keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Mayojen testamentti - Steve Alten

Kirjan nimi: Mayojen testamentti (Domain)
Kirjoittaja: Steve Alten, suomentanut Laura Beck
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2001, suomennos 2011
Sivumäärä: 427
Mistä: oma

Täytyy tunnustaa, että suunnitelmani epäonnistuivat hiukkasen. Aluksi olin aikonut lukea tätä kirjaa sen lukujen päivämäärien mukaan ns. realiajassa. En ollut kuitenkaan muistanut, että ensimmäiset luvut alkoivat jo syyskuussa. No tämän tilaisuuden luiskahdettua käsistäni tulin siihen tulokseen, että yksinkertaisesti vain luen kirjan ennen tuota maailmanloppua. Kiireideni takia kuitenkin myöhästyin parilla päivällä siitäkin... No nyt on sitten kirja luettu (Singaporessa en päässyt kirjoittamaan koneelle, joten postaus on vähän myöhässä) ja eihän se maailmanloppu sieltä sitten lopulta tullutkaan.

Itse kirja siis kertoo yhden mahdollisuuden, miten maailma olisi voinut päättyä. Tarinassa Mick on suljettu laitokseen paranoidina skitsofrenikkona, ja hänen psykiatrikseen määrätään harjoittelija Dominique. Dominiqueta varoiteltiin paljon Mickistä, olihan tällä potilaalla n. 160 älykkyysosamäärä, ja näin hän voisi helposti manipuloida Dominiquen uskomaan juttuihinsa. Mickin 'harha' on, että maailma tuhoutuu 21.12.2012 Mayojen ennustuksen mukaiseksi. Hän myös uskoo, että voisi pelastaa ihmiset, jos vain pääsisi vapauteen. Dominique kiintyy potilaaseensa, mutta uskominen tämän juttuihin on hyvin kaukana, kunnes outoja asioita rupeaa tapahtumaan. Aivan kuin Mick olisi osannut ennustaa ne! Tästä lähtee suuri kilpajuoksu ajan kanssa, kun maailman pelastamiseen tarvittavat palaset ovat joko hukassa tai täysin sekaisin. Mick ei kuitenkaan luovuta ja hän meneekin vaikka läpi harmaan kiven pelastaakseen rakkaan maailmamme.

Kirja oli scifiä... Yleensä en ole mikään suuri fani ja nytkin, kun tapahtumat muuttuivat epäuskottavammiksi loppua kohden kirja tuntui menettävän sitä puhtiaan. Alku puolella oli nimittäin mukavaa, kun ne scifi ainekset jäivät taka alalle, ja Mickin isän päiväkirjamerkinnät hoitivat sen eniten yliluonnollisen puolen. Oikeastaan hyvin yllättäen tuon arkeologi Julius Gabrielin merkintöjen seuraus olikin yksi kirjan parhaista anneista. Olikin mukavaa lukea matemaattisia ja fysikaaliseja selityksijä, miten mm. Kukulcánin pyramidi, Stonehenge, Gizan pyramidit, Nazcan autiomaan piirrokset ja piri Reisin kartta liittyivät tähän maailmanloppuun. Kaikella oli nimittäin oma tehtävänsä tässä koko maapallon kattavassa pelastusoperaatiossa, jonka nuo 'taivaasta pudonneet enkelit' nefilinit olivat luoneet.

Olin lukenut kirjan aiemmin pari vuotta sitten ja muistaakseni pidin siitä hyvin paljon. Kirja tuntui silloin niin jännältä, ettei sitä malttanut laskea käsistään. Nyt tuo avaruusolioiden kamppailuhömskä oli jo vähän liikaa... En tiedä johtuiko se siitä yllätymomentin puuttumisesta vai mistä, mutta nyt ei vain oikein kolahtanut. Alten on kai kirjoittanut tälle jatkoakin, mutta empä tiedä jaksanko siihen enää tarttua. Ehkäpä jossakin kaukaisessa tulevaisuudessa tai sitten ei.

'' ´´Uskotko Jumalaan?´´
´´Kyllä.´´
´´Uskotko pahaan?´´
´´Pahaan?´´ Kysymys yllätti hänet. ´´Se on aika laaja käsite. Voitko selventää mitä tarkoitat?´´
´´En puhu ihmisistä, jotka tekevät hirvittäviä muthatekoja. Minä puhun pahasta omana entiteettinään, osana yhtä olemassaolon kudosta.´´ Mick nostaa katseensa ja hänen silmänsä kiinnittyvät Dominiqueen.
- -
´´Psykiatrinaen usko että kukaan meistä on syntynyt pahana, tai sen puoleen hyvänäkään. Uskon että meissä on mahdollisuus kumpaankin. Vapaa tahto antaa meille mahdollisuuden valita.´´
´´Mutta mitä jos... mitä jos jokin vaikuttaisi sinun vapaaseen tahtoosi ilman, että tiedät siitä?´´
´´Mitä tarkoitat?´´
´´Jotkut uskovat, että on olemassa jokin pahantahtoinen voima, joka on ollut olemassa tällä planeetalla koko ihmisen historian ajan.´´ ''
s. 53-54

Tähdet: * * *

Kirjan ovat lukeneet mm. marjis, Norkku, Jossu, Kata, Nafisan, Miiru ja Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti