keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Kirkkonummen pääkirjasto


 Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. - La petite lectrice

Elikkäs kun huomasin Katrin organisoiman tempauksen (hiukkasen myöhässä mutta kuitenkin) oli aivan pakko päästä itsekkin postaamaan ja kertomaan omista rakkaista kirjastokokemuksistaan. Lisää tietoa itse kampanjasta saa mm. Katrin sivuilta =)

Olen aina kokenut kirjastot hyvin rauhoittavina paikkoina. Rakastan sitä tunnetta kun on keskellä erilaisia teoksia, ja tuntuu että koko maailma on avoinna kunhan vain uskaltautuu ojentamaan pienen kätösen ja kurottamaan kohti hyllyä. Kirjasto on se paikka, joka on mahdollistanut niin monet matkat ja auttanut vaalimaan sivistystä. Itselleni ensikosketus kirjaston maailmaan oli ala-asteellamme viikottain vieraillut kirjastoauto, joka hiukan vanhempana lapsosena muuttui Masalan kirjaston saleihin. Nyt jo täysi-ikäisenä ja syksyllä kauppatieteiden opinnot Aallossa aloittavana opiskelijana kirjaston kuluttamisvauhti on ehkä hidastunut kaikkien oppikirjojen vaatiman ajantarpeen vuoksi, mutta edelleen sillä on hyvin tärkeä paikka sydämessäni.

Kirjasto on äärimmäisen tärkeä palvelu eikä se edes vie kovin isoa siivua kunnan budjetista - monin paikoin alle 1%. Kirjasto on ylipäätänsä niin paljon enemmän kuin vain hyllyssä nököttävät teokset. Kirjasto on kohtaamispaikka, se on paikka josta voi löytää luotettavaa tietoa, paikka joka ylläpitää sivistystä Suomessa. Monilla ei ole varaa ostaa kirjoja omiin tarpeisiinsa, koska ne ovat niin kalliita. Ilman kunnon kirjastoverkostoa tiedosta tulee asia johon kaikilla ei ole yhtäläistä mahdollisuutta, mikä luo osaltaan eriarvoisuutta. Kirjastoissaon tärkeässä osassa myös mahdollisuus käyttää tietokonetta, tulostaa tai vaikkapa kopioida. Asioita joita kaikkien kotona ei ole mahdollista tehdä. 

Olen ollut nyt onnekas ja päässyt työskentelemään kesän Kirkkonummen pääkirjastossa, mikä on vielä entisestään korostanut minulle kuinka tärkeä osa monien elämää kirjasto on. Kirkkonummen pääkirjaston lastenosastolla luodaan jo ensimmäiset siteet uuteen lukijasukupolveen ja aikuisten osaston hyllyvälejä poukkoillessa oppii joka kerta taas jotakin uutta. Iloisesti olen myös kirjoitellut tiheään tahtiin lisää kirjastokortteja niitä halaville, enkä näe että asiakaskunta olisi katoamassa mihinkään. On ollut hyvin palkitsevaa nähdä kirjaston toimintaa molemmilta puolilta ja kirjasto on ehdottomasti instituutio joka tulisi säilyttää!


Tekemiäni yllätyslainauskasseja!

8 kommenttia:

 1. Kivaa, että lähdit vielä mukaan! Ja hyvä kuva sekä teksti! :)

  Ja ääk, minäkin haluan tuollaisia yllätyskasseja lainata kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että vielä ehdin mukaan =)
   Joo ainakin niiden kassien tekeminen on ollut todella lystikästä, että toivotaan että lainaajat saavat niistä myös jotakin irti =D

   Poista
 2. Voi että, onpa hauskat yllärikassit! Minä olen kerran lainannut ylläripaketin, mutta teema oli jo kirjasta selvillä. Tällaisen lainaisin mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla =) Näissäkin vähä valotetaan että onkos kyseessä ennemminkin jännäreitä vai hömppää, mutta sanoisin että sisältö on kuitenkin aika yllätys. Oli kyllä todella lystikästä keksiä aina uusia ideoita noihin =D

   Poista
 3. Tunnistan tekstistäsi samoja ajatuksia kuin itselläni; on ihanan rauhoittavaa kulkea kirjastossa ja ajatella, että kirjat ovat siellä aina odottamassa, että niiden kannet avataan. Nykyään itse opena vien ahkerasti nuoria kirjastoon, opetan, miten halutun teoksen löytää ja pyrin innostamaan nuoria kirjaston pariin. Olisi kamalaa, jos ei olisi mahdollisuutta hankkia luettavaa nuorille -kaikissa kouluissa kun ei ole varaa hankkia kirjoja kaikille.

  Nuo yllätyskassit ovat kyllä ihana idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana kuulla että vielä löytyy sinun kaltaisiasi lukemiseen innostavia opettajia! =D Jep kun koulujen varoista vähennetään niin kirjaston rooli lasten ja nuorten kirjojenvälittäjänä vaan korostuu. Ja onhan se oppilaallekin mukavampaa löytää kirjoja kirjastoista joissa on huomattavasti suurempi valikoima kuin mikään koulu pystyisi tarjoamaan.

   Haha kiva kuulla! Ainakin niitä tuntui menevän lainaan nopeammin kuin ehdin tekemään uusia ;D Laajennettiin noita yllätyskassja nyt lasten ja nuorten osastoille kans ja hyvin tuntuvat nekin vetävän :)

   Poista
 4. Tunnistan tekstistäsi samoja ajatuksia kuin itselläni; on ihanan rauhoittavaa kulkea kirjastossa ja ajatella, että kirjat ovat siellä aina odottamassa, että niiden kannet avataan. Nykyään itse opena vien ahkerasti nuoria kirjastoon, opetan, miten halutun teoksen löytää ja pyrin innostamaan nuoria kirjaston pariin. Olisi kamalaa, jos ei olisi mahdollisuutta hankkia luettavaa nuorille -kaikissa kouluissa kun ei ole varaa hankkia kirjoja kaikille.

  Nuo yllätyskassit ovat kyllä ihana idea!

  VastaaPoista
 5. Samalla asialla olen kuin näköjään kaikki edellisestkin eli toivottavasti joku hoksaisi nuo "take awayt" tännekinpäin tuoda :)

  VastaaPoista