keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Teidän edestänne annettu - Markus Leikola

Kirjan nimi: Teidän edestänne annettu
Kirjoittaja: Markus Leikola
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 1080
Mistä: Kirjastosta

' "Kysymys on tämä: kumpien edestä ruumiini uhrataan ja vereni vuodatetaan, ihmisten vai simpanssien?"
Jane katseli vierasta hämillään.
"Eikös sinun isäsi luonut ihmisen omaksi kuvakseen?"
Jeesus kumartui pöydän yli ja alensi äänensä kuiskaten Janen korvaan:
"Älä kerro kenellekään, mutta hän on tullut vanhaksi. Ei mitään vakavaa, mutta ajoittain vähän höppänäksi."
Jane kuunteli.
"Ja nyt en ole enää varma, oliko se simpanssi vai ihminen. Ymmärräthän, ne ovat niin lähellä toisiaan, kyllähän ne nyt voi mennä sekaisin, jos hajamielisyyskohtaus yllättää."
"Aivan. Yksi ainoa prosentti geeneissä eroa." '
s. 11 

Kaikki alkaa siitä kun Jeesus havahtuu ristillä pohtimaan oliko hänen tehtävänsä kuitenkaan uhrautua ihmisen puolesta vai olisiko simpanssi sittenkin ollut oikea kohde. Saadakseen vastauksen tähän polttavaan kysymykseen tulee hänen Pääsiäisviikonlopun aikana elää toinen elämä tässä välissä simpanssina. Näin Hesus simpanssi syntyy Afrikan viidakkoon lähelle Jokea Joka Nielaisee Muut Joet lapsettomalle simpanssipariskunnalle Abulle ja Rebekkalle.

Ikävä kyllä Belgian ote Kongosta kiristyy ja Hesus päätyy salametsästäjien matkassa Eurooppaan näkemään lähietäisyydeltä 1900 ja 2000-luvun ihmisten hirmutekoja. Itse simpanssi Hesus jääkin tässä taka-alalle sivuhenkilöksi, kun tarina pyöräyttää käsittelemään Israelin ja Palestiinan kysymystä, Iranin historiaa, Natsi-Saksan ihmiskokeita ja myöhemmin juutalaisvainoista seuranneita natsioikeudenkäyntejä unohtamatta nykyajan terrorismia ja Keskiajan Euroopan uskonnollista ja poliittista kehitystä. Omalta osaltaan myös bakteerit ovat saaneet tarpeekseen ihmisten antibioottikehityksestä. Heidän on aika ottaa maailman valtius takaisin itselleen suunnitelmallisen maailmanlaajuisen pandemian kautta.

' Tukholmassa ja koko Ruotsissa kukaan ei vielä tiennyt, mitä todella oli tapahtunut. Päästyään sairaalaan, käsiin, ovenkahvoihin, haavoista ja ruhjeista iholle ja ilmaan, ilmasta hengityssuojainten alle ja yhä uusiin ja uusiin ihmisiin, bakteerit alkoivat jakaantua. Ne jakaantuivat hämmästyttävää vauhtia ja iltaan mennessä ne olivat levinneet Karoliinisen sairaalan leikkaussaleista vuodeosastoille, käytäville ja jopa sairaalanjohtajan työhuoneen ovenkahvaan, tartuntapintaan -. '
s. 521 

Tästä Leikolan teoksesta on hyvin vaikea kirjoittaa mitään, sillä se pitää sisällään niin paljon asioita ja tarinoita, että hyvä että lukijakaan muistaa näitä kaikkia juonikuvioita enää lopussa. Ensireaktioni olikin tähän teokseen hämmennys. Pohdin jo heti ensisivujen jälkeen, että mitäköhän tästäkin tulee, kun Jeesus siirtyi pois ristiltä tapaamaan 1960-luvun Afrikkaan simpanssiekspertti Janea ja vieläpä taksilla! Leikola on selkeästi irrotellut tätä kirjoittaessaan huomioiden bakteerienkin puheenvuorot. Teidän edestänne annettu onkin aikamoinen runsaudensarvi. Alun Jeesusapina johdannon jälkeen sukellettiin Israeliin, Iraniin ja Natsi-Saksan syövereihin mullistuksen vuosiin. Tämän jälkeen tunnuttiin taas muistavan, että ainiin Jeesus olikin apina ja hän palasi hiukan ennen puoltaväliä takaisin tutkaamme päähenkilöksi kunnes taas tuli aika sukeltaa uusiin historiallisiin läpileikkauksiin. Totta totisesti, tämän teoksen kanssa ei ikinä voinut tietää minne tarina vie seuraavaksi.

