perjantai 30. joulukuuta 2022

Namiyan puodin ihmeet - Keigo Higashino


Kirjan nimi
: Namiyan puodin ihmeet (
Namiya zakkaten no kiseki)
Kirjoittaja: Keigo Higashino, suomentanut Raisa Porrasmaa
Kustantaja: Punainen silakka
Julkaisuvuosi: 2012, suomennos 2022
Sivumäärä: 317
Mistä: Kirjastosta

' Murehdin yksinäni, kunnes kuulin sattumalta huhun Sekatavarakauppa Namiyasta. Viimeisenä oljenkortenani päätin kokeilla, saisinko teiltä jonkin hyvän idean, ja siksi kirjoitan tämän kirjeen. Laitan mukaan vastauskuoren. Olkaa niin hyvä ja auttakaa.
Jänis kuusta '
s. 15

Kolme epäonnista nuorta miestä ovat juuri suorittaneet murron. He eivät kuitenkaan ole ammattilaisia vaan enemmänkin epätoivoisia ja hukassa elämässään. Nyt pakoautokin on päättänyt sanoa itsensä irti juuri kriittisellä hetkellä. Onneksi yksi joukkiosta tietää läheltä erään aution sekatavarakaupan. Siellä he voisivat piilotella aamuun asti ja sitten työmatkaliikenteen mukana kadota jälkiä jättämättä. Kyseinen puoti on nimeltään Namiyan sekatavarakauppa ja he eivät voi uskoakaan, kuinka tuo yksi yö tulee mullistamaan niin heidän kuin monen muunkin ihmisen elämän.

Pian piilouduttuaan liikkeeseen sen postiluukusta nimittäin kilahtaa kirje. Se ei ole mikä tahansa kirje vaan avunpyyntö kiperään elämänongelmaan. Kirjoittajalla ei ole ketään muuta keneltä kysyä neuvoa, joten Namiayan puoti on hänen viimeinen oljenkortensa. Onhan puoti tunnettu siitä, että sen vanha pitäjä vastaa ihmisten huolikirjeisiin antaen älykkäitä neuvojaan pulmien ratkaisujen löytämiseen. Nyt kolme miestämme ovat kuitenkin saaneet tämän kirjeen. He pähkäilevät vastausta ja laittavat sen maitolaatikkoon ohjeiden mukaisesti kirjeen kirjoittajan noudettavaksi. Välittömästi uusi kirje putoaakin postiluukusta. Miehet tajuavat puodissa olevan jotakin maagista, sillä aivan kuin aika ei kuluisi sisällä lainkaan. Myös kirjeet tuntuvat tulevan useiden vuosikymmenien takaa. Omalla suoralla tavallaan he kuitenkin päätyvät vastaamaan ihmisten kirjeisiin - tällä on kauaskatseiset seurauksen monien ihmisten kohtaloihin eikä vähimmässä määrin myös heidän omiinsa.

' Shizukon mukaan Namiyan sekatavarakauppa oli auttanut häntä saavuttamaan mielenrauhan.
"Huoliin vastaaja on upea ihminen. Hänen neuvoissaan ei ole minkäänmoista salakavaluutta tai kaartelua. Minullekin hän antoi perusteellisen läksytyksen, mutta sen ansiosta silmäni aukesivat sille, että olin yrittänyt petkuttaa itseäni. Siksi saatoin keskittyä miekkailuun varmoin mielin." '
s. 252-253

Oi minkälaisen helmen tulinkaan lukeneeksi vuoden 2022 viimeisenä teoksena! Hyvää totisesti kannatti odottaa sieltä kirjaston varausjonosta, sillä tässä teoksessa oli sitä jotakin mikä saa sydämen läikehtimään. Sen kuvaamat ihmiskohtalot eivät olleet sieltä helpoimmasta päästä, mutta tietty lämminhenkinen hyväntahtoisuus silti koteloi tätä tarinaa. Siinä oli elämänvoimaa. Eikä tämä lukija ainakaan säästynyt herkistyneiltä silmäkulmien taputteluilta, kun asioita rupesi keriytymään auki. Niin taitavasti Higasgino on onnistunut kietomaan odottamattomalla tavalla eri lukujen kertojien tarinat yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa elämän polut leikkaavat yllättävästi keskenään. 
 
Henkilökaarti on juuri sopivan vaihteleva. Teos koostuu viidestä kokonaisuudesta, joissa on aina omat pulmansa ja kertojansa. Apuja pyytävät muun muassa niin olympiaurheilija jonka mies on kuolemansairas, amatöörimuusikko joka pohtii elämänpolkuaan, avioliitossa olevalle miehelle raskaaksi tuleva nainen, nuori Beatles-fani jonka vanhemmat ovat korvia myöten veloissa sekä seurapalvelutöihin ajautunut nuori nainen. Pääsevätpä ääneen murtokolmikkomme lisäksi myös se alkuperäinen Namiyan puodin pitäjä, joka on aloittanut koko vastausprosessin lasten vitsailuista, mutta mikä myöhemmin muotoutui aikamoiseksi henkireiäksi monille. Kertovan tekstin joukossa olikin noita kirjeenvaihtoja, mitä käytiin puodin ja avunpyytäjien välillä puolin jos toisin, ja taitavasti kirjailija on tavoittanut henkilöilleen erilaiset äänet. Olin oikeastaan yllättänyt kun pääfokus ei ollutkaan tuossa alun kolmikossa, vaan muissa osissa kertoja usein vaihtuikin. Näin näimme useammalta kantilta asian ja tilanteen. Tämä oli mainio ratkaisu ja onnistui syventämään niin henkilöitä kuin heidän traagisia tarinoitaan tuoden ne lukijaa lähelle.

Olen hyvin iloinen, että tämä teos on löytänyt jo niin paljon innokasta lukijakuntaa, että kirjastosta sitä piti odotella jo hyvä tovi. Toivottavasti myös tämän pienen arvion ansiosta joku sattuisi innostumaan tästä. Jotain samaa maagista realismia tässä oli kuin Murakamilla vaikka aivan samanlaista kielellistä taituruutta ei ollutkaan tarjolla. Tuo koskettavuus ja silti teoksen sivuilta paistanut lämpö kuitenkin korvasi tämän pienen puutteen jättäen lukijan hyvinkin positiiviseen pohjavireeseen. Tämä kirja jos mikä on toivoa täynnä. Yllätyn aina uudestaan positiivisesti, kun tutustun japanilaisiin kirjoihin. Jokin siinä kerrontatavassa vain vetoaa minun sydämeeni.

Tähdet: 4.5 / 5
 

2 kommenttia:

 1. Minäkin haluaisin lukea tämän kirjan! Ja muutkin hänen kirjansa.
  Hyvää uutta vuotta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Higashino on ilmeisesti japanin yksiä suosituimpia dekkaristeja, joten voisi olla mielenkiintoista lukea häneltä myös jotain tyypillisempää. Onneksi tämä Punainen Silakka pienkustantamo on ruvennut kääntämään häntä.

   Oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle!

   Poista