maanantai 18. maaliskuuta 2024

Pappia kyydissä - Kirsti Ellilä


Kirjan nimi
: Pappia kyydissä
Sarja: Kirkkotrilogia #1
Kirjailija: Kirsti Ellilä
Lukija: Annina Rubinstein
Julkaisija: Saga Egmont
Julkaisuvuosi: 2009, äänikirja 2023
Kesto: 6h 47min
Mistä: Kirjastosta
 
Matleena ihastuu tuohon vanhaan omakotitaloon ensisilmäyksellä. Tämä on oleva heidän perheensä uusi talo! Pian sinne muuttaakin Matleena, mies Aulis sekä kolme lasta. Sitten jalkoihin tulee vielä pyörimään aivan pitelemätön ja karkaava koira sekä kulkukissa poikasineen. Elämässä siis riittää jos jonkinlaista melskettä. 

Se mikä kuitenkin erottaa Matleenan ja Auliksen muista on heidän uskonsa. He kuuluvat evankelisluterilaisen kirkon vanhoilliseen haaraan, joka vastustaa naispappeutta hyvin hartaasti. Tämä usko on niin syvällä, että teologian opintojensa loppuvaiheessa Matleena on jopa laittanut korvatulpat korviinsa, kun naispuoliset opintotoverit ovat antaneet saarnanäytteitään.

Nyt Matleena on kuitenkin tullut elämässään käännekohtaan. Kotiäitiydessä ei tunnu olevan enää järkeä, kun lapsetkin ovat jo kaiket päivät koulussa. Hän saa gradunsa valmiiksi ja valmistuu teologian maisteriksi, mutta mitä työtä hän voisi suorittaa, kun naisena hän ei voi pappisvihkimistä ottaa, vaikka opintotoverit näin tekevätkin. Työ hautaustoimistossa rupeaa tympäisemään ja Auliksellakin on aikaa vain omalle taistelulleen kirkkovaaleissa. Matleena huomaa kaipaavansa sisältöä elämäänsä. Ja samalla rupeaa kyseenalaistamaan ne uskomukset, joiden mukaan on elänyt Auliksen kanssa koko heidän liittonsa ajan. Miksei nainenkin voisi toimia pappina?
 
Tämä oli taas näitä äänikirja valintoja, kun nopeasti piti valita vain jotain tietämättä oikein itsekään mihin tarttuu. Ajattelin, että kyseessä olisi joku lämminhenkinen feelgood-kirja. Siksi vähän hämmästyinkin kuinka paljon tässä jumpattiin tuota naispappeuskysymystä. Ehkä se on ollut ajankohtainen kirjan ilmestyessä, mutta itse olen sen verran nuori, että naispappeus on minulle jo aivan itsestäänselvyys. Tämän kysymyksen vatvominen ja raamatun kohtien lainaaminen rupesi jo vähän puuduttamaankin. Itse en ole uskonnollinen, joten vähempikin olisi riittänyt. Ymmärrän, että Matleenan itsenäistymisen kannalta tämä oli ydinkysymys, mutta silti.
 
Teos myös selkeästi yritti olla hauska. Mutta huumori on kyllä vaikea genre. Toisissa kirjoissa se osuu ja uppoaa ja toisissa taas... Noh koin ehkä enempi myötähäpeää tämän teoksen kanssa. Yrityksistä huolimatta en vain päässyt samalle aaltopituudelle. Onneksi kyseessä oli varsin lyhyt teos, niin kyllä se nyt tuli kuunneltua loppuun. Olihan tälläkin teoksella omat hetkensä, ja tuonut aikanaan varmasti kiinnostavia näkökulmia naispappeus keskusteluun. En kuitenkaan aio enää jatkaa Matleenan matkassa tätä kirkkotrilogiaa.
 
Tähdet: 2 / 5
 
 

2 kommenttia:

  1. Kirja on jäänyt nimenä mieleen. Aloitin kirjabloggaamisen juuri tuolloin 2009, ja kirja taisi olla silloin enemmänkin esillä. Ei ole kuitenkaan tullut luettua Ellilän kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voin hyvin kuvitella, että kirja on herättänyt keskustelua omana aikanaan. Oletpa sinäkin jo pitkään ehtinyt blogata! :D

      Poista