tiistai 17. lokakuuta 2023

Joonaanmäen valaat - A.W. Yrjänä


Kirjan nimi
: Joonaanmäen valaat

Kirjoittaja: A.W. Yrjänä
Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 227
Mistä: Kirjastosta
 
' "Sattuma, kohtalo tai sallimus on tuonut meidät yhteen
tälle saarelle, joka on - aivan kuten te asukkaat sanotte
- vähän maailman reunan tuolla puolen.
Tänne, missä unet käyvät toisinaan toteen ja sadut kävelevät vastaan,
jos osaa ne huomata. [- -]
Minä tiedän, että te olette tottuneet merkillisiin asioihin
ettekä kaipaa niin sanottuja järkisyitä kaikkeen, mitä teette.
Minä tiedän, että olette rohkeita ja toimeliaita.
Mutta tänään aion pyytää teiltä enemmän kuin mihin kenelläkään
ehkä on oikeus. Minä aion pyytää teitä pelastamaan maailman. '
s. 89 
 
Suomenlahden rannikolla sijaitsee saari, jota ei löydy kartoilta. Tällä Joonaanmäen saarella elämä on hiukan erilaista. Vuodenajat seuraavat omaa rytmiään ja unet voivat käydä toteen. Onpahan myös miltei näkymätön kirahvi, joka on tehty matematiikasta. Tällä saarella asuu kuitenkin myös ihmisiä. Inkeri ja Johannes ovat vetäytyneet sinne viettämään päiviään. Heidän talonsa kellarissa sijaitsee valtaisa kirjasto, jonka Johannes on luvannut lukea läpi, jotta tieto ei unohtuisi. On myös muita. Kukin omanlaisensa, aina valasta puhuvista vanhuksista uteliaisiin lapsiin.
 
Nyt Joonaanmäellä kuitenkin on koittamassa eriskummalliset ajat. Ensin taivaalla tanssiva kaskelotti rojahtaa maahan. Sitten saarelaiset saavat toisenlaisen kutsun seikkailuun. On toisen maailmansodan aikaisia esineitä, jotka eivät saisi joutua vääriin käsiin. Nyt heidän on lähdettävä kauas tutulta Joonaanmäeltään, sillä eipä heidän tehtävänsä ole sen pienempi kuin maailman pelastus.
 
' Kevätpäiväntasauksen aikaan
kun talven myrskyt ovat lopuillaan
eikä pihassa vielä liiku mikään
voi joskus nähdä, jos ilma on kirkas
miten valaat nousevat majesteetillisesti merestä
ja uivat piirissä, suurena kulkueena
pullean sädehtivän täydenkuun ympäri. '
s. 24
 
Tämä Mika Wistin suunnittelema upea kansi kiinnitti huomioni kirjaston henkilökunta suosittelee hyllyssä. Kun takakannessa luvattiin seikkailukertomusta muumien ja Jules Vernen hengessä, olin myyty. Eikä tämä Yrjänän teos sen suhteen pettänyt. On antiikkista sukellusvenettä, joka on unissa rakennettu; on mystisiä laitteita joilla liikkua ajassa ja puuttua painovoimaan; on olioita joita ei uskoisi tosiksi. Todelliseen seikkailuun Joonaanmäen asukkaat joutuvatkin. Kiehtovia maailmoja oli luvassa. Pakko nostaa hattua Yrjänän mielikuvitukselle, joka on omanlaisensa ja samalla vanhoista seikkailukertomuksista tuttua.
 
Yksi teoksen lumovoimaisimmista aspekteista oli kuitenkin Yrjänä käyttämä kieli. Kuinka kauniin lyyristä kerrontaa. Jopa sivuja koristi taiteelliset reunukset. Tämä oli todella harkittu kokonaisuus. Olisin mieluusti vain lukenut Yrjänä runonomaista tekstiä. Kaikki muu, tarina ja ulkonäkö, olivat vain lisänä täydentämässä tämän kakun. Kuka olisi uskonut, että näin kaunis kerrontamuoto istuisi niin saumattomasti kunnon vanhanajan seikkailukertomukseen. Voin lämpimästi suositella tutustumaan tähän ainutlaatuiseen pikku tarinaan.
 
Tähdet: 4 / 5
 

2 kommenttia:

  1. Joonaanmäen valaat on mahtava! Luin sen joitain vuosia sitten silloiseen Helmet-haasteeseen. Tarkoitus on lukea uusiksi, kun ei tullut silloin blogattua. Savoa puhuva valas on jäänyt mieleen. :D

    VastaaPoista