Kirjan nimi: Kaarina Hannuntytär
Kirjailija: Pirjo Tuominen
Lukija: Kirsti Valve
Julkaisija: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021, äänikirja 2022
Kesto: 16h 43min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
1500-luvun Ruotsin valtakunnassa kuohuu. Kustaa Vaasan pojat eivät suinkaan ota sopuisasti vastaan omia uusia roolejaan kuningas isänsä kuoltua. Eerik on noussut kuninkaaksi, mutta on tunnettu julmuudestaan ja epävarmuudestaan asemansa suhteen. Toinen poika Juhana on taas Suomen herttua ja päättänyt vahvistaa asemiaan naimalla Puolan lapsettoman kuninkaan Sigismundin sisaren. Eerik taas suunnittelee sotaa samaistaa Puolaa vastaan...
Tuolle kosiomatkalle lähtee mukaan myös Jost Rekonpoika. Juhanan Turun linnan hovin kultaseppä, joka on ollut toivottoman rakastunut Kaarina Hannuntyttäreen. Nuoreen kaunokaiseen, joka on ollut Juhana herttuan jalkavaimo, 4 lapsen äiti ja Turun linnan emäntä. Nyt Kaarina on kuitenkin naitettu muualle pois Juhanan kosiomatkan tieltä. Ehkä Puolan maalta Jostkin voisi löytää rakkauden? Toisaalta on myös eräs turkulainen kalakauppias, joka haaveilee raamikkaan Jostin perään. Entä mitä mieltä itse Kaarina Hannuntytär on tästä kaikesta? Kovat ajat ovat koittava ruotsin valtakunnassa ja erityisesti Suomen herttuakunnassa, kun Vaasan poikien veljesriita repii valtakuntaa.
Jostain syystä en ollut ennen lukenut Tuomisen teoksia, vaikka historiallisista romaaneista paljon pidänkin. Tuomisen tuotantonsa on kuitenkin varsin laaja tällä saralla. Päätin siis laittaa hänet kokeiluun. Muistelin lukion historiantunneilta, että tämä veljesriitojen aika oli hyvin mielenkiintoinen ajanjakso Suomen historiassa. Päätin siis kokeilla millainen teos tämä Kaarina Hannuntytär on. Olisiko se vain kevyttä romantiikkaa vai myös vahvaa ajankuvaa?
Loppujen lopuksi yllätyinkin oikein positiivisesti tämän teoksen kanssa. Se oli niin täynnä historiallista tietoa, että olisi toiminut melkeinpä oppikirjana avaamassa minkälaisia käänteitä Kustaa Vaasan, Eerikin ja Juhanan aikoina tapahtuikaan. Olin aivan tohkeissani lukemassa ja syventämässä lukion oppituntien pintaraapaisua tämän parissa. Oikein sulavasti tämä kaikki historia oli upotettu osaksi romaanihenkilöiden elämänpolkujen kuvausta niin että tasapaino pysyi kuitenkin koko ajan yllä.
Historian suuria tapahtumia, tavallisten ihmisten arkea ja vielä hiukan romantiikkaa 1500-luvulta - niistä osasista oli tämä romaani tehty. Aluksi kuitenkin hämmennyin, kun teoksen nimi oli Kaarina Hannuntytär ja hän oli pitkään vain sivulauseissa mainittu. Aluksi kun seurattiin hovielämää ja Juhanan kosiomatkaa porvari Jostin matkassa ja sitten siirryttiin kalarouvan näkökulmaan, jolla valotettiin tuota kurjuutta jota hallitsijoiden poliittisella pelillä tuotettiinkaan kansalle. Vasta viimeisellä kolmanneksella Kaarina Hannuntytär pääsi ääneen ja kertomaan oman tarinansa. Olisin siis ehkä nimennyt tarinan hiukan toisin, sillä nyt se asetti hiukan vääränlaiset lähtöodotukset. Varsinkin kun nautin oikeastaan eniten näistä tavallisten ihmisten kertomuksista hovin liepeiltä. Mutta ehkä tuo Juhanan jalkavaimon nimi houkuttelee lukijoita tarttumaan teokseen. Hyvin kuitenkin tarina seisoo muutenkin omilla jaloillaan mainiona historiallisena romaanina jonka matkaan upota.
Tähdet: 4 / 5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti