perjantai 27. syyskuuta 2024

Taloudenhoitajat - Alex Hay


Kirjan nimi
: Taloudenhoitajat (The Housekeepers)
Kirjoittaja: Alex Hay, suomentanut Risto Mikkonen
Lukija: Karoliina Kudjoi
Julkaisija: Sitruuna
Julkaisuvuosi: 2023, suomennos ja äänikirja 2024
Kesto: 13h 13min
Mistä: Äänikirjapalvelusta
 
Park lanen loisteliaimmassa talossa ollaan valmistelemassa vuosisadan juhlia 1900-luvun alun Lontoossa. Satumaisen rikas perijätär neiti de Vries on nimittäin päättänyt kertarysäyksellä päästä seurapiirien keskiöön, nyt kun hänen omavaltainen isänsä on kuollut. Kun juhlat ovat jo ovella jämpti taloudenhoitaja rouva King jää kuitenkin kiinni hiippailemisesta miesten puolella. Hän saa potkut, mutta kuka ottaisi kaikki langat hoidettavakseen hänen jälkeensä?
 
Rouva Kingiä eivät potkut kuitenkaan haittaa. Kaikki on nimittäin järjestetty. Hän ei ole kiillotetutun ulkokuorensa alla niin puhtoinen pulmuinen kuin voisi luulla. Hän on nimittäin kasvanut Lontoon huonomaineisilla alueilla koronkiskurin ja rikoksia organisoivan rouva Bonen helmoissa. Nyt rouva King onkin päättänyt ottaa kaikki oppinsa käyttöön ja järjestää vuosisadan ryöstön. Tyhjentää koko Park Lanen talo lattiasta kattoon samalla kun sesongin nimekkäimmät juhlat ovat meneillään! 
 
Kuulostaa uskomattomalta, mutta rouva King ei pelkää haasteita. Hän kerää ympärilleen joukkion eteviä naisia, joiden kanssa lähteä toteuttamaan tätä kunnianhimoista suunnitelmaa. Edeltävän taloudenhoitajan, joka nyt tekee kammottavia hattuja köyhyydessä, mutta joka pitää hyppysissään useita talon salaisuuksia. Näyttelijättären, joka osaa esittää roolin kuin roolin. Kasvattiäitinsä, jonka terävä rikollinen mieli sekä kukkaronnyörien aukeaminen tulevat tarpeeseen. Sekä Janet. Akrobaattisen taitokaksikon, jolle mikään tehtävä ei ole mahdoton. Ja eihän se ole pahitteeksi laittaa vielä sukulaistyttöä taloon pitämään tapahtumia silmällä... On aika valmistaa joukot ja toteuttaa vuosisadan ryöstö!
 
Kun näin katalogissa tämän kirjan esittelyn innostuin välittömästi. 1900-luvun alun historiallinen miljöö, ylä- ja alakerranväen kuvausta ja vielä kuorrutettuna ryöstöllä. Kuulostipa herkulliselta sekoitukselta. Luonnollisesti tuo aika loi omat haasteensa näin mielikuvituksellisen ryöstön toteutukselle, ja kyllä minä seurasinkin jännityksellä onnistuvatko taloudenhoitajat missiossaan. Varsinkin kun päästiin itse h-hetkeen, niin oli vain pakko ihailla tuota innovaation määrää, ja katsoa henkeä pidätellen vierestä, että miten käy. Kaikkea yllättävää nimittäin tulee vastaan ja on vaarassa syöstä koko suunnitelman nurin.   

Ikävä kyllä itse tarina ei kuitenkaan aivan onnistunut lunastamaan noita innostuneita odotuksiani. Downton Abbeyn sijaan sain nimittäin Ocean's 11 toimintaelokuvan. Kaikki henkilöt jäivät varsin ohuiksi ja sen sijaan paino oli vain siinä, että miten tuo mahdoton ryöstö oikein pystytäänkään toteuttamaan. Kertojanäkökulmia kyllä vaihdeltiin, eli potentiaalia olisi ollut paljonkin saada kukin henkilö heräämään henkiin, mutta ei. En vain päässyt heidän nahkoihinsa sitten millään, ja sen seurauksena tämä lukukokemus jäi lopulta aika keskinkertaiselle tasolle. Kyllähän tämän kuunteli, mutta en usko että sen suurempaa muistijälkeä tästä jää. Leppoisaan historialliseen cozy jännäriin nälkään taidan sittenkin pitäytyä vastaisuudessa Lynn Messinan Beatrice Hyde-Clare ratkaisee-sarjan parissa, joka höttöisyydessään on kuitenkin todella koukuttava.

Tähdet: 3 / 5

Muualla luettu: Luetut.net ja Kirjojen kuisketta
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti