keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Houkutus - Stephenie Meyer

Kirjan nimi: Houkutus (Twilight)
Kirjailija: Stephenie Meyer, suomentanut Tiina Ohinmaa
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2005, suomennos 2007
Sivumäärä: 417
Mistä: Lainassa kaverilta

Isabella eli Bella Swan joutuu olosuhteiden pakosta tekemään päätöksen muuttaa aurinkoisesta Phoenixista aina sateiseen ja synkkään Forksiin isänsä Charlien luo. Forks on pikkukaupunki, jossa kaikki tuntevat toisensa ja Bellasta se on masentavin paikka koko maailmassa. Ensimmäisenä päivänä uudessa lukiossaan hän on nähtävyys, joka ei vastaa odotuksia. Ruskettuneen rantababen sijasta Forksin uusi asukki onkin kalpea ja kömpelö Bella, josta kuitenkin kaikki lukiopojat kiinnostuvat välittömästi. Paitsi yksi. Se yksi, joka omituisella ja lähes vihamielisellä käytöksellään ja lumoavalla ulkonäöllään kiinnittää Bellan huomion. Biologian tunneilla Bella ja Edward ovat kuitenkin pakotetut istumaan vierekkäin. Edwardin mielialat vaihtelevat vihamielisestä ja etäisestä aina huomaavaiseen ja kiinnostuneeseen, mikä saa Bellan pään täysin pyörälle. Sitten Bella on jäädä auton alle, mutta Edward pelastaa hänet. Jokin ei kuitenkaan täsmää. Eikös Edward ollut toisella puolella parkkipaikkaa? Ja miten autoihin on jäänyt tämän kämmenen muotoinen lommo?

' Mitä minun pitäisi tehdä, jos Edward tosiaan oli - jo sanan ajatteleminenkin tuotti vaikeuksia - vampyyri? [- -] Samassa tajusin, että siinä oli vastaus. Tuskimpa mitään vaihtoehtoja oli ollutkaan. Olin jo joutunut liian syvälle. Nyt kun tiesin - jos tiesin - etten voisi mitään pelottavalle salaisuudelleni. Sillä enemmän kuin mitään muuta, minä halusin olla hänen kanssaan juuri nyt, kun vain ajattelinkin häntä, hänen ääntään, hänen lumoavia silmiään ja kiehtovaa persoonallisuuttaan. '
s. 122 - 123

Pian Bellalle selviää, että Edwardin marmoriseen ja kylmään ihoon, vaihtuviin silmänväreihin, uskomattomaan kauneuteen, nopeuteen ja vahvuuteen on selitys. Hän on vampyyri. Bella on kuitenkin jo ehtinyt menettää sydämensä tälle tarunomaiselle saalistajalle - ja Edward hänelle. Tästä alkaa luonnonvastainen ja haastava rakkaustarina. Vaikka Edward ja hänen vampyyriperheensä ovat "kasvissyöjiä" eli saalistavat vain eläimiä, on Bellan tuoksu harvinaisen houkutteleva. Kysymys kuulukin, kuinka rakastaa ja haluta suojella toista niin palavasti, mutta samalla kamppailla sisäisesti tämän seireenin verenkutsua vastaan. Liikkuminen vampyyrien seurassa voi olla Bellalle kohtalokasta.

Jotenkin Pottereiden jälkeen minulle jäi edelleen nostalgian nälkä, ja seuraavaksi nuoruuden suosikkien uusiolukuun valikoitui Twilightit. Oikeastaan taas päässäni oli hyvin vahvasti kuva elokuvaversion tapahtumista, ja vasta lukiessa tajusin, että niin monet niistä hetkistä menivätkin vähän eritavalla kirjassa. Etukäteen vahvimpana muistikuvanani oli tuo lopun jännitysnäytelmä, ja ei se oikein edelleenkään iskenyt. Paljon mielenkiintoisempaa oli seurata vampyyreita eli Edwardia ja tämän perhettä ja kokea näitä arkisempia "vaaratilanteita". Mielestäni Culleneiden perhe ja heidän tarinansa olivat yhtä kirjan parasta antia,ja olisin voinut lukea enemmänkin heidän elämäntarinoitaan niin ennen ja jälkeen muutoksen. Tämän vuoksi teoksen kohtauksista kolahti eniten juuri se, jossa Edward tuo Bellan ensikertaa näytille perheelleen eli laumalle vampyyreja. 

Mitä itse tähän suureen rakkaustarinaan tulee, niin olin täysin unohtanut kuinka aah niin kiihkeää Bellan ja Edwardin välillä on. Vaikka Edward vetää rajan suuteluun - että hän varmasti pystyy hallitsemaan itseään - niin sitä nuoruuden kiihkoa kyllä sivuilta löytyi yllinkyllin. Kuinka Edwardin tuoksu saa Bellan pasmat jo sekaisin ja katse jalat veteliksi. Huhuh vähän overthetop. Jopa monet chic-litit tuntuivat jäävän paikoin kakkoseksi tässä tunteiden pyörremyrskyssä. Tämän nuoruuden lähes pakkomielteisiä piirteitä saavan rakkauden ohessa Edward edelleen jatkoi paikoin synkistelevää sinun olisi parasta pysyä erossa minusta asennettaan joka saattoi aivan yhtä helposti muuttua seuraavana päivänä en voisi ikinä elää ilman sinua tunnustuksiin. Hämmentävää? Kyllä, mutta toisaalta huomioiden Edwardin sisäisen kamppailun tunteiden ja verenhimonsa välillä niin ei ihme. Toisaalta se ei tarkoita, etteikö tämä marttyyrisointi olisi ärsyttänyt lukiessa ja paljon.

' >>Ja niin leijona rakastui lampaaseen...>> hän kuiskasi. [- -]
>>Typerä lammas>>, minä huokaisin.
>>Ja sairas, masokistinen leijona.>> '
s. 234

Kaikesta tunteiden kiihkosta huolimatta Houkutus oli varsin miellyttävä lukukokemus. Näitteen nuoruuden suosikkien uusioluvussa on vain jotain niin nostalgista, mikä huumaa lukiessa, vaikka edelleenkin koen Edwardin ja Bellan turhauttavina henkilöinä. Olin myös jo melkein unohtunut kuinka nopealukuisia nämä nuortenkirjat ovat, johtuen niiden juonivetoisuudesta, jossa ei keskitytä niinkään kaunokirjalliseen taituruuteen. Etukäteen tähän asennoituna en siis kokenut niin katkeraa pettymystä vaan pystyin keskittymään vain tarinaan ja nuoruusvuosien muisteluun. Nostalgian nälkäni jäikin vielä kaipaamaan lisää Culleneiden seuraan.  Uusikuuta odotellessa.

Tähdet: * * *

Muualla luettu: Täydellisyys on ihmisen luomaaCillan kirjablogiMorren maailma, Kirjallisuusblogi ja Expelliarmus      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti