perjantai 20. toukokuuta 2022

Tarot: Korttien viisaus - Tero Goldenhill


Kirjan nimi
: Tarot: Korttien viisaus

Kirjoittaja: Tero Goldenhill
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 463
Mistä: Kirjastosta
 
' Tarot-kortit ovat kulkeneet lähes 600-vuotisen historiansa aikana pitkän matkan Pohjois-Italian vauraista hoveista tavernoiden pöytiin ja talonpoikien peli-iltoihin, Ranskan vallankumouksen roihuista egyptomanian kautta löytyneeseen Thoth-jumalan kirjaan ja Etteillan ennustuksiin. Viktoriaanisen ajan Englannissa tarot oli maaginen kirja, universumin salaisuuksien paljastaja, jonka hipit myöhemmin löysivät uuden ajan airuekseen. Tämän päivän maailmassa tarot jatkaa muodonmuutostaan. Se ilmestyy eteemme paitsi mitä erilaisimpina ja upeimpina pakkoina, myös tietokoneen ruudulta ja kännykän näytöltä. 78-sivuinen "viisauden kirja" on löytänyt tiensä esimerkiksi muotitalojen kokoelmiin, Dolce&Cabbanan tuoksuihin ja lukuisiin musiikkivideoihin. '
s. 12
 
Tero Goldenhill on 'pitkän linjan tarot-tulkitsija ja -opettaja' ja nyt hän on päättänyt jakaa tietämystään tähän tietoa täynnä olevaan tarot-pakettiinsa. Teos lähteekin aivan perusteista, että tällainen ummikkokin pääsee kärryille eli kysymyksestä Mikä tarot on? Toisin kuin monien mielikuva on, niin tarot on paljon monimuotoisempi työkalu kuin käsitysten mukainen ennustuspakka. Goldenhill tuokin esiin yleisen ja myös hänen oman lähestymistapansa, jossa ei suinkaan ennusteta tulevaa vaan nostetaan kortteja itsetutkiskelun ja sisäisen muutoksen aikaansaamisen näkökulmasta. Kuvat voivat nimittäin haastaa ajattelemaan asioita aivan toisista näkökulmista kuin ne samat radat, joita omassa päässä tulee helposti pyöriteltyä.
 
Tarotin luonteen jälkeen Goldenhill johdattaa lukijansa läpi tarotin 600-vuotisen historian ja eri vaiheiden. Tunnetuimmat pakat taitavat edelleen olla Waite&Smithin sekä Thothin pakat, mutta nykyään on jo tarjolla ihan mistä vain aiheesta tehtyjä pakkojakin. Kirjassa käsitelläänkin aloittelijaystävällisesti pakan rakenne eli suuri ja pieni arkana, miten lähestyä tulkintoja ja minkälaisin kysymyksin käsitellä aiheita. Mitä, miten ja mihin alkuiset kysymykset ovatkin avainasemassa eli esimerkiksi kysymys ' "Miksi elämässäni ei ole parisuhdetta?" muutetaan muotoon: "Mihin puoliin itsessäni minun tulisi kiinnittää huomiota, jotta elämääni voisi tulla parisuhde?" '
 
Jokaiselle, ja myös samalle henkilölle eri tilanteissa, kukin kortti voi symboloida eri asioita, joten matka on pitkälti itsestä kiinni. Kirjassa on kuitenkin kuvattu jokaisesta 78 tarot-kortista parin sivun selitys, jota voi käyttää tulkinnan tukena. Tämän lisäksi Goldenhill on myös avannut arkkityyppien, värien, numerologian, astrologian ja Kabbalan Elämänpuun runsaita symboliikkoja, joita eri korteista voi löytää. Onpahan myös muutama pöydän asettelu ja oikea tulkinta esimerkki laitettu sivuille havainnollistamaan tulkintojen moninaista kirjoa ja korttien ristikkäisiä yhteyksien löytämistä.
 
' Tämä on tarotin viisaus ja voima: se opettaa meille uuden tavan ajatella. Katselemalla korttien kuvia, tekemällä tulkintoja, keskustellessamme korteista ystävän kanssa tai pohtiessamme kuvien sanomaa, voimme opettaa itseämme ajattelemaan uudella tavalla. Uusi, kirkas ajatus loksahtaa omalle paikalleen, ja sen myötä jokin muuttuu. Muutat itseäsi sisältä ulospäin, uudistat itseäsi ja elämääsi. Ole kuin valttikorttien Taikuri - mytologinen Merkurius tai sisäinen alkemisti. Tällä tavoin voit elää päivä päivältä yhä mielekkäämpää elämää. '
s. 24 
 
Paljon on siis Goldenhill onnistunut rutistamaan näihin reiluun neljäänsataan sivuunsa. Itselle tarot ei ollut tuttu ennen teoksen tarttumista, mutta uskon saaneeni tämän teoksen avulla suhteellisen hyvän pintaraapaisun. Kuten Goldenhill toteaakin, niin tekemällä sitä parhaiten oppii, mutta koin kuitenkin saavani tästä paljon työkaluja, joilla aloittelijatkin voivat lähteä liikkeelle. Oma kiinnostukseni tarotia kohtaan heräsikin juuri tuon symboliikan kautta. Tarotin kuva-aiheet ovat nimittäin inspiroineet paljon ihan nykyajan populaarikulttuuriakin ja halusin oppia ymmärtämään näitä 'piilotettuja' yhteyksiä. 
 
Ei siis tarvitse todellakaan suhtautua tarotiin jonakin yliluonnollisena voimana, jonka tulisi liikuttaa kortteja kertoen absoluuttinen totuus tulevasta. Minulle tuo Goldenhillin ajatus itsensä kehittämisestä ja ymmärryksen lisäämisestä kuvatyöskentelyn avulla tuntui hyvin luontevalta. Olen hyvin visuaalinen ihminen ja huomaan, että jo nyt uniini on noussut tarotin korttien kuvituksia heijastelemaan erilaisia tunteita tai käsiteltäviä asioita. Olenkin siis positiivisesti yllättynyt tästä lukukokemuksesta ja sen avartavista seurauksista. Toivottavasti tulisi yleisemminkin tiedostetuksi, että tarot ei ole vain ennustajaeukkojen povauksia, vaan siinä on potentiaalia vaikka mihin. Kuva-aiheista voi inspiroitua vaikkapa taiteeseen tai sitten voi pyrkiä tuohon itsetutkiskeluun - taito, jota moni meistä kuitenkin tarvitsee tässä elämän viidakossa kipeästi.

Tähdet: 4 / 5
 

2 kommenttia:

  1. Eipä ole tullut mieleenkään, että tarot-kortteja voi käyttää myös itsetutkiskeluun! Olen aina yksioikoisesti ajatellut, että ne ovat vain hassuja ennustuskortteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä oli kyllä avartava kokemus tuon itsetutkiskelupuolen suhteen, koska eipä niistä kauheasti puhuta yleisesti muuten kuin ennustamisen yhteydessä.

      Poista