Kirjan nimi: Collaboration - How Leaders Avoid the Traps, Create Unity, and Reap Big Results
Kirjoittaja: Morten T. Hansen
Kustantaja: Harvard Business Review Press
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 169
Mistä: Omasta hyllystä
' A number of years ago, I asked Morten Hansen why he chose the topic of collaboration as a research focus. "Because if people knew how to collaborate well, the world would simply work better," he replied. This book represents the culmination of fifteen years of some of the best research on the topic of effective collaboration. And it comes with a vitally important, counterintuitive message: good collaboration amplifies strength, but poor collaboration is worse than no collaboration at all. In reading these pages you will come to understand the power of effective collaboration and the great dangers of incompetent collaboration. You will also learn sound principles for how to collaborate. '
Foreword
Morten T. Hansen on tutkija, joka on erikoistunut yhteystyöhön. Tässä pääteoksessaan hän käy läpi lukuisten esimerkkien siivittämänä vuosikymmenen kestäneen tutkimuksensa löydöksiä. Aivan aluksi esitellään ajatus siitä kuinka yhteistyö ei ole aina paras vaihtoehto vaan tilanteesta ja olosuhteista riippuvainen. Yhteistyö itsessään ei ole tekemisen tarkoitus, vaikka monissa yrityksissä sen nimeen vannotaankin. Sen sijaan olisi oleellista tunnistaa ne kohteet, joissa yhteistyöllä voidaan oikeasti luoda lisäarvoa.
Tämän lisäksi Hansen esittelee neljä estettä yhteistyölle, jotka ovat haluttomuus vastaanottaa apua, haluttomuus jakaa tietoa, löytämisongelma sekä tiedon siirtoon liittyvät haasteet. Näihin hän esittää myös kolme ratkaisuvaihtoehtoa, jotka koskevat motivaationallisten esteiden ylittämistä yhteisillä tavoitteilla ja kannustumilla, T-muotoinen johtamistyyli sekä ketterät verkostot organisaation sisällä. Tästä siis ohjeita johtajille kuinka valjastaa yhteistyö oikeaoppisesti mukaan organisaatioon sekä kehittyä itse paremmaksi T-malliseksi johtajaksi.
Kaikkia osioita havainnollistetaan myös vahvasti erilaisilla todellisen elämän esimerkeillä aina Applen ja Sonyn kilpajuoksusta, Arnold Schwarzeneggerin johtamistyylin muutokseen kuvernöörinä sekä kylmän sodan avaruuskilpailuun. Sinänsä nämä toimivat kiehtovina yksityiskohtina luoden teorialle jotakin tarttumapintaa. Samaan aikaan kuitenkin erityisesti alkupuolella kipuilin näiden case-kuvausten kanssa, sillä niitä tykitettiin lukijan silmille kovaa tahtia ja kaiken maailman avainlukuja ja yksityiskohtia vain vyörytettiin esiin. Halusin ennen kaikkea saada tästä opuksesta Hansenin opit irti, joten paikoin tuntui hyvin turhalta kahlata sivukaupalla yksittäisiä tapausesimerkkejä läpi, sillä niiden ratkaisut tai ongelmat eivät useinkaan ole monistettavissa sellaisenaan. Onneksi teoksen edetessä Morten kuitenkin löysi paremmin tasapainoin itse teorian kertomisen kanssa, jota vain tuettiin havainnollistavilla esimerkeillä.
Luin tämän teoksen siis työpaikan kirjakerhoa varten, ja tämä kokemus vain vahvisti jo aiempaa tuntemustani siitä, että tällaiset johtamiskirjat eivät vain oikein uppoa minuun (vaikka kauppiksesta olenkin valmistunut). Vapaa-ajallani kaipaan enemmänkin romaanien maagista vetovoimaa. Koen myös isona ongelmana sen, että Hansenin teoksen tavoin monet tällaiset kirjat voitaisiin oikeasti tiivistää aika tehokkaasti 20 sivun artikkeliin, josta saisi pääkohdat irti. Nyt niitä oppeja piti vähän kalastella sieltä ja täältä. Työ ja opiskeluasioissa arvostan nimittäin tiivistä ilmaisua, jossa mennään suoraan asiaan karsien turhat rönsyt pois. Romaanit ovat sitten oma lukunsa, sillä ne ovat omaksi iloksi luettavia, jolloin ei ole kiire mihinkään ja voi vain uppoutua kerronnan vietäväksi. Eli tällä kertaa, vaikka Hansenin teoksessa olikin monia hyviä pointteja, ei se siltikään tehnyt kovin suurta vaikutusta kokonaisena teoksena.
Tähdet: 2 / 5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti