lauantai 20. huhtikuuta 2019

Epäilys - Stephenie Meyer

Kirjan nimi: Epäilys (Eclipse)
Sarja: Twilight #3
Kirjoittaja: Stephenie Meyer, suomentanut Pirkko Biström
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi:  2007, suomennos 2008
Sivumäärä: 524
Mistä: Omasta hyllystä

' Siinä kuolemanhiljaisuudessa asia äkkiä valkeni minulle yhtenä välähdyksenä, ja jokainen yksityiskohta loksahti paikalleen.
Asia jota Edward ei halunnut minun tietävän.
Asia jonka vuoksi sekä Cullenit että sudet liikkuivat metsässä vaarallisen lähellä toisiaan.
Asia josta varmaan johtui, että Edward oli vaatinut minua lentämään toiselle puolelle maata.
Asia jonka Alice oli nähnyt edellisellä viikolla - näyssä josta Edward oli valehdellut minulle.
Asia jota olin muutenkin odottanut. Asia jonka tiesin tapahtuvan uudestaan, vaikka hartaasti toivoinkin ettei niin kävisi. Ei kai siitä ikinä tulisi loppua?
[- -] "Hän on tullut takaisin etsimään minua", sain ähkäistyksi. '
s. 72

Traagisen eronsa jälkeen Bella ja Edward ovat taas yhdessä ja vahvemmin kuin koskaan ennen. Eron tuska on kuitenkin jättänyt kipeät jälkensä Bellaan, joka ei haluaisi joutua viettämään hetkeäkään erossa kullastaan. Ikävä kyllä tämä tarkoittaa eroa ihmissusi Jacobista, sillä vampyyrit ja ihmissudet eivät sovi samaan yhtälöön. Jacobista ehti kuitenkin muotoutua Bellalle rakas tukipilari. Bellan tunteet raastavatkin häntä kahteen suuntaan, sillä toisaalla on hänen ihana Jacobinsa mutta toisaalla Edward, joka on hänelle koko elämä. Molemmat eivät voi mahtua Bellan elämään, ja on aika tehdä lopullinen valinta. Siintäähän edessä jo päättäjäiset - mahdollisuus liittyä kuolemattomiin.

Suhdekiemuroiden lisäksi Bellan elämää tule sekoittamaan vanha haamu menneisyydestä, joka ei aio jättää häntä rauhaan ennen kuin kosto on saatettu päätökseen ja verta vuodatettu. Niin Cullenien perhe kuin ihmissudet yrittävät omalla tahollaan suojella Bellaa, mutta riittääkö se. Oman varjonsa Cullenien ylle langettaa myös Seattlen juokkomurha aalto. Eikai vampyyreilla vain ole tekemistä asian kanssa...

' Oloni tuntui oudon kevyeltä, kun kävelin espanjantunnilta ruokalaa kohti, eikä vain siksi, että kuljin käsi kädessä maailman täydellisimmän olennon kanssa, vaikka sillä olikin osansa asiaan. '
s. 35

Viime kesänä aloin lukemaan uudestaan läpi Twilight-sarjaa, sillä minua rupesi kiinnostamaan josko tämä nuoruuden suosikki olisi kestänyt aikaa ja kasvua. Tämä urakka kuitenkin tyssäsi Uusikuuhun, sillä yliannostus Bellan ja Edwardin rakkauden huumasta ja draamasta otti vallan.  Päätin kuitenkin antaa Twilighteille taas uuden mahdollisuuden, kun kiireiden keskellä on ollut haastavaa löytää aikaa tai jaksamista lukemiselle. Tämä ei liikaa ajatusta vaativa teos osuikin tähän saumaan kuin nenä päähän.

Vaikka Epäilys upposikin monin osa-aluein, ei tässäkään teoksessa oltu päästy täysin eroon Bellan ja Edwardin aah niin maailmankaikkeuden ylittävästä rakkaudesta. Se on niin kokonaisvaltaista että kumpikaan taho ei voi pyristellä sitä vastaan vaikka haluaisi. Onneksi sentään sekaan oli nyt mahtunut myös Bellan epäilykset tulevaisuutensa suhteen, sillä toisaalla vaakakupissa painoi tulevaisuus Jacobin kanssa. Kumpi hänen tulisi valita? Vaikka tämä olikin mukavaa virkistystä jatkuvaan Edward kuolailuun, niin edelleen Bellan jatkuva roikkuminen miehissä tuohdutti. Myöskään päähäni ei vain mahdu Bellan logiikka siitä, että vampyyriksi hän voisi muuttua, mikä on ikuinen päätös, mutta sitoutuminen naimisiinmenolla olisi suuri kauhistus. So, what's the logic here?

Onneksi rakkausdraaman lisäksi tarinassa oli tällä kertaa myös paljon muuta. Taas kerran ne parhaat kohdat olivat niitä, joissa suhdekiemurat ja itse pääjuoni laitettiin paussille, ja keskityttiin kuvailemaan sivutarinoita. Olikin kiehtova lukea ihmissusilauman keskeisestä toiminnasta ja historiasta. Samoin taas Cullenien perheenjäsenten tarinoita käytiin läpi. Olen siinä mielessä siis hyvin eriskummallinen Twilightin lukija, että rakkaustarinan ja itse juonen sijasta minua kiehtoo eniten juuri nämä tarinat sen taustalta: miten tähän on päädytty? mikä on se taustalla oleva logiikka eri joukkojen toiminnassa? miten tämä maailma rakentuu? jne. Epäilys pystyikin tarjoamaan näistä makupaloja, jonka vuoksi se itseasiassa toimi yllättävän hyvin kiireiden keskellä luettavaksi välipalaksi. Nyt jaksan taas uskoa, että saan luettua koko sarjan läpi. Enää yksi jäljellä...

Tähdet: * * *

Muualla luettu: Kirjataivas ja Cillan kirjablogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti