keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Legendoja ja latteja - Travis Baldree


Kirjan nimi
: Legendoja ja latteja (Legends & Lattes)

Kirjailija: Travis Baldree, suomentanut Jade Haapasalo
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2022, suomennos 2024
Sivumäärä: 239
Mistä: Kirjastosta

' Kahdenkymmenenkahden seikkailujen täyttämän vuoden jälkeen Viv oli saanut tarpeekseen verestä ja mudasta ja paskanjauhannasta. Örkin elämä koostui voimasta ja väkivallasta, ja niitä seurasi yhtäkkinen terävä loppu - mutta hän ei piru vie suostuisi kuolemaan sillä tavalla.
Nyt oli aika uudelle. '
s. 8

Viv on örkki, joka on tottunut vereen ja taisteluihin. Nyt hän kuitenkin on saanut tarpeekseen ja haluaa kääntää uuden lehden elämässään. Viimeiseltä keikaltaan hän ottaa palkkioksi vain skalvertin kiven, jonka pitäisi tuoda onnea mukanaan. Se matkassaan hän suuntaa Thunen kaupunkiin. Viv löytääkin läheltä pääkatua ränsistyneen hevostallin, jonka hän päättää ostaa kaupunkilaisten järkytykseksi. Onhan se tunnettu tosiasia, että örkit ja hevoset eivät voi sietää toisiaan! Mutta Vivillä onkin muita suunnitelmia.

Viv on päättänyt avata ihka aidon kahvilan! Ainut vain, että kukaan ei ole kuullutkaan sellaisesta asiasta kuin kahvi. Puuseppä hiisi Calkin kuuntelee epäillen Vivin selostuksia tuosta papuveden myynnistä. Viv ei aio kuitenkaan lannistua, onhan hänellä kiven tuoma onni mukanaan. Tallista pitää ensin vain remontoida sopiva kuppila ja kyllä ihmiset lopulta löytävät kahvin luokse. Myös kaupungin gangsterit tulevat vaatimaan suojelurahaa, mutta voimalla ja pelolla itsensä ennen elättänyt Viv ei ole halukas maksamaan. Kuinka siis kahvilan käy?

' Viv nojasi tiskiin ja katseli asiakkaiden ilmeitä. Ja lopultakin hän näki sen, mitä ei ollut hermoilultaan uskaltanut edes toivoa. Hän näki puoliummessa olevat silmät ja tarkoituksellisen hitaan nielaisun. Mukia ympäröivät kädet ja viimeisen makupalan viipyilevän nautinnon. Siinä kaikui hänen oma kokemuksensa, ja hänet valtasi tunnistamisen miellyttävä aalto. '
s. 108-109

Nyt on kyllä Baldree iskenyt kultasuoneen, kun on keksinyt yhdistää fantasian sekä hyvänmielen kahvilatarinat yksien ja samojen kansien sisälle. Kahvia ja örkkejä? Miksikäs ei! Oli todella hulvatonta seurata, kuinka fantasiamaailman väki ihmettelee tuota uutta höyryävää juomaa, joka on kuin tee muttei kuitenkaan. Sitten aivan kuin noissa hyvänmielen kesäkirjoissa, niin hiljalleen asiakaskunta rupeaa muotoutumaan ja bisnes löytää oman paikkansa kylässä. Ihanaa!

Itse tykkään lukea fantasiaa, mutta myös aina välissä välipaloina näitä hyvänmielen kesäkirjoja, ja tällaiselle lukijalle tämä olikin aivan loistava teos. Kirjan sivuilla oli niin örkkejä, hiisiä, naispaholaisia, keijuja, maahisia, hiirikkoja... Kaikki sulassa sovussa kahvilamiljöön kanssa. Tai siis olihan tuossa tuota jännitettä alamaailman hiippareiden kanssa, ja lukijana sai odottaa jännityksellä palaako Viv heiluttamaan Mustahurmetta vai löytyykö konfliktiin jokin muu ratkaisu. Ja ai että kuinka ihanan symppiksiä olivatkaan kaikki nuo kahvilan henkilöt hiljainen hiirikko leipureineen ja jättikissa Suloineen. Kiitos lisää tällaista hyvänmielen fantasiaa!

Tähdet: 4 / 5

Muualla luettu: Siniset helmet ja Kirjavinkit  

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja kuulostaa kyllä mahtavalla tavalla järjettömältä! :D Voisin itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha yllättävän toimiva kombo kylläkin :D Vaikka sivuilla onkin letkeää huumoria niin sentää Pratchettin kaltaiseen täysin älyvapaaseen hullutteluun ei sentään ruveta. Kokeile ihmeessä :)

      Poista