maanantai 7. lokakuuta 2024

QualityLand - Marc-Uwe Kling


Kirjan nimi
: QualityLand (QualityLand)
Kirjoittaja: Marc-Uwe Kling, suomentanut Sanna van Leeuwen
Lukija: Anssi Niemi
Julkaisija: Like
Julkaisuvuosi: 2017, suomennos ja äänikirja 2021
Kesto: 9h 49min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
Tervetuloa QualityLandiin! Maailman mahtavimpaan maahan, jossa vain superlatiivit ovat sallittuja. Täällä systeemi tietää parhaiten mitä elämässäsi tarvitset. TheShopin dronit tuovat sinulle paketit jo ennen kuin ehdit ajatellakaan tarvitsevasi kyseistä tuotetta. LaatuKumppani puolestaan auttaa löytämään juuri sinulle sopivan kumppanin, joka vastaa niin kiinnostuksen kohteiltaan kuin kansalaistasoltaan juuri sitä mitä tarvitset. Voit myös hypätä itsekseen ajavan auton kyytiin ja se tietää kyllä minne ajaa ja kaipaatko rupatteluseuraa vai taustamusiikkia. Kaikilla on myös Laatupadit joissa henkilökohtaiset avustajat pitävät huolen, että saat eteesi juuri sinun maailmankuvaasi sopivat uutiset ja tiedotteet. Ja nyt jopa tulevissa vaaleissa androidi on toisena presidenttiehdokkaana, koska kuka voisi sitä paremmin tietää mikä on parasta ihmiskunnalle. Tervetuloa siis QualityLandiin, jossa elämä on parasta!

Mitä kuitenkin tapahtuu, kun systeemi ei toimikaan niin kuin olettaisi? Peter Työttömällä tämä tilanne nimittäin tulee eteen, kun droni kiikuttaa hänelle vaaleanpunaisen delfiinivibraattorin. Hän ei voi ymmärtää tätä lähetystä muuten kuin systeemin tekemänä virheenä. Hän päättää palauttaa tuotteen, mutta tämä toimi osoittautuu odotettua haastavammaksi. Onneksi hänellä on kuitenkin apunaan romuttamonsa epäkunnossa olevat robotit. Miten Peterin käy tässä koko systeemi uhkaavassa missiossaan? Sillä eihän systeemi voi tehdä virheitä!
 
Oi, että Kling on onnistunut rakentamaan herkullisen tulevaisuudenkuvan. Ja tällä en todellakaan tarkoita, että itse haluaisin käydä piipahtamassa QualityLandissa. Kylmää ajatuskin. Vaan pidin siitä ajatusleikistä, mihin tämä koko ajan kiihtyvä tekoäly- ja algoritmibuumi vielä viekään. Ihmiset passivoidaan omiin kupliinsa, jossa he altistuvat vain omaa maailmankuvaansa vahvistaville uutisille ja ihmisille. Kaikki sinusta on analysoitu ja luotu profiili, jonka mukaan systeemi laskee mitä kulloinkin tarvitset ja miten elämäsi menee. Ja kaikki vaikutta kansalaistasoosi. Kenen kanssa seurustelet, miten puhut puhelimessa, käytkö kuntosalilla...
 
Pakko vielä nostaa esiin muutama hauska yksityiskohta. Ensinnäkin QualityLandin sääntö siitä, että mitään ei saa korjata, jotta ostovoima pysyy ylhäällä, on johtanut siihen, että pikkuvikaisia robotteja laitetaan puristimeen ja kaatopaikalle. Peter Työtön myös omistaa yhden näistä romuttamoista. Ja sitä kautta myös lukijalle tulee tutuksi jos jonkinlaisia persoonia roboteista! Vallankumouksellinen laatupadi, lentopelkoinen droni, PTSD:stä kärsivä taistelurobotti... Toinen hauska yksityiskohta oli tuo sukunimien muotoutuminen. Jokainen nimittäin sai vanhempiensa lapsentekohetken ammatin sukunimekseen. Näin oma 'yhteiskuntaluokkasi' kulki aina mukanasi, vaikka kuinka kiipeäisit. 
 
Tämä teos oli kyllä niin mainio. Synkkäsävyisen ja tiukkapipoisen lähestymisen sijaan tarjolla oli roppakaupalla huumoria. Nauroin useaan otteeseen ääneen, kun ajaessa kuuntelin tätä Peterin absurdia matkaa. Silti teos ei jäänyt vain kevyeksi hötöksi, vaan samalla se ravistelee lukijaansa ajattelemaan. Tällaista maailmaako me todella haluamme? Kovasti sitä kohti ollaan nimittäin menossa... Laadukasta tulevaisuuskuvausta pilke silmäkulmassa. Kelpaisiko? ;D

Tähdet: 4.5 / 5

Muualla luettu: SivumerkkejäUnelmien aika ja Iltaluvut
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti