perjantai 13. syyskuuta 2024

Pihka - Ane Riel


Kirjan nimi
: Pihka (Harpiks)
Kirjoittaja: Ane Riel, suomentanut Katriina Huttunen
Lukija: Anni Kajos
Julkaisija: Aula & co
Julkaisuvuosi: 2015, äänikirja 2017
Kesto: 7h 35min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
' Valkoisessa huoneessa oli pimeää kun isä tappoi isoäidin. Olin siellä. Myös Carl oli siellä, mutta häntä he eivät koskaan huomanneet. Oli jouluaattoaamu ja satoi pikkuisen lunta, mutta kunnon valkeaa joulua ei tuona vuonna tullut. '
 
Liv on nuori tyttö, joka asuu saaressa isänsä, äitinsä ja kaksoisveljensä Carlin kanssa. Heitä oli myös vanhempi täti, ilmeisesti Livin isoäiti, mutta hänestä isä hankkiutui eroon. Oli kuitenkin pimeää, joten eihän isoäitiin voinut sattua. Päästetäänhän eläimiäkin päiviltä ja se on vain luonnollista. Samoin kuin, että talo ja piha ovat täynnä tavaraa. Ja täydellä tarkoitan sitä, että joka ikinen paikka on vuorattu tavaralla lattiasta kattoon. Eihän sitä koskaan tiedä mitä sitä sattuisi tarvitsemaan. Ja sitten on äiti, joka on niin valtava ettei hän lopulta edes pääse ulos huoneestaan. Tämä kaikki on kuitenkin Liville aivan normaalia. 
 
Livin perhe elää eristyksissä omissa oloissaan saaressa. Yön pimetessä Liv lähtee isän kanssa läheiseen kylään leikkimään leikkiä, jossa pimeistä varastoista ja taloista pitää ottaa mahdollisimman huomaamatta tavaroita ja ruokaa. Liv on tässä erityisen taitava. Muuten Liv ei ole tekemisissä muiden ihmisten kanssa. He pelottavat häntä. Heillä on hyvä olla keskenään saaressa. Mitä muuta elämällä voisi olla tarjottavanaan?
 
Huh aikamoisen teoksen Riel on jälleen punonut. Alkuvuodesta luin häneltä todella hienon kuvauksen haurastuvasta mielestä Tiimassa, ja nyt tämä. Kuinka uskomattoman taitavasti Riel osaakin pukea henkilöidensä nahkat päälle. Vaikka Livin elinolon ovat karmivat, ei se paista hänen kerronnastaan. Eihän tyttö tiedä mistään muusta! Kuinka uskottavasti Riel onkaan onnistunut kuvaamaan Livin viatonta mieltä, joka ihmettele ympäröivän maailmansa tapahtumia ja selittää ne oman, isältään opitun, maailmankuvansa mukaisesti. Valtaisat romukasat, äiti jumissa huoneessaan, isoäidin kuolema... Aivan ymmärrettävää.
 
Näillä Livin elämän asioilla ei siis tekstissä mässäillä eikä itse kerrontakaan ole monin paikoin painostavaa. Se on lukijan oma mieli joka järkyttyy näistä asioista ja Livin ristiriitaisesta suhtautumisesta siihen, ja se luo nuo kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Mihin kaikkeen tämä tuleekaan vielä eskaloitumaan? Tarina oli myös hienosti rakennettu epäkronologisesti niin, että pala palalta paljastuu lukijalle aina uusia ulottuvuuksia. Henkilöt syvenivät ja kierrokset kasvoivat. Mitä tuollainen tekeekään lapselle. Toisaalta myös Livin isän maailman nyrjähtämistä rupeaa hiljalleen ymmärtämään tragedia tragedialta. Jäin vain pohtimaan, tuleekohan Liv koskaan sopeutumaan normaaliin yhteiskuntaan... Sydäntä särkevä teos.

Tähdet: 4 / 5

 

2 kommenttia:

  1. Onneksi tämä on fiktiota. Olihan tämä sen verran paha kirja, että vieläkin puistattaa.

    VastaaPoista