lauantai 4. elokuuta 2018

Elokuun lukumaratoni


Kooste
Lukumaratonin aikana lukemani teokset:
Siilo, Hugh Howey

Sivuja: 554

Lukumaratonini on nyt siis tullut päätökseen ja saldona oli kahden jo kesken olleen tiiliskivikirjan saattaminen loppuun. Vuorokausi kului loppujen lopuksi yllättävän nopeasti ja tuntuu omituiselta palata takaisin arkeen, kun on noinkin pitkän ajan ollut uppoutuneena kirjojen maailmoihin.


Mitä tästä jäi siis käteen? Ainakin mielenkiintoinen kokemus ja lukupinon edistäminen. Maratoni voisi olla helpompi suorittaa lyhyemmillä teoksilla, jolloin kokisi edistyvänsä. Varsinkin Sinuhe oli hyvin hidasta lukemista, mikä ei sinäänsä haitannut, mutta tuntui oudolta lukea useampi tunti putkeen ja tajuta edenneensä vain sata sivua. Huomasin myös lukemisen jaksottamisen tärkeyden, sillä kun keskittyminen herpaantui, niin pieni jaloittelu ja muun puuhailu toi sitten taas lukupuhdin takasin.

Lukumaratoni oli siis varsin hyvä kokemus, vaikka suorituksessani ja kirjojen soveltuvuuden valinnassa juuri tähän tarkoitukseen voisikin vielä parantaa. Otan ehdottomasti osaa vielä toistekin, vaikka aivan joka viikko tällaista rupeamaa tuskin jaksaisikaan.


- - -


Alkutunnelmia
Parin vuoden hiljaiselon jälkeen päätin palata takaisin lukemisen ja kirjablogien maailmaan. Nyt kun tämä lukuinto on viimein palannut, tuntuu kuin haluaisin vain lukea koko ajan, ja ottaa kiinni kaiken tuon ajan, jolloin ainoat kirjat joihin jaksoin tarttua olivat yliopiston kurssien oppikirjoja. Tämän vuoksi Aletheian blogia lukiessani innoistuin valtavasti, kun kuulin Yöpöydän kirjojen järjestävän elokuussa lukumaratonin. Tässäpä siis oiva tilaisuus päästä purkamaan lukupinojani seuraavan 24h aikana. 

klo 12.30  
Hiukan jännittää tämä edessä oleva urakka. Eniten pohdituttaa mitenköhän keskittymiseni käy näin pitkän lukurupean edessä. Tämän vuoksi en ole valmistellut mitään valmista lukupinoa, joka loisi suorituspaineita, vaan aion poimia ennen kaikkea fiilispohjalta luettavia teoksi. Ensimmäisenä tartun nyt Hugh Howeyn Siiloon, jonka olenkin jo aloittanut aiemmin. Näillä helteillä veikkaan keskittymisen nimittäin pysyvän paremmin kasassa juonivetoisilla teoksilla.

Klo 15.20
Hiukan alle 3 tuntia lukemista takana, ja hitaan alun jälkeen Siilon tapahtumat veivät mukanaan. Olen koitenkin yllättynyt, että vain 159 sivua takana. Nyt pieni lukutauko ja liikuntaa niin jaksaa taas uudella innolla lukea palatessa.

Klo 17.20
Ja takaisin lukemisen pariin. Nyt lukuvuorossa on Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen, jonka viimeiset parisataa sivua olisi tarkoitus saada luettua tämän maratonin puitteissa. Katsotaan miten käy. Ainakin ulkolämpötila on jo hiukan miellyttävämpi, joten voi siirtyä parvekkeelle lukemaan.

Klo 22.45
Sinuhe on nyt saatetty päätökseen  ja pakko sanoa, että oli kyllä aikamoinen lukukokemus. Muinainen Egypti heräsi eloon Waltarin tekstissä upeasti. Toisaalta nyt myös huomasin kuinka hidaslukuinen tämä teos on, sillä tässä ajassa sain siis luettua nuo viimeiset 175 sivua, jotka minulla oli jäljellä. Yllättävän nopeasti aika kuluu ja vähän sivuja kertyy tämän maratonin tiimoilta. Nyt aika laittaa kirjat syrjään, ja siirtyä unten maille. Huomenna aamupäivällä maratoni jatkukoot.

Klo 8.40
Uusi päivä ja lukuaikaa vielä pari tuntia jäljellä. Yöunet onneksi tässä välissä jaksottamassa luku-urakkaa, sillä Sinuhe jätti hyvin vahvan ajatusryöpyn eilen. Nyt kuitenkin takaisin Siilon pariin.

Klo 12.15
Huhu nyt on luku-urakka saatu päätökseen. Sain käännettyä Siilon viimeisen sivun ja lopetan lukumaratonini tähän, sillä haluan makustella hetken nyt aamulla lukemaani 220 sivua. Siilo oli varsin ajatuksia herättävä teos, vaikka Sinuhen rinnalla se jää kyllä aika pahasti paitsioon. Mielenkiintoista kuitenkin lukea näitä erilaisia tulevaisuudenkuvia, vaikka osa voikin tuntua vähän kaukaa haetulta.

4 kommenttia:

 1. Sinuhen saattaminen loppuun on jo itsessään kunnioitettava teko. Itse en ole uskaltanut edes aloittaa, sillä sivumäärä pelottaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aluksi itseäkin hirvitti, että minkä urakan tässä onkaan ottanut, mutta oli kyllä todella hieno teos. Suosittelen siis tarttumaan, vaikka kannattaakin varata hyvin aikaa tälle tiiliskivelle :D

   Poista
 2. Kiva, kun otit osaa lukumaratonille. :) Siilo on yksi suosikkiteoksiani. Sinuhesta olen lukenut vain katkelmia ollessani lukiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun emännöit lukumaratonin niin pääsi hyvän syyn kanssa uppoutumaan kunnolla näihin teoksiin :)

   Poista