Sarja: Rosie #2
Kirjoittaja: Greame Simsion, suomentanut Inka Parpola
Kustantaja: Otava
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2014, suomennos 2015
Sivumäärä: 398
Mistä: Kirjastosta
' Mullistavan elämänmuutoksen suunnitteluun vaadittiin joka tapauksessa seuraavia asioita:
1. Vaihtoehtojen listaaminen, esim. nolla lasta; tietty määrä lapsia; yhden tai useamman lapsen tukeminen hyväntekeväisyysjärjestön kautta.
2. Kunkin vaihtoehdon haittojen ja hyötyjen luettelointi, esim. vapaus matkustaa; mahdollisuus omistautua työnteolle; lapsen aikaansaannosten mahdollisesti tuottama epäjärjestys tai suru. Kullekin tekijälle tulee myöntää yhdessä sovittu painoarvo.
3. Vaihtoehtojen objektiivinen vertailu yllä mainitut seikat huomioon ottaen.
4. Täytäntöönpanosuunnitelma, jonka yhteydessä saattaa tulla ilmi uusia tekijöitä, jolloin kohdat 1, 2 ja 3 on arvioitava uudestaan.
Excel-taulukko on ilmeinen työkalu kohdissa 1-3, ja mikäli kohta 4 osoittautuu monimutkaiseksi, kuten uuden ihmisolennon olemassaoloon valmistauduttaessa ja sen monen vuoden tarpeiden turvaamisessa todennäköisesti tapahtuu, on asianmukaista käyttää projektisuunnitteluohjelmistoa. En tuntenut yhtäkään excel-taulukkoa tai Gantin kaaviota, jota olisi voinut soveltaa vauvaprojektiin. '
s. 24-25
Omalaatuinen genetiikan professori Don Tillman on täällä taas! Vaimotestissä tämä loogisen matemaattisesti kaikkia ongelmia lähestyvä mies oli päättänyt löytää elämänkumppanin tarkkaan suunnitellun ja tieteellisen kyselylomakkeen avulla. Aina elämä ei kuitenkaan mene kuten on ajateltu ja niin psykologian opiskelija Rosie pyörähti Donin maailmaan. Nyt avioliittoa on takana kymmenen kuukautta ja Australiasta on muutettu New Yorkiin. Joskus on puhuttu alustavasti lapsista, mutta koska asiaa ei lähdetty edistämään suunnitteluprotokollon mukaisesti ei se selkeästi ole ajankohtaista. Nyt Donin maailmankirjat menevät kuitenkin sekaisin, kun Rosie on kaatanut laseihin appelsiinimehua alkoholin sijasta - vaikka nyt on selkeästi perjantai eli ruuan kanssa juodaan aina viiniä. Ei, virhe ei ole Donin päivissä vaan pian selviää vielä isompi mullistus: Rosie on raskaana!
Alkujärkytyksestä toinnuttuaan tämä rutiinien ja tieteellisen lähestymistavan nimeen vannova herttainen professori päättää laittaa käyntiin vauvaprojektin. Niin paljon on kirjallisuutta jota lukea ja kuinka ristiriitaisia nuo raskaana olevien ruokasuositukset ovatkaan! Loputtomalla tarmolla Don kuitenkin sukeltaa tähän uuteen maailmaan. Väärinkäsityksiltä ei kuitenkaan voida välttyä, sillä onhan Donin sosiaalisten tilanteiden hahmotus hiukan jäänyt loogisen aivopuoliskon jalkoihin. Omalla tahollaan Don kuitenkin tekee parhaansa, mutta välittyykö se oikein raskaushormooneissa ja väitöskirjan viimeistelyä stressaavalle Rosielle. Osaako Don olla läsnä kun sitä tarvitaan vai vievätkö faktatiedot menneessään? Viranomaisten puuttuminen ei ainakaan helpota tätä soppaa, kun eihän Rosie nyt ainakaan saa kuulla asiasta - lisästressihän voisi olla vauvalle vaarallista!
' "[- -] Don, sinä et tue Rosieta kertomalla hänelle, mitä hänen pitää tehdä. Sanon sen ihan suoraan: ongelma piilee sinussa. Sen sijaan, että sanelet hänelle, miten äidiksi tullaan, voisit ehkä itse valmistautua olemaan kannustava isä."
Tietenkin! Vauvalla oli kaksi vanhempaa, ja minä olin keskittänyt kaikki energiani optimoidakseni toisen suoritusta. Minua hämmästytti, etten ollut huomannut ongelmaa aiemmin, mutta tiedemiehenä ymmärsin, että paradigman muutokset vaikuttavat ilmeisiltä vasta jälkikäteen katsottuna. '
s. 204
Luin Vaimotestin joitakin vuosia sitten ja ihastuin ikihyviksi tähän hiukan Rillit huurussa -sarjan Sheldonmaiseen päähenkilöön. Donilla kun on sydän niin paikallaan, mutta sosiaalisten tilanteiden ääneen lausumattomat normit nyt vain ovat hänelle kuin hepreaa. En tuolloin ollut edes tiennyt, että teoksellehan on jatkoakin. Siskoni kuitenkin vinkkasi tästä Vauvatestistä minulle nyt kun aihe on ajankohtainen myös omassa elämässä. Ensivuoden alkupuolella pitäisi nimittäin meidänkin perheeseen syntyä uusi pienen pieni käärö. Ei siis muuta kuin Simsionin Vauvatestiä tulille ja fiilistelemään miten raskausaika voisi mennä omanelämänsä Don Tillmanien kanssa :D
Ensimmäisessä Simsion kirjassa olin jatkuvasti tikahtua hulvattomille sattumuksille joihin Don päätyi täysin vallattoman ja vaimotestin mukaan epäsopivan puolisokandidaatin Rosien kanssa. Tässäkin teoksessa oli jälleen tavoiteltu huumoria, mutta samalla kyllä koin että synkempiä taustajuovia oli enemmän myös läsnä. Donin toiminta ja välittäminen ei välttämättä välittynyt ulospäin niin hyvin esimerkiksi Rosielle, joten kyllähän se avioliittoon luo omat rakoilunsa. Oletan myöskin että sosiaalityöntekijä Lydian kanssa olleet kohtaukset oli tarkoitettu hauskoiksi, mutta itse en kyllä päässyt yli valtavasta vastenmielisyydestäni tuota nopeasti tuomitsevaa ylivalveutunutta tuputtajaa kohtaan. Samoin eräässä tieteellisessä tutkimuksessa nostatti niskakarvojani pystyyn tutkimuksen vääristely, jotta saataisiin agendan mukainen lopputulos. Onneksi on olemassa kuitenkin Don, jota ei noin vain saadakaan pois tieteellisiltä raiteiltaan - onhan hänen koko elämänsä rakentunut tieteellisloogisen ajattelun ympärille!
Vauvatesti oli siis ihan mukava välipalakirja Mantelin valtaisan historiallisen tiiliskiven jälkeen. Kaipasin jotakin suhteellisen kevyttä teosta, joka veisi mukanaan ja ainakin enimmäkseen Simsion tarjosi sitä mitä tilasin. Don on kyllä aina yhtä mieltä lämmittävä, sillä vaikka hän ei ole sosiaalisten normien suurin ymmärtäjä niin silti tällä miehellä jos kellä on sydän paikallaan, mikä näkyikin hänen monina tapoina auttaa jälleen ystäviään näiden kohdatessa ongelmia. Harmi, että huumori ei kuitenkaan tällä kertaa osunut aivan maaliinsa. Sarjaan on kuitenkin juuri ilmestynyt uusi osa Isätesti, jonka varmaan jossain välissä otan myös lukulistalleni. Pitäähän saada tietää mihin suuntaan asiat lähtevätkään tästä kehkeytymään syntymän jälkeen.
Tähdet: 3 / 5
Muut sarjasta lukemani osat:
1. Vaimotesti
Muualla luettu: OK+, Rakkaudesta kirjoihin, Kasoittain kirjoja, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Annelin kirjoissa, Kulttuuri kukoistaa -kirjablogi ja Paljon melua kirjoista
Kaverini taisi joskus aikoinaan lukea näitä. Pitäisi kyllä itsekin kokeilla!
VastaaPoistaVarsinkin tuo ensimmäinen osa oli oikein hauska ja monet muutkin ovat sitä kehuneet. Jatko-osilla on yleensä vähän vaikeampia yltää samalle tasolle
Poista