keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

P.S. Rakastan sinua - Cecelia Ahern

Kirjan nimi: P.S. Rakastan sinua (P.S. I love you)
Kirjoittaja: Cecelia Ahern, suomentanut Pirjo Lintuniemi
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi:  2004, suomennos 2008
Sivumäärä: 511
Mistä: Omasta hyllystä

' Gerry oli poissa eikä palaisi enää koskaan. Niin se oli. Hän ei saisi enää ikinä silittää miehensä silkkisiä hiuksia, murjaista päivälliskutsuilla kahdenkeskeistä vitsiä, hakea lohtua kun tuli töistä kotiin ja oli halauksen tarpeessa, nukkua miehensä vieressä, herätä aamuisin hänen aivastuspuuskiinsa, nauraa hänen kanssaan niin että vatsaan koski, tai kinastella siitä kumman vuoro oli nousta sammuttamaan makuuhuoneen valot. Hänellä oli vain tukku muistoja ja päivä päivältä sumeampi mielikuva Gerryn kasvoista. '
s. 5

Holly ja Gerry ovat kuin luodut toisilleen. Jopa kinastelu on heistä loppujen lopuksi hauskaa eikä mikään ole yhteisen onnen tiellä - kunnes Gerry saa diagnoosin aivokasvaimesta. Gerryn mentyä jää Holly yksin. Ei ole enää Holly ja Gerry vaan pelkkä yksinäinen Holly, jolle arkiset asiat kuten sängystä nouseminen tai kaupassa käynti ovat muuttuneet ylivoimaisiksi. Holly on sulkeutunut omaan murheeseensa ikävöimään menetettyä yhteistä elämäänsä Gerryn kanssa. 

Eräällä kerralla, kun Hollyn äiti soittaa tyttärelleen tulee tämä kysyneeksi, milloin Holly tulisi noutamaan kirjeensä, jonka päällä lukee Lista. Jokin liikahtaa pimeyteen vaipuneen Hollyn sisällä. Kauan aikaa ennen Gerryn diagnoosia he olivat vitsailleet kuinka Holly tulisikaan toimeen ilman Gerryn pieniä muistutuksia. Näin he olivat ideoineet kuinka Gerryn pitäisi luoda lista muistuttamaan Hollya kaikista pikkuasioista. Olisiko Gerry voinut oikeasti luoda tuon listan? 

' Anna mennä diskodiiva! Kukista karaokepelkosi Club Divassa tässä kuussa. Ja kuka tietää, voit saada vaikka palkinnon...
P.S. Rakastan sinua... '
s. 82 

Gerryn joka kuukautisista kirjeistä tuleekin Hollyn henkireikä, sillä näin Gerry on häneen yhteyksissä vielä haudan takaakin. Kirjeitä on jokaiselle vuodessa jäljellä olevalle kuukaudelle yksi. Näiden ohjeiden ja kehotusten saattelemana Holly pääsee viimein prosessoimaan suruaan ja aloittamaan pikkuhiljaa elämänsä alusta. Pidinkin tätä Ahernin luomaa kertomusta varsin kauniina tapana ilmentää sitä suruprosessia, joka syntyy kun yllättäen menettää rakkaan viereltään. Yksin Holly ei olisi pärjännyt, mutta ystävien, perheen sekä Gerryn kirjeiden avulla hän pääsee pikkuhiljaa jaloilleen. Ja tietysti koska kyseessä on irlantilainen teos, ei tule unohtaa kaiken parantavan teen voimaa.

P.S. Rakastan sinua on viihdekirjallisuutta, jossa on kuitenkin vakava aihe taustalla. Se osoittaa, että on täysin fine lähteä kaikesta huolimatta ulos tyttöjen kanssa hulluttelemaan ja toisena hetkenä päätyä vessaan itkemään pahaa oloaan pois. Suhdesoppia on myös luvassa, sillä Hollyn rämäpää sisko Ciara on palannut Australiasta sekä Hollyn ikisinkku kaveri Denise on ehkä viimein löytänyt Sen oikean. Lusikkansa soppaan tuo myös komea ja ystävällinen baarin uusi omistaja Daniel eikä seitsenhenkisen perheen välisiä suhteitakaan sovi unohtaa. Genrelleen uskollisena siis jonkin verran hauskaa sähläystä on luvassa, mutta tietty lämpö kuitenkin paistaa jatkuvasti teoksen sivuilta.

P.S. Rakastan sinua on Ahernin esikoisteos joka ei jätä kylmäksi. Toisin kuin Ahernin myöhäisempi tuotanto (esim. Tapaaminen Elämän kanssa ja Lahja) niin tässä ei ollut maagisia lisäelementtejä, joita olen tottunut pitämään Ahernin tunnusmerkkinä. Tämä olikin varsin toimiva ratkaisu, sillä nyt pystyi vain keskittymään Hollyn kasvutarinaan surutyön lomassa. Huomasin myös juuri, että P.S. Rakastan sinua on vastikään saanut jatkoa ja Loppusanat on ilmestynyt suomeksi helmikuussa. Tämä olikin siis varsin ajankohtainen teos, vaikka luulinkin tarttuvani kirjahyllyyn pölyttyneeksi jääneeseen teokseen. Itse ehkä jäin kaipaamaan hiukan lisää syvyyttä sillä jotain tuntui jäävän uupumaan elokuvasovituksen koskettavuudesta, mutta varsin toimivaa viihdekirjallisuutta joka tapauksessa.

Tähdet: 3.5 / 5

 

1 kommentti: