Kirjoittaja: Jules Verne, suomentanut O. A. Joutsen
Lukija: Ritva-Liisa Elivuo
Julkaisija: Saga Egmont
Julkaisija: Saga Egmont
Julkaisuvuosi: 1870, suomennos 1916 ja äänikirja 2019
Kesto: 14h 20min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
Merillä kuohuu, kun valtaisa merihirviö on ruvennut tekemään tuhojaan valtamerialuksille. Jokaisella on mielipide, mikä ihme tuo hirviö voisi olla, mutta eniten kannatusta saa sen olevan harvinaislaatuisen suuri sarvivalas. Näin tutkija professori Aronnax otetaan mukaan Yhdysvaltalaiselle sota-alukselle Abraham Lincolnille, jonka tehtävänä on saada kiinni tuo merien hirviö. Tyynenvaltameren pohjoisosissa he viimein kohtaavat tämän valtaisan pedon. Yhteenoton seurauksena professori Aronnax uskollisine Conseil palvelijoineen sekä harppuunamestari valaanpyytäjä Ned Landin kanssa joutuvat veden varaan. Ja tästä vasta heidän uskomaton matkansa alkaa.
Tälle kolmikolle nimittäin selviää, että heidän metsästämänsä merihirviö onkin rautainen sukellusvene! Nautiluksen kapteeni Nemo pelastaa nämä kolme hukkumiselta, mutta koskaan he eivät enää saa poistua alukselta, jottei ihmisiin ja maaelämään pettyneen kapteenin Nemon salaisuus pääsisi julki. Näin aluksen kunniavieraina, tai vankeina kuten Ned Land korjaisi, he pääsevät kapteeni Nemon ja Nautiluksen matkassa vaikka minkälaisiin seikkailuihin. Meri on kapteeni Nemon valtakuntaa ja se tarjoaa hänelle kaiken tarvitseman. Yhdessä he kiertävät Tyyneltämereltä Intian valtamerelle, sieltä salaista alikulkureittiä Välimerelle ja aina Etelänavalle saakka. Mitä merien ihmeitä he pääsevätkään todistamaan! Mutta samalla takaraivossa jyskyttää, milloin vastaan viimein sattuisi otollinen pakomahdollisuus...
Vau minkälaiselle merelliselle matkalle pääsinkään! Verne kuvasi upeasti tuota merenalaista maailmaa jonne kapteeni Nemon aluksella pääsimmekään. Hän maalasi silmieni eteen niin eläväisesti nuo huojuvat merenalaiset metsät ja koralliriutat, että tuntui melkein kuin itsekin olisi ollut henkilöidemme kanssa kävelemässä sukelluspuvussa syvällä valtameren pohjassa. Tai jännittänyt riittääkö happi, kun Nautilus sukeltaa Etelämantereella suurten jäämassojen alle, jotka valkoisena massana peittivät koko aavan meren. Voin hyvin nähdä, että tämä on teos, joka on sytyttänyt monien nuorten kiinnostuksen meriin ja niiden ihmeisiin. Kapteeni Nemo sai kaiken tarvitsemansa merestä. Hän eli ja hengitti sitä varten. Sen ihmeet jaksoivat lumota ja siinä sivussa historiaa tuli kerrattua.
Kun pohdin sopivaa teosta kirjabloggaajien perinteiseen klassikkohaasteeseen, päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja samalla lukea teoksen Kirjoja ulapalta haasteeseen. Tämä 1800-luvun klassikko olikin mainio edustaja kumpaiseenkin. Verne on tunnettu seikkailugenren kirjoittaja, joka on luonut oman aikansa sci-fiä. Tätä lukiessa sitä ei edes tajunnut kuinka alkeelliset sukellusveneet tuolloin 1800-luvulla vielä olivat, sillä niin moderninkuuloinen laite Nautilus oli. Ja etelänapakin vasta valloitettiin viisikymmentä vuotta myöhemmin! Alussa tampattiinkin (jo vähän liiaksikin) noita aluksen teknisiä ratkaisuja, mutta voin kuvitella, että teekkareille nämä faktat olisivat varsinaista herkkua. Ja tuntuu uskomattomalta, kuinka Verne on osannut nähdä silmiensä edessä kuinka kaikki voisi toimia, ja se tuntuu näin 150 vuotta myöhemmin vielä täysin loogiselta! Ja mitä merellisyyteen tulee, niin tämä oli sellainen oodi merelle, että ei kovin paljon parempaa teosta olisi voinut keksiä Kirjoja ulapallakaan haasteeseen.
Yllätyin hyvin paljon, kuinka vetävä tämä merellinen seikkailu oli. Olen nimittäin aiemmin lukenut Verneltä Maailman ympäri 80 päivässä, joka oli mielestäni jopa aika huono. Kauhealla kiireellä vain tohellettiin eteenpäin eikä lopulta noita läpikuljettuja maita kauheasti kuvailtu, paitsi muutamaa hyvin kliseistä seikkailua lukuun ottamatta. Intoni lukea Verneetä lisää siis lopahti rajusti, mutta päätin silti antaa nyt hänelle uuden mahdollisuuden. Luin syksyllä A.W. Yrjänän Joonanmäen valaat, joka oli kiinnostava teos joka kumarsi vahvasti Nautiluksen ja kapteeni Nemon seikkailuille. Pakkohan se oli kokeilla olisiko tässä merellisessä Vernessä kuitenkin sitä jotakin ja kyllä, nyt viimein pääsin sille uskomattomalle matkalle mitä odotin. Vernellä on taito kuvata vetävästi uppo-outoja paikkoja. Myös äänikirjaformaatti sopi tähän teokseen yllättävän hyvin, sillä siitä pystyi kuuntelemaan aina vaikka luvun kerrallaan, jossa kussakin oli omat seikkailunsa. Pakko nostaa hattua miten Verne onkin osannut luoda näin eläväisen merenalaisen maailman omana aikanaan.
Tähdet: 4 / 5
Muualla luettu: Jokken kirjanurkka
Tänä vuonna klassikkohaastetta emännöi Yöpöydän kirjat, kiitos!
Aiemmat klassikkohaasteeni:
Klassikkohaaste 15: As You Like It - William Shakespeare
Klassikkohaaste 16: Romeo & Juliet - William Shakespeare
Klassikkohaaste 18: Rautatie - Juhani Aho
Osallistun myös Kirjakimaran Kirjoja ulapalta haasteeseen tällä merellisellä teoksella.
Jules Verne oli lapsuuden suosikkikirjailijoitani, pitäisikin lukea taas uudestaan!
VastaaPoistaIhmettelen ihan miten itse en ole tullut hänen tuotantoaan lukeneeksi lapsena, tosin tuo Maailmam ympäri 80 päivässä elokuva oli sitäkin rakkaampi :) Lue ihmeessä uudestaan, nämä toimivat myös aikuislukijoille!
PoistaIhanaa, kun olit mukana haasteessa! ♥ Pitääpä nostaa tämän lukeminen muiden Vernen teosten edelle, kuulostaa paljon vetävämmältä kuin häneltä lukemani Matka maan keskipisteeseen. Omasta painoksesta oli tosin editoitu pois paljon tieteellistä jargonia. Vetämässäni lukupiirissä muut valittivat sitä olleen liikaa, mutta oma painos oli joku lyhennetty versio, niin leikkuriin oli joutunut sivuttain tiedepohdintoja.
VastaaPoistaAh olin juuri pohtinut olisiko tuo Matka maan kesnipisteeseen seuraava teos Verneeltä johon tutustuisin, mutta kuulostaa vähän raskaalta. Toisaalta tykkään kyllä lukea näitä lyhentämättömiä teoksia, sillä sillon ne ovat ns kokonaisia niin kuin kirjailija sen on tarkoittanut. Tosin joissain klassikoissa se lukijaystävällisyys olisi lyhennelmissä paljon kivempi :D
PoistaHieno kirja. Muistan kun syvennyin erään eskaripojan kanssa tämän kirjan salaisuuksiin, kun odottelimme yhdessä hänen äitiään saapuvaksi. Kirja oli kuvitettu versio. Aivan uskomaton.
VastaaPoistaOi voin kuvitella kuinka hyvin kuvituksella on voitu herättää nämä upeat merenalaiset maisemat henkiin! :)
PoistaKuulostaapa houkuttelevalta, oodi merelle, vau! Paljon on näitä kiehtovia merikirjoja vielä lukematta.
VastaaPoistaJoo yllättävän paljon näitä on kun rupeaa etsimään. Muutama haasteeseesi ajattelemani teos ei lopulta ollutkaan niin merellinen, mutta tässä kyllä tuo kapteeni Nemo eli ja hengitti merta varten :D
Poista