lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kapina laivalla - John Boyne

Kirjan nimi: Kapina laivalla (Mutiny on the Bounty)
Kirjoittaja: John Boyne, suomentanut Laura Beck
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2007, suomennos 2009
Sivumäärä: 569
Mistä: Oma

'' Kun me käännyimme kulmasta ja suuntasimme kohti merenrantaa, en kertaakaan edes vilkaissut Portsmouthia lahden takana, en kertaakaan kääntynyt katsomaan ja yrittänyt painaa mieleeni viimeistä muistikuvaa kaduista, jotka tunsin niin hyvin ja joilla olin näpistelly ja varastellut kymmenen vuottatai enemmänkin, en uhrannut ajatustakaan laitokselle, jossa olin kasvanut ja jossa viattomuuteni oli riistetty minulta sataan kertaan. Sen sijaan katsoin tulevaisuuteen ja kohti minua odottavia elämyksiä ja seikkailuita.
Voi typerää poikaa; miten huonosti silloin aavistinkaan mitä minulla oli edessäni. ''
s. 55-56

Kapina laivalla on tositapahtumiin perustuva historiallinen romaani 1789 sattuneesta kuuluisasta kapinasta, jonka seurauksena kapteeni ja tälle lojaalit miehet hylätään veneeseen lähes keskelle ei mitään, ja jonka ainut toivo on navigoida itsensä 6000km päähän Timorin saarelle. Kiinnostuneille Bountyn tarinan voi lukea wikipediasta. Boynen tarinassa kertojana toimii 14-vuotias John Jacab Turnstile, miehistön keskuudessa Turnipsi, katujen kasvatti, joka päätyy laivalle epäonnistuneen näpistysyrityksen seurauksena. Hän sai nimittäin valita vankilassa vietettävän vuoden sekä yhden merimatkan Bountylla välillä, ja aika selvähän tyo valinta oli. Näin totaallinen maakrapu Turnstile päätyy Bountyn kapteenin laivapojaksi, missä hän kuulee kaikenlaista. Tulevia tapahtumia hän ei kuitenkaan osannut missään kuvitelmissaankaan aavistaa.

Matka on pitkä, eikä se suju ongelmitta. John Jacob onnistui saamaan verivihollisikseen upseereita ja miehistökin piti hänät etuoikeutettuna: hänenhän pitää vain olla kannen alla eikä osallistua kunnon työhön. Lopulta kuitenkin saavutetaan määränpää Tahiti, tuo paratiisisaari, jossa naiset kulkevat yläosattomissa ja ovat aina halukkaita. Kun miehistö saa kokoa tämän ihanuuden, ei paluumatka enää houkuttelekaan...

Se mikä toimi Poika raidallisessa pyjamassa, ei kyllä tässä toiminut lainkaan. Tämä on harmi, koska odotin jotkain ihmeellistä, mutta sainkin lukea keskinkertaista heikomman nuoren pojan kasvutarinan. Turnstilen suurin huolenaihe oli, että hän herättäisi jonkun halut. Oikeastaan kirjassa toistettiin jatkuvasti tuota fraasia: halujen herääminen. Tietysti se karmeus, mitä nuori Turnstile oli joutunut kokemaan laitoksessa, saivat hänet ajattelemaan pelolla sitä, mutta liika on liikaa. Myöskään Turnstilen tutustuminen seksuaalisuuteensa ei hirveästi innostanut. Odotin tältä kirjalta samankaltaista tapahtumien kuvausta kuin Poika raidallisessa pyjamassa, mutta ei. Tietysti Turnstile oli havainnoimassa ja kuulemassa asioita, mutta tavallaan kuitenkin tuntui, että hän ei oikein istunut tarinaan.

Tapahtumat sijoittuvat merille lähes koko ajan, mutta jäin juuri kaipaamaan sitä. Meri ja laiva  eivät oikei nmissään vaiheessa heränneet eloon. Itse juonihan on mielenkiintoinen, mutta sekään ei juuri ole kirjailijan ansiota. Kapinahan on oikeasti tapahtunut! Kiinnostuin juuri tähän historialliseen aiheeseen, mutta toteutus ei aivan iskenyt. En tuntunut myöskään saavan otetta oikein kenestäkään henkiöstä, enkä tykästynyt kehenkään sen kummemmin. Vasta lähes lopussa, tarkemmin sanoen viimeisen osan alussa, kirja edes vähän kosketti ja sai pohtimaan elämän voimaa, mutta samalla sen haurautta. Ihmenen onnistuu jotenkin selviämään äärirajoillaan pakon edessä, mutta kun pakko loppuu tulee romahdus.

Pari positiivista asiaa vielä näin loppuun. Pidin kirjan selkeästä rakenteesta ja jaottelusta. Kirja oli jaettu viiteen selkeään kokonaisuuteen, joka helpotti lukemista. Luvut olivat myös hyvän mittaisia. Pidin myös alussa olevista kahdesta kartasta, joihin laivan reiti oli merkattu. Tämä selkeytty huomattavasti käsitystä siitä, missä Bounty milloinkin seilasi.

Odotukseni olivat hyvin korkealla ja sitä karvammalta sieltä tippuminen tuintuu. Kiinnostuksestani tätä kirjaa kohtaan voi jo todistaa se, että hankin tämän vastikään, ja tartuin siihen lähes heti, vaikka hyllyssä on odottamassa vaikka kuinka monta todella mielenkiintoista kirjaa. No aina ei voi voittaa.

Tähdet: * * +

Muualla luettu: Mette/Luetut 2006-2011, Tuure/jotain muuta kuin elämää, Valpuri/The Wonderful World of Books, Vinttikamarissa, Miss Shi/The Whole Story

2 kommenttia:

  1. Harmi jos tämä ei ole hyvä :( Minä odotan että ehdin lukemaan tämän, koska pidin kovasti mainitsemastasi Poika raidallisessa pyjamassa-kirjasta. Ehkä luen Boynelta Tarkoin vartioidun talon vielä ennen tätä ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mutta ehkä minulla oli odotukset niin korkealla tuon Poika raidallisessa pyjamassa jälkeen, että tällä ei vain ollut mahdollisuuksia saavuttaa niitä. Itsellänikin on tuo Tarkoin vartioitu talo vielä lukematta ja odotan sitä kyllä edelleen. Älä vielä heitä pyyhettä kehään, jotkut muut ovat pitäneet tästäkin kirjasta =)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...