lauantai 31. elokuuta 2024

Kuninkaan salamurhaaja - Robin Hobb


Kirjan nimi
: Kuninkaan salamurhaaja (Royal Assassin) 
Sarja:  Näkijän taru #2 (The Realm of Elderlings #2)
Kirjoittaja: Robin Hobb, suomentanut Sauli Santikko
Lukija: Valtteri Turunen
Julkaisija: Otava
Julkaisuvuosi: 1996, äänikirja 2022
Kesto: 28h 42min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
Salamurhaajan oppipojassa tapasimme kruununprinssi Uljaan äpäräpoika Fitzin, josta kuningas päätti kouluttaa salamurhaajan. Näin hänestä ei koskaan tulisi uhkaa kruununtavoittelussa, ja lisäksi kuka olisi luotettavampi salamurhaajan kähmäisessä ammatissa kuin oma veri. Fitzin matka vuorimaille on kuitenkin vaatinut veronsa. Hän selvisi hengissä vain nipin napin, ja nyt joko pahoinpitelyn tai myrkyn seurauksena hän saa voimakkaita tärinäkohtauksia, jotka vievät häneltä tajun. Silti Fitzillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin palata takaisin Peuralinnaan palvelemaan kuningastaan ja sietämään prinssi Vallan ivallista hymyä. Häntä nimittäin tarvitaan.
 
Kammottavat punalaivat jatkavat hyökkäyksiään valtakunnan rannikolle vieden uhriensa inhimillisyyden ahjoamalla heidät. Kruununprinssi Totuus tekee kaikkensa kuninkaallisten taikuudella Taidolla, mutta se vaatii veronsa. Myös uutta laivastoa rakennetaan, mutta kaikki toimet tuntuvat riittämättömiltä. Fitz yrittää parhaansa mukaan auttaa prinssiään, varsinkin kun punalaivat eivät ole ainut asia joka uhkaa valtakuntaa. Kuningas on hyvin heikkona ja sekavana, ja kun Totuus lähtee kauas pohjoiseen löytääkseen legendaariset Ikiaikaiset auttamaan taistelussa punalaivoja vastaan, on Peuralinnassa syntymässä valtatyhjiö. Tyhjiö, jonka enemmän kuin mieluusti ahne ja keikarimainen prinssi Valta täyttäisi... 
 
Tämä Hobbin sarja on ollut minulle hyvin rakas teininä. Jokunen vuosi sitten päätin kokeilla vieläkö sarjassa on imua, sillä onhan se aikuisten fantasiaa - ja rakastuin jälleen ikihyviksi. Nyt kun huomasin vielä, että välissä oleva Elolaiva trilogia on viimein suomennettu ja ilmestyy syksyllä, sain taas uutta ponttia palata sarjan pariin. Pianhan edessä olisi jälleen täysin uutta minulle tämän sarjan tiimoilta! Eipä sen puoleen, että näiden vanhojenkaan teosten tapahtumia juurikaan muistaisin. Siellä ja täällä osasin ennakoida jonkin suuremman käänteen varmaankin siksi, että ne ovat muinoin tehneet niin suuren vaikutuksen, mutta enimmäkseen luin tätä kuitenkin aivan kuin ensikertaa. Niin se muisti ehtii unohtaa ja samoja kirjoja voi lukea ja ihastua uudestaan ja uudestaan.
 
Pidin edelleen Hobbin luomasta hienovaraisesta fantasiamaailmasta, joka muistuttaa pitkälti jotain keskiaikaista miljöötä - pois lukien tiettyjä asioita kuten Taitoa, Vaistoa ja ahjoamista. Fitzin ja suden yhteistä taivalta ja siteen muodostusta oli upeata päästä seuraamaan vierestä. Jännittävää juonittelua riitti ja yhteenotoiltakaan ei voitu välttyä. Ja sitten iki-ihana Narri, josta ei oikein ota selvää, mutta joka on todella kiehtova persoona. Ja taitaa hänellä olla sormensa aika monessakin asiassa näppäilemässä taustalankoja hienovaraisesti mutta varmasti.
 
Kuninkaan salamurhaaja ei kuitenkaan aivan yllä edellisen osan vuoden parhaimmiston tasolle. Koin nimittäin tuon rakkausjuonen Mollyn kanssa varsin puuduttavana. Kuinka Fitz haikaili Mollyn perään, mutta ei heistä ikinä voisi tulla paria, mutta jos silti varastettaisiin hetki, mutta eih... Aivan liikaa soutamista ja huopaamista, varsinkin kun teoksessa oli niin paljon muita kiinnostavia juonikuvioita ja henkilöitä. Minun oli vaikea nähdä, miksi tavalliseen Mollyyn piti niin paljon keskittyä. Vallan vallantavoittelu oli myös jo varsin alleviivattua, vaikka uusia näkökulmia tarjoiltiinkin. Sen sijaan Totuuden tuore vaimo Kettricken vasta olikin kuningatar isolla K:lla. Aina valmis uhrautumaan valtakuntansa eteen, mutta silti samalla peloton taistelija, kun sitä tarvittiin. Hieno sarja kaiken kaikkiaan, jossa tapahtumia ja jännitteitä kehitellään rauhassa. Minä nyt vain satun vertaamaan tätä tuohon mahtavaan viiden tähden ensimmäiseen osaan. Ehdottomasti jatkan sarjan parissa kohti uusia seikkailuja!
 
Tähdet: 4 / 5
 
Muut sarjasta lukemani osat:
 
 

2 kommenttia:

  1. Tämä sarja on jäänyt lukematta. Kivalta kuulostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo suosittelen lämpimästi! Eikä lukeminen lopu hetkeen kesken kun koostuu monesta trilogiasta tämä sarja :D

      Poista