sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Myrkyllinen liitto - Keigo Higashino


Kirjan nimi
: Myrkyllinen liitto (Seijo no Kyusai) 
Sarja: Galileo-sensei #2
Kirjoittaja: Keigo Higashino, suomentanut Raisa Porrasmaa
Lukija: Juhani Rajalin
Julkaisija: Punainen silakka
Julkaisuvuosi: 2008, suomennos ja äänikirja 2022
Kesto: 9h 34min
Mistä: Kirjastosta
 
Yoshitaka on menestynyt liikemies, jolla on kaunis ja omistautunut vaimo Ayane. Ayane on tunnettu tilkkutyö taiteilija, ja heidän perhetutukseen jo muodostunut Hiromi on hänen entinen oppilaansa ja nykyinen apukäsi käsityökoululla. Pienten kutsujen jälkeen Ayane ilmoittaa Yoshitakalle lähtevänsä Sapporoon tapaamaan vanhempiaan. Hän on siis satojen kilometrien päässä, kun muutaman päivän päästä Yoshitaka löydetään olohuoneensa lattialta kuolleena juotuaan kahvia. Löytäjänä ei ole kukaan muu kuin Ayanen ystävätär Hiromi, joka on ollut salaa myös Yoshitakan rakastajatar. Rakastajatar johon Yoshitaka oli vaihtamassa vaimonsa, jonka kanssa lapsia ei kuulunut.

Tokion metropolialueen poliiseilla on siis aikamoinen pähkinä purtavanaan. Tuntuu, että ainut jolla olisi ollut motiivi surmata Yoshitaka oli hänen vaimonsa, joka oli kaukana poissa! Ja vastaavasti ainut jolla olisi ollut mahdollisuus kahvin myrkyttämiseen olisi ollut Hiromi, jolla taas ei ole lainkaan motiivia. Olihan mies päättänyt erota vaimostaan Hiromin vuoksi. Miten teko on siis voitu toteuttaa? Vanhempi etsivä Kusanagi sekä nuorempi naisetsivä Utsumi seuraavat molemmat omia jälkiään, mutta pian on selvää, että pulman ratkaisuun tarvitaan terävämielisen fysiikan apulaisprofessori Yukawan alias Galileo-sensein apua. Vain hänen absoluuttisen looginen mielensä voi löytää särön murhaajan juonesta - tai sitten kyseessä on täydellinen rikos.

Tutustuin alkujaan Higashinon tuotantoon noin vuosi sitten maagisen realistisen ja äärimmäisen koukuttavan Namiyan puodin ihmeiden kautta. Ilmeisesti Higashino on kuitenkin ennen kaikkea tunnettu dekkareistaan, joten kesällä luin hänen Galileo-senseistä kertovan ensimmäisen dekkarinsa Uskollinen naapuri. Olin tuolloin kuin puulla päähän lyöty. Kuinka omaperäisen nerokas lähtöasetelma! Ja kuinka paljon koukkuja juonessa olikaan, mutta samalla luin dekkaria joka jopa kosketti minua syvästi. Tässä jos jossain olisi kirjailija, jonka tuotantoa kannattaisi seurata enemmänkin, jahka vain pienkustantamo Punainen silakka onnistuisi hänen tuotantoaan suomentamaan.
 
Nyt löysinkin kirjaston äänikirjavalikoimasta tämän itsenäisen jatko-osan, jonka ainoa yhdistävä tekijä on tosiaan Galileo-sensein älynystyröiden hyödynnys. Harmikseni joudun kuitenkin nyt toteamaan, että tämä teos jäi aikamoiseksi pettymykseksi ja vain kalpeaksi haamuksi edelliseen osaan verrattuna. Siinä missä Uskollisessa naapurissa seurattiin poliisin työskentelyn lisäksi myös vahvasti sitä piilottelevien tekijöiden toimintaa, jäi tämä Myrkyllinen liitto pelkäksi poliisien keskusteluiksi. 
 
Tuntui, että koko kirja oli melkein pelkkää dialogia ja koska syylliskandidaatteja tai todisteita ei juurikaan ollut, jokainen keskustelu vaikutti pyörivän vain kahvin ympärillä. Hiromikin tokaisi jo useaan otteeseen, että taasko nuo samat utelut siitä kahvista, ja kyllä olin täsmälleen samaa mieltä. Tarina junnaili paikallaan ja sitten vaikka lopussa tulikin suuret paljastukset, ei se enää jaksanut kauheasti innostaa. Harmi, sillä potentiaalia tässä olisi ollut, mutta sisältöä olisi ehkä enempi riittänyt novelliin kuin koko pitkään dekkariin. Mutta tosiaan jos ei kauheasti välitä verisistä rikoksista vaan kaipailee enempi älypähkinöitä, niin niitä Higashino juuri tarjoilee. Sarjan ensimmäistä osaa Uskollista naapuria voin oikein lämpimästi suositella.
 
Tähdet: 2.5 / 5
 
Muut sarjasta lukemani osat:
 
 

4 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin tästäkin kovasti. Higasino on todella tuottelias kirjailija ja on tosiaan tutuin dekkarisarjojensa tiimoilta, vaikka hän on kirjoittanut muunkinlaisia romaaneja. Toivottavasti Punainen silakka jatkaa Higashinon kääntämistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tämä jättikin vähän kylmäksi olen silti vakuuttunut hänen kirjallisista kyvyistään ja odotan myös innolla milloin Punainen silakka saisi taas uuden suomennoksen ulos :) Sinä oletkin lukenut paljon Higashinoa! Paljon siis mitä odottaa kun noita arvioitasi luki :D

      Poista
  2. Mainio dekkarisarja. t. Mai / Kirjasähkökäyrä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet löytänyt tämän pariin ja tykännyt :) Itsekin odotan kyllä innolla seuraavaa Galileo-sensein aivopähkinää!

      Poista