Näihin yli tuhat sivuisen järkäleen yksin kansiin on laitettu hyvin monta erilaista tarinaa. Aivan kuin kirjailijalla olisi ollut ideoita kymmeneen eri teokseen, jotka kaikki oltaisiin nyt pyritty sullomaan yhteen löyhän Jeesus simpanssi taustatarinan avulla. Nämä eri osaset ovat kyllä itsessään hyvin kiehtovia ja perusteellisesti historiaa avaavia, mutta teoksessa oli ehkä hiukan liikaa kaikkea. Tuttuja hahmojakin vilahti teoksen sivuilla kuten Elvis, Pocahontas, tohtori Mengele, Adolf Eichmann sekä Sherlock Holmes sihteerinsä neiti Lemonin kanssa (muistaakseni neiti Lemon on kylläkin Poirotin sihteeri ja Sherlockilla on rouva Hudson, mutta ei anneta tämän nyt liikoja häiritä).

Sinänsä Teidän edestänne annettu on myös aika ajankohtainen kuvaus, sillä bakteerien vallankumouksen alkaessa on aika hyytävät paikat varsinkin näin korona-aikaan lukevalle. Vaikka viruksen sijasta teoksessa onkin kyseessä antibioteille resistantisten bakteerien leviäminen yhteiskunnissa, yhtymäkohtia voi silta bongata muun muassa alun pimitysyrityksissä sekä alueiden ja yhteiskuntien sulkutoimissa. Toisaalta Leikola on vienyt tämän ehkä liiankin pitkälle luomalla bakteereille oman yhteisen rintaman, jossa ne tarkoituksenmukaisesti ja organisoidusti pyrkivät ihmiskunnan rankaisemiseen ja kirsikkana kakun päällä voivat vielä kommunikoidakin ihmisten kanssa sähkömagneettisesti. Juuh elikkäs...

Leikolalla on varmaankin ollut suurempikin sanoma tässä tiiliskivimäisessä teoksessaan, sillä sen verran tehokkaasti se pyrkii läpileikkaamaan erilaisia historiallisia tilanteita eri näkökulmista. Missä oikeastaan menee hyvän ja pahan raja? Jotenkin minulle jäi kuitenkin tunne, että tämä syvempi ulottuvuus vain tuntui jäävän kaiken tuon muun sekamelskan jalkoihin. Kaikkea vain oli niin paljon, että lukijana sain eteeni sellaisen hyökyaallon, josta oli hankala päästä uimaan enää takaisin pinnalle. Ehkä karsitumpi ja keskitetympi rakenne olisi tuonut vahvemmin Leikolan sanoman esiin, sillä tässä nyt vain tuntui olevan hiukan liikaa kaikkea. Sinänsä suuri osan näistä eri tarinoista olivat itsessään sen verran kiinnostavia ja tarkkaavaisia huomioita sisältäviä, että olisin mieluusti voinut lukea erilliset teokset kustakin. En siis kadu että kahlasin tämän (kirjaimellisesti) tiiliskiven läpi, sillä kaikesta huolimatta tuntui että sain tästä loppujen lopuksi yllättävänkin paljon irti. Harmi vain että kaksi viikkoa oli auttamatta liian lyhyt aika lukea tämä valtaisi ja runsaita rönsyjä sisältävä teos, jolloin rauhallisen etenemisen sijasta lukemisesta tuli paikoin aikamoista pakkopullaa

Tähdet: 2.5 / 5 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti