Kirjan nimi: The Big Four
Kirjoittaja: Agatha Christie
Kustantaja: A Dell Book
Julkaisuvuosi: 1927/1978
Sivumäärä: 173
Mistä: Ostettu
Julkaisuvuosi: 1927/1978
Sivumäärä: 173
Mistä: Ostettu
'' ´´Li Chang Yen may be regarded as representing the brains of the Big Four. He is the controlling and motive force. I have designated him, therefore, as Number One. Number Two is seldom mentioned by name. He is represented by an ´s´ with two lines through it - the sign for a dollar; also by two stripes and a star. It may be conjectured, therefore, that he is an American subject, and that he represents the power of wealth. There seems no doubt that Number Three is a woman, and her nationality French. It is possible that she may be one of the sirens of the demi-monde but nothing is knew definitely. Number Four -´´
His voice faltered and broke. Poirot leant forward.
´´Yes,´´ he prompted eagerly. ´´NumberFour?´´ - -
´´The destroyer,´´ gasped the man. ''
s. 15-16
Hercule Poirot on nyt aivan uuden haasteen edessä. Yhden rikoksen selvittämisen sijaan hänellä on vastassaan rikolliskopla. Tässä koplassa on neljä johtajaa ja he ovat vastuussa koko alamaailmasta. Maailman nerokkaimmat aivot - Poirotin jälkeen tietysti -, äveriäin mies, älykkäin tiedemies ja taitavin naamioitujja ovat liittoutuneet yhteen pyörittäen koko maailmaa. Heidät Poirot on saanut vastaansa. Tämä vastustaja on lähes ylivoimainen Poirotille, jonka on todella laitettava harmaat aivosolunsa koville. Varsinkin kun kaikki Big Four:sta liikaa tietävät eliminoidaan.
'' It has always seemed to me extraordinary that a woman should go so far in the scientific world. I should have thought a purely masculine brain was needed for such work. ''
s. 45-46
Onneksi Poirotin apuna on aina niin uskollinen Hastings, jonka täysin väärät johtopäätökset usein auttavat Poirottia löytämään sen oikean ratkaisun. Kyllähän Hastingsing heikkous punapäisiä naisia kohtaan on yleisessä tiedossa, mutta aina vain hänen hyväuskoisuutensa jaksaa ihmetyttää. Uusi puoli minulle oli tuo hänen asenteensa naistieteilijöitä kohtaan. Miksi ihmeessä tieteen tekemiseen tarvittaisiin maskuliiniset aivot? Tuohan on aivan järjetöntä. Hyvänä esimerkkinä naisen kykeneväisyydestä tieteen tekoon toimii kaksinkertainen nobelisti Marie Curie. Tietysti suurinosa merkittävistä tiedemiehistä oli miehiä, koska naisilta evättiin pitkään opiskelumahdollisuus. Kiitos siis Christielle luodessaan johtavan naistieteilijän hahmogalleriaansa.
Tässä teoksessa tapahtui hyvin paljon. Koko ajan Big Four iski ja Poirot juoksenteli perässä keräten todisteita. Tuntui melkein kuin olisin lukenut kahdeksantoista mininovellia Poirotin tutkimuksista, jotka kuitenkin liittyivät yhteen samojen taustajoukkejen kautta. Hassua kun luin tämän muutama vuosi takaperin suomeksi pidin tätä yhtenä parhaista poiroteista. Nyt taas tuo nopea tahti vain häiritsi. Rakastan nimittäin seurata Poirotin johtolankojen keräilyä ja sitten jännittävää paljastustilaisuutta ja sitten vielä lopulta selitetään miten hän oli päässyt tähän lopputulokseen. Tästä romaanista puuttui kaikki selittely niin minijutuissa, kuin suuresa juonessa. Ehkä tämä ei myöskään iskenyt niin hyvin, koska tiesin jo kaikki henkeäsalpaavat juonenkäänteet, jolloin se nerokkuus tuntui katoavan ja jäljelle jäävän vain sekalainen yhdistelmä tarinoita paljolla toiminnalla. Pidin kuitenkin paljon siitä, että Hastingsin lisäksi myös Poirot oli useaan otteeseen täysin pihalla Big Four:in toiminnasta. Mukavaa vaihtelua Poirotin ylivertaisuudelle.
Tähdet: * * +
Muualla luettu: Hanna/Sivujen välissä ja Apple/Uusi kuu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti