Kirjailija: Reetta Ranta
Kustantaja: SKS
Kustantaja: SKS
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 324
Mistä: Kirjastosta
' Rakastan edelleen perinteitä sekä vuodenkiertoon, luontoon ja ihmisen elämänkaareen liittyviä rituaaleja. Ne luovat yhteyden menneisyyteen, tähän hetkeen sekä tulevaisuuteen. Lapsuudenperheestä omaksumieni perinteiden lisäksi olen tutkinut ja kaivanut esiin tähän kirjaan enimmäkseen suomalaisten ja karjalankielisten mutta myös muutamien muiden kansojen perinteistä rituaaleja, jotka syventävät suhdetta luontoon, itseemme ja omiin juuriimme. Tässä kirjassa olen halunnut herättää näitä ikiaikaisia rituaaleja henkiin tavalla, jotka tuovat lohtua, voimaa sekä ripauksen maagisuutta ja pyhyyttä meidän yhä maallistuvaan elämäämme. Lisäksi ehdotan niiden rinnalle modernimpia rituaaleja, joista esivanhempamme tuskin olivat kuulleetkaan. '
Alkusanat
Tämä Rannan teos on kirja erilaisista rituaaleista. Rituaali voi olla jotain hyvin arkistakin. Mennä ikkunaan joka aamu ja tervehtiä aurinkoa, nauttia sen lämpimistä säteistä ensimmäisenä asiana päivässä. Tai sitten osa jotain suurempaa kuten vuodenkiertoon liittyvät juhlat esimerkiksi Juhannustaikoineen.
Tässä teoksessa esitellään niin vanhoja suomalaisia ja karjalaisia perinteitä kuin myös moderneja versioita rituaaleista. Se on monipuolinen kattaus, josta jokainen voi poimia jotakin. Kuten kirjan alaotsikkokin jo kertoo, tämä on Etsijän opas. Se voi viitoittaa löytämään urbaanista viidakosta taas yhteyden luontoon ja esivanhempiin. Se ei siis ole tietokirja historiallisista rituaaleista, vaikka sen sivuilta voi löytää ammennusta näistäkin. Eniten tätä kuvaisi kuitenkin inspiraatio-opus. Kunnon syväsukeltavat teokset ovat sitten erikseen.
Tämä teos oli varsin mukavaa luettavaa. Itse ehkä olen vähän tuollainen etsijä, joka kaipaa juurilleen ja yhteyttä luontoon. Olen ottanut meditaation jälleen päivittäiseksi osaksi arjen rutiineja, siksi rauhoittavaksi omaksi hetkeksi pikkulapsiarjessa. Sen lisäksi olen ollut kiinnostunut erilaisista perinteistä ja rituaaleista, joita esivanhemmillamme on ollut. Näitä tuli luettua varsinkin ennen häitämme ja lapsemme nimiäisiä. Olenpa myös saanut ystäviltäni kokea morsiussaunan. Koin siis olevani varsin osuvasti Rannan kohdeyleisöä.
Teos oli jaettu muutamaan osuuteen. Alussa käydään läpi päivittäisiä rituaaleja liittyen vuorokauden aikaan tai viikonpäivään. Sitten kuun eri vaiheisiin kuten että nousevalla kuulla kaikki aloitettu kasvaa hyvin esimerkiksi otollista aikaa tehdä istutuksia, kun taas laskevalla olisi hyvä tehdä asioita, joista haluaa eroon kuten rikkaruohojen kitkeminen. Sitten syvennyttiin vuodenkiertoon ja mitä joka kuukautena voisi olla otollista tehdä ja minkälaisia juhlia ja rituaaleja niihin kuuluu. Tässä vaiheessa koin pienoisen ähkyn, sillä halusin jo kovasti päästä kirjan lopussa oleviin ihmisen elämänvaiheiden rituaaleihin. Lopulta annoin itselleni luvan lukea noista syntymän, aikuistumisen, häiden, vanhemmuuden, kypsyyden ja kuoleman rituaaleista. Lopulta palasin sitten vielä takaisin kuukausien pariin ja silloin taas uudella innolla.
Kokonaisuutena pidin kovin Rannan ideasta yhdistää vanhaa ja uutta tässä teoksessaan, mutta samalla se kuitenkin herätti minussa ristiriitaisia tunteita. Onhan se herkullista lukea ideoita kuinka modernissa maailmassa paaston voisi suorittaa vaikkapa puhelinpaastona. Jostain syystä se silti tuntui hassulta lukea tällaisia moderneja rituaaleja rinnatusten vaikkapa ukon vakkajaisten vanhojen rituaalien kanssa. Itse olen hyvin kiinnostunut historiasta, joten ehkä olisin sitten kaivannut enempi sen historiaopuksen vanhan kansan rituaaleista. Tässä ei luonnollisesti päästy kovin pintaa syvemmälle. Ihanaa oli kuitenkin saada sitä tietynlaista vertaistukea tätä lukiessa. En ole yksin kaipaamassa tuota suurempaa yhteyttä. Ja tulipahan luettua kattava listaus myös vanhoista perinteidemme jumaluuksista, emuista, puista sekä kalenterivuoden juhlista! :D
Tähdet: 3 / 5
Muualla luettu: Nörttitytöt
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti