin kirjasta. Kesäisin on kiva lukea hömppää. Rakkaus on ihana asia, kun se on ihanaa molemmin puolin. Parasta tässä kirjassa oli miljöö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep juurikin näin, kesä on kyllä otollista romantiikka kirjallisuuden aikaa. Tuo miljöö lumosi minutkin! Kiva että tykkäsit :)

      Poista
  2. Kappas, tästä voisi saada vanhaan Helmet-haasteeseen yhden kohdan täyteen! Pitäisi lukea vuonna 2019 julkaistu kirja eikä ole vielä löytynyt mieleistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistavaa, että löytyi potentiaalinen haastekohdan täyttäjä! Toivottavasti tykkäät teoksesta :)

      Poista
  3. Sähän oot ollut hyvien itselle tuttujen kirjojen parissa :D Bongasin täältä sun blogista heti muutaman tutun. Mä rakastuin tän kirjan myötä Keatsin runoihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska sattuma, että on osunut näitä monia hyviä tuttavuuksia nyt lukuun :D Joo Noran matkassa kyllä heräsi kiinnostus tutustua Keatsin tuotantoon enempikin!

      Poista
    2. No eikö! Arvostan muuten tota, miten linkkaat näihin noita muiden blogien juttuja <3 Osoittaa perehtyneisyyttä ja on tosi ihana nod meidän muiden suuntaan. Pitäisikin melkein kattoa ekana sun blogista, että onko täällä jostakin kirjasta juttua, niin saisi heti hyvän otannan blogijutuista :D

      Poista
    3. Kiva kuulla :) Itse tykkään paljon lukea mitä muut ovat samaisesta kirjasta tykänneet. Varmaan vähän samaa tuntumaa avartaa omaa lukukokemusta mikä viehättää myös lukupiireissä. Näin blogien kautta sitten haen sitä omaa kirjayhteisöä :3 Mukava sitten linkatakin näitä, että joku muukin voi löytää helposti näitä juttuja ja saada laajemman käsityksen teoksesta. Hauskan usein teokset nimittäin joko jakavat mielipiteitä tai sitten eri lukijat ovat keskittyneet eri asioihin :D Harmillisesti google ei tunnu kylläkään näyttävät kaikkia arvosteluja hakutuloksissaan, mutta ainakin ison osan.

      Poista
    4. Mä kans luen yleensä vähän muittenkin juttuja tosta syystä. Ei oo kuitenkaan kahta samanlaista kirjoitusta tai kahta samanlaista lukijaa edes.

      Just oon ihmetellyt missä kaikki blogijutut Bridgertoneista on, kun Google ei näytä juuri mitään. Olisikohan siinäkin kyse tuosta? Ei kai kirjablogeilla voi mennä näin huonosti? En ole ollut kovin aktiivinen hetkeen, niin en ole aivan perillä nykytilanteesta ja että paljonko kirjoitetaan.

      Poista
    5. Toisaalta pitkissä sarjoissa käy helposti myös niin, että parista ensimmäisestä osasta löytyy paljon juttuja, mutta sen pidemmälle ei moni sitten jatkakaan. Toivotaan että blogit pitävät vielä pintansa, sille itse ainakin tykkään lukea paljon näitä pidempiä juttuja :) Monet tosin ovat tainneet siirtyä instagramin puolelle.

      Poista