tiistai 2. helmikuuta 2021

Musta kuningatar - Walter Tevis



Kirjan nimi
: Musta kuningatar (The Queen's Gambit)
Kirjoittaja: Walter Tevis, suomentanut Anja Leppänen
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 1983, suomennos 1983
Sivumäärä: 337
Mistä: Kirjastosta

' Jotain hänen elämästään oli ratkaistu: hän tiesi shakkinappuloista ja siitä, miten ne liikkuivat ja löivät toisiaan, ja hän tiesi, miten saada aikaan hyvänolon tunne vatsaan ja käsivarsien ja säärien jännittyneisiin niveliin pillereillä, joita orpokoti hänelle antoi. '
s. 13-14

Kylmän sodan ajan Yhdysvalloissa Beth Harmon on menettänyt vanhempansa ja asuu Methuen-kodissa. Kyseisessä orpokodissa on totuttu antamaan lapsille pienestä pitäen rahoittava pilleri kahdesti päivässä, jotte he olisivat helpommin käsiteltävissä. Elämä orpokodissa on ankeaa, mutta eräänä päivänä Beth pääsee kellariin puhdistamaan laskentatunnin taulupyyhkimet, mikä on suuri etuoikeus ja varattu luokan parhaalle oppilaalle. Täällä Beth tapaa äreän talonmies Shaibelin uppoutuneena ruudullisen laudan ääreen, jossa tamminappiloiden sijasta on erilaisia muotoja. Tuo peli kiehtoo häntä heti ensisilmäyksellä. Viimein kerättyään rohkeutensa kahdeksanvuotias Beth saa kuulla pelin olevan shakki. Laji jota tytöt eivät pelaa. Tämä ei kuitenkaan estä Bethiä.

Shaibel taipuu lopulta opettamaan tälle pikkutytölle shakin perusteet ja voi pojat millainen pelaaja Bethistä heti kuoriutuukaan. Pian tämä pikkuruinen orpo onkin jo pelaamassa lukion shakkikerhossa kahtatoista täysi-ikäistä poikaa vastaan samanaikaisesti - voittaen kaikki leikiten. Beth elää ja hengittää vain shakkia. Hän pystyy kuvittelemaan päässään pelien kulkua kuin vettä vain. Kun Beth viimein adoptoidaan, pääsee hän alkoholisoituneen adoptioäitinsä kanssa viimein kiertämään Yhdysvaltojen turnauksia. Beth on shakkinero, varsinainen lapsi-Mozart, jonka tie on vielä vievä pitkälle. Bethin suurin haave onkin jonakin päivänä voittaa lyömätön Neuvostoliittolainen maailmanmestari Borgov, jonka näkeminenkin saa Bethin tärisemään pelosta. Tässä miehisessä shakin maailmassa Beth on poikkeustapaus sukupuolensa ja nerokkuutensa ansiosta, mutta riittääkö se lopulta? Vai vievätkö riippuvuus rauhoittaviin ja alkoholiin hänestä viimeisenkin terän juuri ennen kohtalon hetkeä.

' Beth käänsi katseensa takaisin lautaan ja alkoi pohtia vaihtojen vaikutuksia, kuvitella mielessään, missä sotilaat olisivat, jos upseerit, jotka tukkivat keskustan, vaihdettaisiin. Jos hän löisi Wattsin kuningasratsun lähetillään ja tämä löisi sen vuorostaan d-sotilaallaan... Ei hyvä. Hän voisi siirtää ratsuaan eteenpäin ja pakottaa vaihtoon. Se näytti jo paremmalta. Hän räpäytti luomiaan ja alkoi rentoutua, hahmotellen nappuloiden välisiä suhteita mielessään jatkuvasti uuteen uskoon, etsien keinoa pakottaa vastustaja antamaan hänelle edun. Hänen edessään ei nyt ollut mitään muuta kuin nuo kuusikymmentäneljä ruutua ja nappuloiden koko ajan muuttuva arkkitehtuuri - kuviteltujen nappuloiden, mustien ja valkeiden, pykäläinen siluetti, joka häilyi ja muutti muotoa hänen kokeilleissaan muunnelmaa toisensa jälkeen, haaraa toisensa jälkeen pelipuussa, joka kasvoi jokaisesta siirtosarjasta. Eräs haara alkoi näyttää paremmalta kuin toiset. Hän seurasi sitä usean kuvitellun siirron matkan siitä kasvaviin mahdollisuuksiin pitäen mielessä koko tuon kuviteltujen tilanteiden sarjan kunnes löysi sen, mitä oli etsinyt. '
s. 145

Beth on todellinen altavastaaja. Hän on orpo, joka on pikkulapsesta asti koukutettu rauhoittaviin pillereihin. Hän on tyttö, jonka kykyjä on vähätelty miehisen shakin parissa. Täysi-ikäisenä alkoholin turruttava vaikutus on puolestaan viedä hänet mennessään. Bethin taival kohti shakin huippua on hyvin yksinäinen. Tästä huolimatta shakki on se mitä varten hän elää ja hengittää. On aika koko maailman viimein nähdä hänen kykynsä, eikä vain loistavana naispelaajana vaan saaden tunnustusta taidoistaan sukupuolesta viis. Vaikka mustilla onkin epäedullisempi startti peliin, ei se tarkoita etteikö niillä voisi kuitenkin voittaa. Aivan kuten Beth. Meidän oma musta kuningattaremme. Tämä on hänen koskettava kasvukertomuksensa.

Poikaystäväni on viime aikoina innostunut hyvin paljon shakista. Nyt on tiettävästi muutenkin menossa tietynlainen shakki boomi Netflixin The Queens Gambit sarjan tiimoilta. Tällaisena lukutoukkana koin kuitenkin luontevammaksi aloittaa tutustumiseni tähän ylistettyyn sarjaan painetun kirjan kautta, johon tuo sarja pohjautuu. Heti alusta lähtien olinkin sitten lumoutunut. Kuinka Travis onkaan osannut kirjoittaa shakista niin kiinnostusta herättävästi. Itse en ole kyseistä peliä juurikaan koskaan pelannut, mutta silti minussakin heräsi vastustamaton halu perehtyä lisään Bethin kuvaamiin tilanteisiin ja erilaisiin shakki strategioihin. Miten kirja voikin olla näin inspiroiva! Tevis todella tuo shakin lukijan eteen niin kuin se olisi maailman kiinnostavin asia. Kuka olisi uskonut että shakkipelien yksityiskohtainen kuvailu voisikin olla näin herkullista ja mukaansatempaavaa luettavaa.

Koenkin todella mielenkiintoiseksi, kuinka näinkin vetävä mutta samalla liikuttava kasvukertomus on voinut hautautua kirjastojen varastojen perukoille tai jopa ulos valikoimista. Onneksi siis Netflix on kaivanut tämän Bethin tarinan pölyttyneistä hyllyistä ja tuonut sen uuden yleisön eteen tuulettumaan. Tammi onkin nyt julkaissut uusintapainoksen Tevisin teoksesta, joten toivotaan että Musta kuningatar löytää taas lukijakuntansa ja shakki uuden sukupolven innostuneita pelaajia.

Tähdet: 4 / 5

Muualla luettu: Jos vaikka lukisi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti