keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Dyyni - Frank Herbert


Kirjan nimi
: Dyyni (Dune)
Sarja: Dyyni #1
Kirjoittaja: Frank Herbert, suomentanut Ari Koskinen
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 1965, suomennos 1982-1983
Sivumäärä: 793
Mistä: Isältä lainassa
 
' "Mutta on paikka minne ei kukaan totuudensanoja voi nähdä. Se inhottaa ja kauhistuttaa meitä. Sanotaan, että kerran on tuleva mies, jolle rohto lahjoittaa sisäisen silmän. Hän katsoo sinne minne me emme voi nähdä - sekä naisellisiin että miehisiin menneisyyksiin."
"Teidän Kwisatz Haderachinne?"
"Niin, hän joka voi olla monessa paikassa yhtaikaa: Kwisatz Haderach. Monet miehet ovat yrittäneet rohtoa... hyvin monet, mutta kukaan ei ole onnistunut."
"Hekö yrittivät ja epäonnistuivat kaikki?"
"Voi ei." Nainen pudisti päätään. "He yrittivät ja kuolivat." '
s. 20-21 (ensimmäinen osa)
 
Paul on viisitoistavuotias nuorukainen, jolla on iso elämänmuutos edessä. Hänen isänsä Atreidesin suvun herttua on saanut Imperiumin keisarilta määräyksen siirtyä kotiplaneetaltaan Caladanista kohti Arrakisin kuivaa aavikkoplaneetta. Valtapeli käy kiivaana, sillä Atreidesin suku on ruvennut saamaan liikaa kannatusta Maaneuvoksen suursukujen joukosta. Harkonnenit ovat ennen hallinneet tuota aavikkoplaneettaa, joka on ainut tunnettu  avaruusmatkustukselle välttämättömän ja myös pitkää ikää ylläpitävän rohdon louhintapaikka. Olot tällä planeetalla ovat kuitenkin karut, sillä vettä ei ole nimeksikään ja myös valtaisat hiekkamadot nielevät kokonaisia louhintayksikköjä. Herttua Atreides myös tietää menevänsä hyvin todennäköisesti kohti kohtalokasta ansaa. Harkonnenien vihamielisuus ei nimittäin ole salaisuus.

Paul ei kuitenkaan ole kuka tahansa nuorukainen. Hänen äitinsä Jessica on voimaksa Bene Gesseritin sisar, eräänlainen noita ja totuudennäkijä. Paulia on siis koko ikänsä koulutettu Bene Gesseritin mielenvahvistus opein ja sen lisäksi hän on saanut taistelukoulutusta imperiumin parhailta miekkamiehiltä. On myös kuiskailuja voisiko Paul olla tuo legendojen, ja pitkällisen suvunjalostuksen tuloksen, Kwisatz Haderach - mies joka pystyy näkemään kaiken. 

Aavikolla elää myös sissimäinen kansa Fremenit, jotka ovat kuuluja barbaarisista tavoistaan ja sitkeydestään. He asuvat alueilla, joille kukaan muu ei uskalla jalkaansa pistää, sillä dyynillä selviävät vain harjaantuneet kulkijat. Paul päätyykin osaksi suurempaa kohtaloa. Fremeneillä on nimittäin legenda Muad'Dibistä - messiaasta, joka on tuleva pelastamaan heidän kansansa.

' Kuullessaan äänet Jessica vaistosi kokemuksen syvyyden ja oivalsi, kuinka valtavia estoja täällä täytyi olla kyynelten vuodattamista vastaan. Hän keskittyi sanoihin: Hän antaa kosteutta vainajille. Kyyneleet - ne olivat lahja varjojen maailmalle, pyhät yli kaiken epäilyksen.
Mikään muu tällä planeetalla ei ollut iskenyt niin voimakkaasti hänen mieleensä veden äärimmäistä arvoa. Eivät vedenmyyjät, ei alkuasukkaiden kuivettunut iho, eivät tiivispuvut tai vesikurin säännöt. Tässä oli aine joka oli kallisarvoisempaa kuin mikään muu - se oli itse elämä ja kauttaaltaan kietoutunut symboleihin ja rituaaleihin. '
s. 178 (toinen osa)
 
Herbertin Dyyni-sarja on scifin klassikkoja, joka on nyt noussut uudestaan suuren kansan tietoisuuteen Villaneuven suuren budjetin filmatisoinnin myötä. Itse lähdin tämän teoksen pariin vain niillä lähtötiedoilla, että kyseessä on scifiä ja että siinä on nimensäkin mukaisesti karu aavikkoplaneetta. Olin täysin ummikko siitä kenestä tai mistä Dyyni kertoo. Varsinkin aluksi oli siis hatussa pitelemistä, kun lukijana koitin päästä mukaan Herbertin kärryjen vinhaan vauhtiin, jolla uusia asioita ja konsepteja lukijalle pudoteltiin. Onneksi alkukauhistuksen jälkeen Herbertin maailmaan pääsi kuitenkin hyvin kärryille ja sen jälkeen olinkin kuin naulittuna seuraamassa minkälaisen tarinan tuo karu dyyni pitääkään sisällään.

Tarinan miljöö on todella kiehtova. Kuinka Herbert on luonut kokonaiset ekosysteemin tuonne planeetalle, jossa pitää ottaa vähäisinkin ruumiista ulos poistuva tai haihtuva vesi talteen, sillä mikään ei ole arvokkaampaa selviytymisen kannalta kuin vedensaannin turvaaminen. Fremenien tavat voivatkin vaikuttaa rajuilta, mutta ne mahdollistivat hengissä pysymisen. Ilman lauman kuria olisit tuhon oma. Arrakis on hyvin ristiriitainen planeetta, sillä se pitää sisällän universumin tärkeintä rikkautta - rohtoa, mutta samalla se on itsessään niin köyhä ja karu. Luontoa ja sen asukkaita riistetään poikkeuksetta. Vain louhintabisneksen tuloksella on väliä hallitsijoille.

Herbert on upottanut teokseensa paljon ajatuksia herättäviä asioita dyynin ekologian lisäksi. Hyvä ja pahan välinen tasapainottelu tuntuu aluksi liiankin selvältä julmien Harkonnenien ja ennustetun pelastajan välillä, mutta mitä pidemmälle etenee, sitä vahvemmin herää myös lukijan mieleen rajoja hämärtäviä asioita. Tie helvettiin voi olla päällystetty hyvillä aikeilla. Vallanhimon ja oikeudenmukaiseen välillä käydään taistoa. Myös uskonto voi olla vaarallinen työkalu, kun sitä käytetään poliittisiin päämääriin. Tässä scifi klassikossa oli paljon ulottuvuuksia, joita huomasin pohtivani yllättävän usein myös lukemisen ulkopuolella. 

Vaikka kustantaja on 80-luvulla päättänyt julkaista Dyynin kolmena erillisenä niteenä, on kyseessä kuusiosaisen sarjan ensimmäinen osa. Tämä oli kuitenkin sen verran eeppinen lukukokemus, että aion ehdottomasti jatkaa sarjan parissa, vaikka vain toinen osa on enää suomennettu. Ehkä elokuvan tuoman uuden hypen mukana myös seuraavia osia saataisiin tarjolle. Mielenkiintoisena huomiona myös, että alussa koin Dyyni kirjaa lukiessa tiettyjä yhtäläisyyksiä Star Warsien kanssa. Ihmettelin, miksi tähän on valittu samankaltaisia lähtöasetelma kliseitä, kunnes tajusin että Herbertin teoshan oli jo ennen Star Warseja! Ainakin siis selvää mistä Lucas on saanut inspiraatiotaan. Onneksi Dyynissä kuitenkin lähdettiin syvällisemmille omille urille. Herbert kasvattaa jännitettä rauhassa pohjustaen tulevaa ja Paulin kasvua kohti kohtaloaan. Upeaa scifiä, joka sai ainakin tämän lukijan aivan pauloihinsa.

Tähdet: 5 / 5
 
 

2 kommenttia:

  1. Tämä oli loppuunmyyty, kun kysyin kirjakaupasta. Ehkäpä se löytyy vielä jostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho olipa siis onnekasta, että satuin löytämään tämän isäni kirjojen joukosta varastosta. Luulisi kuitenkin, että kustantamoillakin olisi halua saada äkkiä lisäpainosta tulille kun nyt markkinat ovat kuumat! Hyvää kannattaa odottaa, joten peukkuja kirjan metsästykseen :)

      Poista