Kirjan nimi: Fatiman käsi (La mano de Fátima )
Kirjoittaja: Ildefonso Falcones (Satu Ekman & Taina Helkamo)
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2009, suomennos 2011
Sivumäärä: 1011
Mistä: Ostettu
'' On totta, että maurit ovat nousseet kapinaan, mutta vanhat kristityt ovat syösseet heidät epätoivoon ylimielisyydellään, järjestelmällisellä ryöväämisellään ja heidän vaimojensa häpäisemällä. Jopa papit ovat käyttäytyneet säädyttömästi. Kokonainen kylä maureja on kannellut kirkkoherrastaan arkkipiispalle, ja valitus on päätetty tutkia. ´´Hakekaa hänet pois täältä´´, asukkaat ovat pyytäneet, ´´tai jos ette vie, naittakaa hänet, sillä kaikilla meidän lapsillamme on hänen siniset silmänsä.´´
FRANCÉS DE ÁLAVA, Espanjan Ranskan-suurlähettiläs tiedonannossaan Filip II :lle vuonna 1568 ''
s. 18
Hernando Ruiz on mauri sinisillä silmillä. Kun pakolla kristinuskoon käännytetyt maurit tarttuvat aseisiin poljettujen oikeuksiensa puolesta, päätyy Hernando ikävään välikäteen. Kristittyjen silmissä hän on mauri ja maurien silmissä taas nasaretilainen. Jopa hänen oma isäpuolensa Brahim kohtelee häntä kuin pahaista rakkia toivoen hänen kuolemaa. Oikeastaan nuori Hernando ei tunnu itsekään tietävän, mikä hän on. Niin katolinen pappi kuin mauriyhteisön uskonnollinenjohtaja Hamid opettivat häntä ahkerasti.
'' Sinä yönä hän [Hernando] oli loikkinut satojen ruumiiden yli, kuullut ja jopa haistanut kristittyjen joukot vallanneen vihan ja vimman, mutta ei hän halunnut viedä näiden puolisoiden ja isien viimeistä toivonhiventä.
- Kaikki Juvilesin kirkon edustalla olleet kuolivat! Kaikki! tiedustelija ulvaisi. -Yli tuhat naista ja lasta! Yksikään ei pelastunut. ''
s. 122
Patoutunut viha ryöppyää ulos, eikä kukaan pääse sitä pakoon. Puolin ja toisin surmataan toisen uskonnon edustajia sumeilematta, jos nämä eivät käänny. Edes naiset ja lapset eivät ole turvassa. Tästä syntyy kostonkierre jolle ei näy loppua. Hernando onnistuu pääsemään maurikuninkaan suosioon, mutta hän ei ole siltikään turvassa. Hän on nimittäin iskenyt silmänsä samaan tyttöön kuin väkivaltainen isäpuolensa Bahrim, jolle yhden nasaretilaisen listiminen ei ole ongelma eikä mikään.
Seikkaulua, rakkautta ja historiaa kietoutuneena elämäntarinan ympärille. Mitä muuta voisikaan kirjalta toivoa. Teoksen henkilöhahmot aikaansaivat monenlaisia tuntemuksia aina vihasta helpotukseen. Kävi kyllä sääliksi noita ihmiskohtaloita. Niin paljon kuolemaa ja tuskaa jouduttiin kärsimään sodassa uskontonsa ja kulttuurinsa puolesta. Hernandonkin elämä oli yhtä vuoristorataa tasapainoitellen kahden kulttuurin välissä tavoitteenaan niiden yhdistäminen rauhan saamiseksi. Aina kun hän pääsi hyvään asemaan, hän putosi rähmälleen ja aina vain syvemmälle ja syvemmälle. Täytyy vain ihailla Hernandon sinnikkyyttä aina vain jaksaa nousta ylös ja jatkaa, vaikka hän olikin molempien kulttuurien hyljeksimä.
Falcones on taas luonut ihanan tarkan historiallisen romaanin, joka ei kuitenkaan aivan yltä Meren katedraalin tasolle. Tässä oli niin paljon sotaa, salajuonia, kaappareita jne. että välillä oli ihan hankala pysyä perässä hengästymättä. Rakastan tiivistä tunnelmaa ja sitä kun kirjaa ei malta päästää käsistään, mutta tämä teos tuntui paikkapaikoin etenevän jopa liian nopeasti. Aika hassua sinäänsä, koska tällaisenaankin romaanissa on yli tuhat sivua.
Asia mitä rakastan historiallisissa romaaneissa on se kuinka ne syventävät koulun oppeja avaten ne aivan uudella tavalla eteen. Näin ei enää lue mitä keskiajalla tapahtui, vaan pääsee elämään ja hengittämään tuota aikaa taitavan kirjailijan johdattamana. Yksinkertaisesti vain rakastan Falconesin tapaa maalata kokonainen aikakausi ja kulttuuri herättäen sen henkiin. Kaikki paikkojen kuvaus on niin mestarillista, että nyt tuli hinku päästä Espanjaan näkemään nuo kaupungit omin silmin. Tuntuu aika hämmentävältä, kuinka paljon maureja vainottiin 1500-luvun Espanjassa. Kuten Hernando olen minäkin taipuvainen näkemään eri uskontojen ja kulttuurien yhdistävät enkä erottavat tekijät.
'' ´´Sinun täytyy olla kristittyjäkin kristitympi ja samalla hartaampi muslimi kuin kukaan meistä´´ ''
s. 400
Tähdet: * * * *
Muualla luettu: Vinttikamarissa ja Emilie/le Masque Rouge
Lue oman hyllyn kirjat -haaste on tilanteessa 14/65
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti