maanantai 9. syyskuuta 2024

Uusia lukuja ja onnellisia loppuja - Jenny Colgan


Kirjan nimi
: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (The Little Shop of Happy Ever After) 
Sarja: Kirjakauppa Skotlannissa #1
Kirjoittaja: Jenny Colgan, suomentanut Paula Takio
Lukija: Anniina Piiparinen
Julkaisija: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2016, äänikirja 2020
Kesto: 10h 21min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
Kirjastoja modernisoidaan isoiksi mediakeskuksiksi, joissa kirjojen sijaan erilaiset rajapinnat ja pöhinä ovat keskiössä. Näin myös Ninan työpaikka pieni Birminghamilainen kirjasto saa laittaa lapun luukulle. Kuka nyt enää kirjoja lukisi? Paitsi Nina, joka vain rakastaa yli kaiken kirjoja. Hänen ystävänsä ja vuokraemäntänsä Surinder on hätää kärsimässä, kun heidän talonsa pursuaa kirjopinoja jo yliäyräiden. Missä vain on taso, sen päältä löytää uuden opuksen tai kaksi tai kolme tai... Nyt Nina on kuitenkin muutoksen edessä. Mitä tehdä kun työ menee alta? Toisaalta olisiko nyt aika toteuttaa viimein pitkäaikainen haave omasta pienestä kirjakaupasta?
 
Nina päättää siis lähteä toteuttamaan ideaansa. Iso pakettiauto toimisi mainiona liikkuvana kirjakauppana, mutta haastena on mistä löytäisi sopivan kulkupelin. Lopulta hänen ei auta muu kuin suunnata Skotlannin nummille hakemaan vanhaa leipoman jättimäistä pakettiautoa. Ja sille tielle Nina jääkin erilaisten kommellusten seurauksena. Missä muualla liikkuvalle kirjakaupalle olisikaan niin huutava pula kuin Skotlannin harvaan asutuilla maaseuduilla, joissa kirjastot ovat sulkeneet ovensa jo aikapäiviä sitten. Nina siis ottaa hypyn tuntemattomaan ja muuttaa Skotlantiin. Siellä kiltit heiluvat ja latotanssit raikavat. Kyläläiset ovat oma tiivis yhteisönsä. Mutta voisiko Ninakin löytää oman paikkansa täältä? Äreä vuokraisäntä maajussi ei ainakaan toivota häntä lämpimästi tervetulleeksi... Mutta onneksi on eräs junassa työskentelevä komistus, joka vieläpä rakastaa Ninan tavoin kirjoja ja romantiikkaa koko sydämestään!
 
Olin nyt kipeästi, jonkin lämminhenkisen ja kevyen lukemisen tarpeessa. Sellaisen, jota lukiessa voi vain käpertyä hyvän olon tunteeseen ja nauttia. Äänikirjavalikoimaa selatessa Colganin teokset tulivatkin nopeasti vastaan. Olen aiemmin lukenut häneltä Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua, mutta en kokenut tarvetta jatkaa Beach Streetin pienen leipomon tarinaa. Sydämeni sykkii Skotlannin nummille, ja luonnollisesti myös kirjoille, joten päätin seuraavaksi testata tätä Kirjakauppa Skotlannissa sarjaa. Ja ai että kuinka loistavasti tämä teos osuikaan tarpeisiini.

Tässä teoksessa tosiaan oli monia elementtejä, jotka tuntuivat kuin juuri minulle tehdyiltä. Oli pieni maalaiskylä, jonka lumoava miljöö sai minut välittömästi naulittua paikalleen. Vielä kun lisättiin vähän skotlantilaista eksotiikkaan tähän päälle niin avot. Sitten tällaiselle lukutoukalle on kyllä niin mannaa myös lukea kirjoista. Ja Nina todella eli ja hengitti niitä! Oli ihana nähdä kuinka hän loi uudestaan nahkansa ja ujosta kirjastohiirestä kuoriutui itsevarma nuori nainen. Ajatella, että jonkun työ on löytää asiakkailleen juuri ne oikeat kirjasuositukset. Olihan se vähän epäuskottavaa kuinka hyvin hänen liiketoimensa lähtee heti pyörimään ja ostavia asiakkaita sen kuin riitti, mutta se ei haitannut lainkaan. Tällaiset hyvän mielen teokset ovat niitä mielen pakopaikkoja ja siihen tarpeeseen tämä teos osui ja upposi loistavasti. Pakko myös kehua lukijaa Anniina Piiparista. Hän onnistui välittämään tuon tunnelman täydellisesti ja usein lämpimän hymyn pystyi jopa kuulemaan. 
 
Tähdet: 4 / 5
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti