keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Unelma omavaraisuudesta - Maria Österåker


Kirjan nimi
: Unelma omavaraisuudesta - Käytännön opas
(Självhushållning i praktiken)
Kirjoittaja: Maria Österåker, suomentanut Tuula Syvänperä
Kustantaja: Nemo
Julkaisuvuosi: 2015, suomennos 2016
Sivumäärä: 241
Mistä: Kirjastosta
 
' Useimmat uskovat, että heidän on osattava valtavan paljon erilaisia asioita, ennen kuin heistä voi tulla omavaraisia, mutta minäpä paljastan salaisuuden. Tieto ei ole tärkeintä, vaan uteliaisuus. '
s. 5
 
Pohjanmaalainen Maria Österåker pohti miehensä kanssa, miten uran ja rahan sijasta he voisivat saada viisihenkiselle perheelleen enemmän aikaa. Tästä lähti ajatus elää enemmän vähemmällä. Kuukauden kokeilu syödä vain itse kasvatettuja ja kerättyjä asioita (+ 5e päiväbudjetti kaikkeen muuhun tarpeelliseen) avasi heidän silmänsä, että myös toisella tapaa voisi elää. Siitä lähti muutos kohti omavaraisempaa elämäntyyliä, josta ei ollut enää paluuta.

Hehtaarin tontilla Österåker perheineen viljelee ja säilöö omat kasviksensa, hedelmänsä ja marjansa. Sen lisäksi he leipovat omat leipänsä, keräävät sieniä ja tekevät itse kosmetiikkaa. Eläimistään he saavat puolestaan lähes kaiken syömänsä lihan unohtamatta ihania omia kananmunia. He eivät näe omavaraisuutta mustavalkoisena vaan pyrkivät ostamaan ne asiat mitä tarvitsevat mahdollisimman halpoina raaka-aineina ja jalostavat itse niistä lopputuotteita (esimerkiksi ostavat viljat, mutta jauhavat niistä itse jauhot ja leipovat leivän). Jokaiselle on oma tapansa olla omavaraisempi.
 
' Minun täytyy varoittaa sinua. Omavaraisuus vie mennessään. '
s. 241 
 
Olemme kihlattuni kanssa pitkään haaveilleet maalle muutosta ja omavaraisemmasta elämäntyylistä. Kuinka ihanaa olisikaan kasvattaa luonnonmukaisesti omat ruokansa ja tietää tasan tarkkaan mitä ne pitävät sisällään. Toimistossa (tai nyt kotona tietokoneen ääressä) istuminen ei tunnu meistä enää mielekkäältä, ja toive rakentaa oma elinympäristönsä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, joka tuottaisi samalla ravintomme on vahvasti läsnä. Kun kirjaston hyllyssä oli nostettu tämä teos oikein tyrkylle, oli luonnollinen jatkumo muun tiedonhaun lisäksi poimia se lukupinoon.

Nimensäkin mukaisesti Unelma omavaraisuudesta on käytännön opas, joka käsittelee laajasti eri aihepiiriä omavaraisuuden ympäriltä. Vanhoja hirsikehikoita voi muun muassa pystyttää omaan pihapiiriin itsekin ja näppäräkätinen väsää myös kasvihuoneenkin itse. Metsästä voit saada esimerkiksi lämmitykseen polttopuita ja sieniä, marjoja ja luonnonkasveja syötäväksi itse kasvatettujen lisäksi. Luonnollisesti omavaraisuus teos pitää sisällään viljelyyn liittyviä osioita aina omasta vihannesmaasta hedelmä- ja marjapuutarhaan ja kasvihuoneen hyödynnykseen. Sato pitää myös saada talteen, jotta kesäsesongin ulkopuolellakin on ruokaa tarjolla, joten erilaisia säilöntämetodit kuten erilaiset mehut, hillot, pakastamiset, ryöppäämiset, kuivaamiset, etikkaliemet, fermentoinnit ja umpioinnit tulevat tutuksi. Esitelläänpä myös eri asiat joita on hyvä huomioida eri eläinlajeista, samoin kuin on käyty läpi eläinten laitumet, aitaukset, ruuantuotanto, teurastusmenetelmät ja lihan säilöntätavat läpi.  Eikä pidä unohtaa mehiläistarhauksen tuomia mahdollisuuksia. Lopussa päästään vielä itsetehtyjen kosmetiikkojen ja kemikaalien maailmaan.

Teoksessa on paljon asiaa eikä sitä varmastikaan voi yhdellä lukukerralla omaksua kokonaan. Toisaalta omavaraisuuden eri osaalueet ovat niin laajat, että kaikkeen ei vain voi syventyä niin tarkasti. Mukavasti joukossa oli kuitenkin myös konkreettisia reseptejä esimerkiksi omenasiiderin, erilaisten tinktuuroiden ja voiteiden sekä esimerkiksi hapankaalin ja makkaran valmistuksesta. Aionpa myös kokeilla tehdä itse oman deodoranttini kirjan ohjeiden mukaan. Tämä teos on näin ollen mukavan inspiroiva opus, josta saa tiettyjä käytännön oppeja monista eri alueista, mutta luultavasti joudut googlaamaan vielä paaaljon lisää ennen kuin saat kaiken toimimaan. Mutta siinähän se omavaraisuuden hauskuus juuri piileekin - aina löytyy uusia asioita joita kokeilla. Toivottavasti pian löytäisimme oman maapalstamme, johon voisimme lähteä rakentamaan omaa tapaamme elää, ja sitä ennen jatkamme mökillä harrastelua.

Tähdet: 4 / 5
 
 

2 kommenttia:

  1. Omavaraisuus on kiehtova teema. Itse olen ihan liian laiska moiseen, mutta ihailen kaikkia, jotka jaksavat nähdä moista vaivaa asioiden eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään haaveile täydestä omavaraisuudesta, sillä kyllä sitä mukavuudenhaluakin on :D Jotenkin moniin näihin asioihin erityisesti ruuan suhteen on vain tullut hurahdettua aloittamalla muutamasta tomaatista ja siitä innostus kasvanut koko ajan kokeilemaan aina uusia asioita.

      Poista