sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Huonosti käyttäytyvät jumalat - Marie Phillips

Kirjan nimi: Huonosti käyttäytyvät jumalat (Gods Behaving Badly)
Kirjoittaja: Marie Phillips, suomentanut Titia Schuurman
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi:  2007, suomennos 2009
Sivumäärä:  301
Mistä: Siskolta lainassa

'' Alice seurasi Artemista huoneesta toiseen jalat tarttuen lattiaan joka askeleella. Hän pani merkille rikkinäiset, vinot huonekalut, hämähäkinseittien peittämät jalkalistat, joissa asui ties mitä otuksia. ''
s. 68

Huonosti käyttäytyvät jumalat kertoo antiikinkreikan jumalien elosta nyky Lontoossa. Heidän elämäsä ei kuitenkaan ole kovin hohdokasta. Hienot palatsit ovat vaihtuneet ränsistyneeseen kämppään, ja ennen heitä palvoneet ihmiset uskovat ennemmin johonkin kuolleeseen kuolevaiseen -Jeesukseen. Kohtalon, tai pikemminkin jumalten oikusta, Artemis palkkaa taloon siivoojaksi Alicen parantamaan asumisentasoaan. Tästä syntyy kuitenkin hankaluuksia, koska kenenkään kuolevaisen ei ole lupaa astua jumalten asuinalueelle.

'' ´´Annas kuin virkistän muistiasi´´, Artemis sanoi. ´´Onko Kate yhtään tuttu nimi?´´
Apollon yllättyi aidosti. ´´Eipä ole´´, hän vastasi.
´´Tyypillistä´´, Artemis totesi. ´´Se tekee asian vielä pahemmaksi. Kate on se astraalialainen kuolevainen, jonka sinä eilen muutit puuksi.´´ ''
s. 21

Nimi Huonosti käyttäytyvät jumalat sopii kirjalle mainiosti, koska näillä jumalilla todella oli käytöstavat vähän hukassa. Mitäpä väliä jollakin kuolevaisella on, kunhan jatkuvan tylsyyden saisi edes hetkeksi pois. Toisena motiivina toimi jumalten riitojen aiheuttamat kostotoimet. Voimiaan menettäneiden jumalten on kuitenkin tienattava elantonsa. Metsästyksen ja siveyden jumalatar Artemis ulkoilutti koiria, auringon jumala Apollol toimi tv-meediona, kauneuden jumalatar Afrodite myi puhelinseksiä ja viininjumala Dionysos pyöritti klubeja ja teki omaa viiniään.

Jumalten hahmot olivat ärsyttäviä ja itsekeskeisiä, mutta pidin niistä kuitenkin jollakin tapaa. Jumalten kommellukset saivat minut myös välillä naurahtamaan. Siivooja Alicekin sopi kaikessa naiviudessaan jokkoon, mutta hänen poikaystänäs Neil ei ei sitten oikein sulautunut tarinaan. Oikeastaan kaipasin vähän enemmän jumalten tempauksia ja vähemmän kuolevaisten rakkaushuolia.

Pidin siitä, että jumalissa näkyi heidän toiminnassann ja käyttäytymisessään aika selvästi, minkä asian jumalia he olivat. Tämä oli hyvin mukava huomata ja se toi sellaisen fiiliksen, että näiden hahmojen luomiseen oli oikeasti käytetty aikaa ja mielikuvitusta. Vaikka kirjassa tullaan mainittua monia jumalia, selvästi siinä kuitenkin keskitytään Apolloon, Artemikseen, Afrodiitteen ja Erokseen. Tämä harmitti hiukan, koska tarinasta olisi saatu moniulottaisempi jos muutkin olisivat päässeet valokeilaan. Lempijumalani kirjassa oli ehdottomasti sivuroolissa ollut sodan jumala Ares. Jo pelkkä hänen läsnäolonsa toi huoneeseen riitaa ja hänen pienet kommentit kahakoista jotka tulisi saada leviämään, loivat juuri oikeanlaisen kuvan sodan jumalasta. Ainakin itse pystyin hyvin samasitumaan tähän käsitykseen Areksesta.

Kirja oli viihdyttävä sekä rento, ja se sopi loistavasti raskaan Sofian maailman jälkeen. Eihän tämä tietenkään mikään tajunnanräjäyttävä lukukokemus ollut, mutta varsin kelpo hömppää hauskalla lisällä. Jos ei mitään muuta kirjasta saisi irti, niin ainakin antiikinkreikan jumalat ja heidän tehtävänsä tuli hyvin kerrattua.

Tähdet: * * *

Muualla luettu: Zephyr/Kirjanurkkaus, Morre/Morren maailma, Q+Black/Lukunurkka, marjis/Kirjamielellä, Inka/Kirjapinot ja Minna Jaakkola/Oota, mä luen tän eka loppuun

2 kommenttia:

  1. Mulla löytyy tämä omasta hyllystä, mutta en ole vielä lukenut. Vaikuttaa kyllä varsin kiinnostavalta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen ja ennen kaikkea huvittava se oli. Suosittelen erityisesti väsyneenä luettavaksi, koska sen verran hömppää kuitenkin on =)

      Poista