tiistai 3. syyskuuta 2024

Kalvot - Chi Ta-wei


Kirjan nimi
: Kalvot (
)
Kirjoittaja: Chi Ta-wei, suomentanut Rauno Sainio
Lukija: Katja Aakkula
Julkaisija: Hertta
Julkaisuvuosi: 1996, suomennos ja äänikirja 2024
Kesto: 4h 23min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
Eletään 2100-lukua ja ihmiskunta on hylännyt maat. Otsonikato on tehnyt elämästä maanpinnalla mahdotonta, mutta neuvokas ihmiskunta on tehnyt siirtokunnat merenpohjiin, jonne auringon polttava säteily ei yllä. Täällä merenalaisessa maailmassa elää myös Momo. Hän on palkittu ihonhoitospesialisti, jonka erikoisuus on iholle levitettävä suojakalvo, joka pitää asiakkaiden ihot nuorina ja kimmokkaina. 
 
Menestyksestään huolimatta Momo on syrjäänvetäytyvä luonne. Hän asuu ja työskentelee omassa talossaan. Hän on aina tuntenut itsensä ulkopuoliseksi, kuin kalvon takana olevaksi. Nyt Momo on täyttämässä 30 ja yllättäen hänen äitinsä ottaa yhteyttä. Äiti, joka uppoutui töihin, ja jonka kanssa Momo ei ole ollut tekemisissä melkein kahteenkymmeneen vuoteen. Miksi äiti nyt ottaa yhteyttä? Tämä yhteydenotto aloittaa muistojen keriytymisen, eikä mikään lopulta ole sitä mitä oletti. Mitä tapahtui tuolloin kaksikymmentä vuotta sitten? Mikä on totuus tästä pienestä persikkapojasta - nuoresta naisesta nimeltä Momo.

Tämä pieni teos tuntuu nousseen kirjapiireissä varsin suureen suosioon. Päätin siis katsastaa mistä on kyse. Onhan se mielenkiintoista, että teos on suomennettu kolmekymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen. Toisaalta nyt lukemisen jälkeen ymmärrän tämän hyvin. Kalvot oli teemojensa puolesta niin paljon tätä päivää, että ei olisi uskonut että ei pidäkään kädessään uutuusteosta. Ilmastokysymykset, sukupuolten- ja seksuaalistensuuntautumisten moninaisuutta, oikeudet datansa yksityisyyteen... Ta-wei on selkeästi ollut pioneeri teemojensa kanssa.
 
Tämä kuulosti teokselta, joka sopisi minulle todella hyvin. Minua kiinnostaa hyvin paljon nämä erilaiset tulevaisuuskuvaukset. Tässäkin oli eräänlaisia puoli-ihmisandroideja ja dataa, jota luetaan ihokalvoista. Ja ihmiset muuttaneet merenpohjaan! Kiinnostavaa ja samalla hiukan kylmää hikeä aiheuttavaa. Jostain syystä en kuitenkaan rakastunut. Kiusaannuin teoksen vahvasta seksuaalisesta vireestä, jota en ollut osannut odottaa. Ja paikoin teos oli vähän turhankin outo ja toisteinen. Lopun paljastukset kuitenkin saivat tämänkin lukijan haukkomaan henkeä. Nerokasta! Harmi, että tuo matka tähän pisteeseen ei kuitenkaan iskenyt. Paljon potentiaali tässä kuitenkin oli teemojensa puolesta.

Tähdet: 2.5 / 5

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti