torstai 14. maaliskuuta 2024

Kahvia ja guruja - Satu Rommi


Kirjan nimi
: Kahvia ja guruja - eli kolme vuotta Intiassa
Kirjailija: Satu Rommi
Lukija: Vilma Kinnunen
Julkaisija: Saga Egmont
Julkaisuvuosi: 2009, äänikirja 2023
Kesto: 4h 48min
Mistä: Kirjastosta
 
Aiemmin Satu vannoi, ettei enää koskaan palaa Intiaan jossa kävi nuoruudessaan reppureissaamassa. Niin siinä kuitenkin kävi, että aikuisiällä astangajoogaan hurahtanut Satu päättää vaihtaa Lontoon kadut Intian joogaretriittiin. Vuonna 2005 hän siis pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja suuntasi Etelä-Intiaan Mysoreen opettelemaan astangajoogaa kuuluisan gurun johdolla. Visiitistä tuli kuitenkin useamman vuoden reissu, jonka aikana ehtii sattua ja tapahtua vaikka sun mitä.
 
Hän päätyy ostamaan pienen majatalo-kahvila bisneksen kahden muun ulkomaalaisen joogaopiskelijan kanssa. Tämä tilaisuushan oli kuin unelmien täyttymys. Tapa ansaita rahaa elämiseen Mysoressa, harjoitella astangajoogaa ja siinä sivussa pyöräyttää länsimaalaisia aamiaisia muille ulkomaalaisille joogaopiskelijoille. Satu saa kuitenkin oppia, että Intiassa mikään ei suju niin kuin ajattelisi. Kun boileri posahtaa tulee putkimies paikalle kun tulee ja lopulta ratkaisee ongelman rautalangalla - laskuttaen tietenkin tästä kalliista varaosasta. Työntekijät myös vaativat kovaa kuria, koska eiväthän he pysty kunnioittamaan pomoja, jotka eivät välillä huuda kurkku suorana. Ja sitten vielä ne asiakkaat... Sitähän luulisi, että joogaopiskelijat olisivat oikein zenejä ja mukavaa asiakaskuntaa. Mutta ei! Ikinä Satu ei ole tavannut vaativampia asiakkaita omine super erikoisdietteineen ja dramaattisine romahduksineen jos niitä ei pystytä toteuttamaan - varsinkaan juuri sillä sekunnilla.
 
Majatalo-kahvilan pitämisen (lukijan näkökulmasta) riemastuttavien muisteloiden lisäksi näillä sivuilla Satu kertoo myös vapaa-ajan retkistään ympäri Intian muun muassa moottoripyörällä sekä visiitistään Sai Baban asmarissa miettimässä hengellisyyden ydintä. Ja tietysti joogaa. Sitähän sinne Intiaan mentiin tekemäänkin, vaikka se olikin jäädä kahvilan pyörittämisen jalkoihin - niin uuvuttavaa tuo homma oli.
 
Tämä pieni teos oli aivan loistava nojatuolimatkan tarjoaja Intiaan! Rommi on onnistunut kertomaan niin eläväisesti ja pilke silmäkulmassa kaikista sattumuksistaan, mitä hän koki noina vuosinaan Intiassa. En olekaan tainnut ennen tutustua matkakertomuksiin näin genrenä, joten yllätyin kyllä positiivisesti. Kuinka Rommi onkaan osannut nostaa esiin juuri ne hetket, jotka tuntuvat olevan sitä Intian ydintä. Puhumattakaan hemmoteltujen länsimaisten joogaopiskelijoiden terävästä kuvauksesta. Kuinka he eivät ollenkaan tunteneet tajuavan, että tässä tätä hommaa pyöritetään intialaisin resurssein joten sitä maidotonta chailattea ei nyt välttämättä ole saatavilla. Tuoretta maitoa suoraan lehmästä lypsettynä kyllä olisi jos kelpaisi. 
 
Ah tätä kuunnellessa tulin hyvälle tuulelle. Kulttuurit ovat erilaisia ja onhan se aikamoinen shokki tällaisen pohjoisen erakon muuttaa Intian väkirikkaaseen helteeseen, jossa yksityisyys on varsin tuntematon käsite. Kuka nyt yksin haluaisi olla saati matkustaa! Olen itse käynyt parin viikon reissulla Nepalissa, joten pystyin hiukan pääsemään kirjan tarjoamaan tunnelmaan. Joogaretriiteissä en kuitenkaan ole käynyt, mutta onhan se aika huvittavaa, millaisen kuvan Rommi näistä maalaa. Joogan varsinaisen opiskelun sijasta haetaan vain elämyksiä ja kyllähän nyt guruksi pitäisi päästä jo viikon harjoittelulla ja ei kun takaisin omaan maahan opettamaan. Ei malteta ottaa aikaa ja paneutua niihin oppeihin. Minullekin oli uutta, kuinka kokonaisvaltainen astangajooga on suuntauksena. Se ei rajoitu niihin jumppatunneilla tehtäviin liikkeisiin vaan kattaa koko elämän. Mielenkiintoinen pikku kirja pakko myöntää.
 
Tähdet: 4 / 5
 
Muualla luettu: Luetut, lukemattomat ja Kirjakimara    
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti