keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Syytettyjen sali - Hilary Mantel


Kirjan nimi
: Syytettyjen sali (Bring up the Bodies)
Sarja: Cromwell #2
Kirjoittaja: Hilary Mantel, suomentanut Kaisa Sivenius
Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2012, suomennos 2012
Sivumäärä: 500  
Mistä: Kirjastosta
 
' Boleyneista ei pidä kukaan, paitsi Boleynit itse. Kyse ei ole vain siitä, että he ovat päässeet valtaan muiden kustannuksella, vaan siitä, miten he sen tekivät, vailla mitään politesse. He ovat osoittaneet halveksuvansa kaikkia oman verkostonsa ulkopuolisia. Loukanneet muiden tunteita ja väheksyneet heidän perintöoikeuttaan. Nostaneet ihmisiä esiin, käyttäneet heitä ja hylänneet sen jälkeen. Tavalla tai toisella yli puolet hovista kantaa heille kaunaa, yli puolet hovista ja maa käytännössä kokonaan. '
s. 244
 
Syytettyjen sali jatkaa siitä mihin Susipalatsi jäi. Katariina Aragonialainen on syrjäytetty 24. avioliittovuoden jälkeen ja hiukan alemmasta aatelistosta Boleyn tyttö Anne on noussut uudeksi kuningattareksi. On vuosi 1535 ja Anne on ollut kuningattarena jo kaksi vuotta, mutta onnistunut synnyttämään vain yhden tyttären - Elizabethin.  Annen oikukkuus ja vallanhimo ovat ruvenneet vaikuttamaan Henrik VIII tunteisiin, kun perillistäkään ei ala kuulua. Metsästysretkillään kuningas onkin ruvennut kulkemaan ilman vaimonsa hovia vain läheisimmät miehet mukanaan. Tällaisella matkalla Henrikin tie vie Seymourien Susipalatsiin, jossa siveä ja arka Jane on Boleynin Annen täysi vastakohta. Olisiko perillisen puute sittenkin merkki Jumalan tyytymättömyydestä? Voisiko Jane olla vastaus hänen ongelmiinsa?
 
Juopon sepän poika Thomas Cromwell on onneksi kuninkaan oikeana kätenä edelleen. Järjestettyään Henrikin ensimmäisen avioliiton mitätöinnin ja Annen noston valtaan, on Cromwellin asema hovissa vankkumaton. Cromwell on se henkilö, jonka kanssa Henrik keskustelee. Cromwell on myös se henkilö, jonka näpeissä ovat kaikki hovin langat. Aivan kuin hämähäkki hän kutoo itselleen verkkoa Englannin mahtavimpien sukujen joukossa. Hän voi olla huonoa sukua, mutta harva uskaltaa nousta tätä lainopillista ja taloudellista mahtimiestä vastaan. Kuningas haluaisi siis uuden vaimon? Kyllä Cromwell tietää mistä naruista vedellä, jotta asiat saadaan taas kuninkaan haluamalle tolalle. 
 
' - Kuulehan, hän sanoo, - sen jälkeen kun neuvottelu- ja kompromissitie on kuljettu loppuun, kun olen lujasti päättänyt tuhota vihollisen, niin tuhon on oltava nopea ja täydellinen. Ennen kuin edes vilkaiset viholliseni suuntaan, sinulla pitää olla hänen nimensä syytekirjeessä, satamat lukittu, vaimo ja ystävät ostettu, perijä suojeluksessasi, rahat kassaholvissasi ja koira tottelemassa sinun vihellystäsi. Ennen kuin hän aamulla herää, sinulla pitää olla kirves kädessäsi. '
s. 433
 
Tämä on tarina siitä, kuinka Cromwell onnistui jälleen takapiruna järjestämään Boleynin surullisen kuuluisan kohtalon. Historiaa ei voi muuttaa, mutta Mantel herättää sen kyllä eläväisesti eloon. Cromwell on mies, joka kykenee pitkäjänteiseen ajatteluun. Hän on mies, joka voi hautoa vuosia kostoa valmistellen asemiaan, kunnes on aika iskeä. Hän on mies, joka pystyy ohjailemaan jopa itse kuningasta - edes tämän tajuamatta sitä! Mantelin henkilöt ovat monitahoisia ja mikään ei ole aivan niin selkeätä kuin aluksi voisi luulla.
 
Mantel on kirjailija, joka on tehnyt todella hatunnoston arvoisen suorituksen kuvaillessaan Henrik VIII ajan Englantia antaen äänen usein helposti sivuosaan jääville eli kuninkaan neuvonantajille, jotka ovat kuitenkin ne kuiskuttavat äänet ja lankoja vetelevät tahot olleet hovissa. Vaikka siis ahminkin Mantelin teosta pitäen sitä loistava suorituksena historiallisesta romaanista, en voi suositella sitä varauksetta. Mantelin kirjoitustyyli on tietyllä tapaa toteava ja henkilöitä riittää vaikka kuinka monen sivun luetteloon. Kevyeksi tätä rupeamaa ei voi siis sanoa. 
  
Itse nautin suuresti historian lukemisesta erityisesti romaanimuodossa. Se inspiroi minua  tutustumaan aiheeseen lisää myös fakta puolella, mutta samalla jättää vahvemman muistijäljen kuin pelkkä tietokirja pystyisi. Tässäkin teoksessa Mantel on todella herättänyt henkiin Henrik VIII vaimosotkut ja Cromwellin sen kaiken takana. Voi sitä juonittelujen määrää hovissa! Alun nimiluettelolle ja sukupuille tuli kyllä käyttöä, sillä henkilöitä vain tuotiin estradille ilman sen suurempia tarkennuksia kehen tämä liittyikään ja minkälaisia aiempia suhteita tässä onkaan ollut taustalla. Kiehtovia hetkiä oli kuitenkin jälleen luvassa, vaikka teos ehtikin kattaa vain vajaan vuoden ajanjakson päättyen 1536 vuoden kesään. Tällä kertaa myös Mantelin tekstiin oli helpompi lähteä mukaan, joten jään innolla odottamaan millaista valtapeliä on luvassa tässä Cromwellista kertovassa trilogian päätösosassa.
 
' Mutta ritarien aika on ohi. Pian sammal jo peittää turnajaiskentät. Nyt on koittanut rahanlainaajan aika, ja röyhkeän kaapparikapteenin. Pankkiiri kokoontuu pankkiirin kanssa, ja kuninkaat ovat heidän juoksupoikiaan. '
s. 183 
 
Tähdet: 4 / 5
 
Muut sarjasta lukemani osat:
1. Susipalatsi
 
Muualla luettu: TuijataEniten minua kiinnostaa tie, Nenä kirjassa ja Booking it some more 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti