maanantai 2. heinäkuuta 2018

Lentävä kuolema - Agatha Christie

Kirjan nimi: Lentävä kuolema (Death in the Clouds)
Kirjailija: Agatha Christie, suomentanut Kirsti Kattelus
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 1935, suomennos 1982
Sivumäärä: 240
Mistä: Ostettu

' - Tämä esine, hyvät herrat, on nuoli, joka kuuluu puhallusputkeen, sellaiseen, joita eräät alkuasukasheimot käyttävät - öhöm! - en voi aivan varmasti sanoa, käyttävätkö eteläamerikkalaiset intiaanit vaiko Borneon alkuasukkaat sellaisia, mutta joka tapauksessa se on alkuasukasten nuoli, joka on ammuttu puhallusputkesta, ja epäilen pahoin, että kärjessä...
- On Etelä-Amerikan intiaanien kuuluisaa nuolimyrkkyä, Hercule Poirot täydensi. '
s. 20

Tapojensa vastaisesti aina niin terävä mestarisalapoliisi Hercule Poirot on matkustamassa lentokoneella Englannin kanaalin yli takaisin Englantiin. Lentämiseen vähemmän tottunut Poirot viettää matkan omissa oloissaan torkkuen, koska mitä pahaa nyt ylhäällä pilvien keskellä voisi tapahtua.  Jotain kuitenkin tapahtuu. Valmistautuessaan laskeutumaan stuertti löytää yhden matkustajan nukahtaneen - ikiuneen. Kaulassa naisella on vain pienen pieni pistojälki merkkinä tapahtuneesta. Kun koneesta löytyy myös nuoli ja puhallusputki,on täysin selvää, että madame Giselle ei kokenut luonnollista kuolemaa. Hänet on murhattu.

Hercule Poirot ryhtyy tutkimaan juttua. Miten joku on onnistunut suorittamaan kylmäverisen murhan keskellä kirkasta päivää lentokoneessa ja vieläpä suuren Poirotin silmien alla. Joku koneen takaosan yhdestätoista matkustajasta tai kahdesta stuertista on syyllinen. Monilla olisi ollut syytä haluta päästä eroon tuosta kovapäisestä koronkiskurista, mutta ongelmia tuottaa murhan toteutustapa. Jonkun olisi varmasti pitänyt nähdä jotakin, mutta mitään poikkeavaa ei lausuntojen mukaan tapahtunut lennon aikana. Miten murha onnistuttiin toteuttamaan? Ja miten koneessa lennellyt ampiainen liittyy tähän kaikkeen? Poirotin on aika laittaa harmaat aivosolunsa töihin ratkaistakseen tämän mysteerin.

' Janen puoleisella osalla peitti näköalaa sama sinivillapaitainen nuori mies, jota hän ei halunnut katsella.
Onhan suorastaan naurettavaa, että tuntee itsensä niin - niin hermostuneeksi. Minähän olen kuin seitsentoistavuotias, ajatteli Jane harmistuneena.
Vastapäätä istuva Norman Gale ajatteli:
Hän on kaunis - todella oikein kaunis... [- -] Hitto, minähän olen suorastaan hermostunut. Rauhoitu, poikaseni... '
s. 12-13

Poirotin murhatutkimuksen lisäksi tarinan keskiössä on viehättävä nuori kampaaja Jane Grey sekä komea hammaslääkäri Norman Gale, joiden välillä on kemiaa jo koneessa. Tämä selittämätön murhajuttu tulee vaikuttamaan molempien elämiin ja samalla lähentämään heitä keskenään. Ennen kuin murhaaja on saatu kiinni, heidän elämänsä ei voi palata normaaliin, joten he ryhtyvät selvittämään tapahtumia. Heidän selvitystyönsä risteääkin Poirotin polkujen kanssa ja yhdessä he ryhtyvät toteuttamaan suunnitelmaa, jonka avulla murhaaja saataisiin paljastamaan korttinsa.

Christie on mestarillinen juuri näissä suljetun tilan murhamysteereissä. On tarkkaan rajattu määrä epäiltyjä ja murha joka vaikuttaa mahdottomalta selvittää, kunnes tuo vanha vainukoira Poirot laittaa harmaat aivosolunsa töihin ja lopussa kerätään kaikki yhteen ja paljastetaan mitä todella tapahtui. Tällaiset Poirotit ovat ehdottomasti parhaita ja Lentävä kuolema ei tuottanut pettymystä. Janen ja Normanin rakkaustarina oli myös kiva lisä teokseen, mikä uudisti kivasti tuota perinteistä Poirot kaavaa.

Lentävä kuolema osoi minulle silmään aivan sattumalta kirjamessujen antikvariaattipuolella. Aluksi olinkin epäileväinen, sillä en ollut kuullut tästä teoksesta käytännössä mitää aiemmin. Ajattelin, että varmasti oli jokin syy, miksi tämä ei ollut lyönyt läpi kuten lukuisat muut Poirotin tarinat. Ilokseni löysinkin uuden ja mielenkiintoisen tarinan, joka tuntui mukavan tuoreelta. Tuoreella en tarkoita missään määrin nykyaikaista, sillä teoksesta ja suomennoksesta huokuu tuo historianhavina, joka vain mielestäni kuuluu oleellisena osana Christie lukukokemukseen. Tätä hieman tuntemattomampaa Christietä voi kyllä suositella.

Tähdet: * * * *

Muualla luettu: Paljon melua kirjoistaLuetut.netKirjasähkökäyrä ja Elossa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti