torstai 12. heinäkuuta 2018

Rikos yhdistää - Agatha Christie

Kirjan nimi: Rikos yhdistää (Partners in Crime)
Kirjailija: Agatha Christie, suomentanut Kouvolan kääntäjäkoululaitoksen työryhmä
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 1929, suomennos 2013
Sivumäärä: 291
Mistä: Ostettu

' Rouva Beresford käännähti divaanillaan ja tuijotti synkkänä ulos ikkunasta. Näkymät eivät olleet mittavat - katsottavana oli vain pieni kerrostalo tien toisella puolella. Rouva Beresford huokaisi ja haukotteli.
>>Kumpa jotain tapahtuisi>>, hän sanoi.
Hänen miehensä katsoi häneen moittivasti.
>>Ole varovainen, Tuppence; tuo sinun rahvaanomainensen saationkaipuusi huolestuttaa minua.>> '
s. 6

Tommy ja Tuppence ovat viettäneet kuusi vuotta auvoista aviolittoelämää, mutta Tuppence ei ole tyytyväinen. Tämä tylsistyttävä elämä ei ollut sitä, mitä hän uskoi "ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti" tarkoittavan. Pariskunnan yksitoikkoinen arki saa kuitenkin käänteen kun salaiselle palvelulle toimistotöitä tekevä Tommy saa peitetehtävän. Kansainvälisen Etsivätoimiston johtaja Theodore Blunt on sekaantunut, johonkin hämäräperäiseen, ja Tommya pyydetään astumaan tämän saappaisiin näiden rikollisten kiinnisaamiseksi. Tommy ja Tuppence rupeavatkin pyörittämään Kansainvälistä Etsivätoimistoa herra Bluntina ja tämän yksityissihteerinä. Odotellessaan rikollisten yhteydenottoa he suorittavat ohessa perinteisiä etsivätoimiston tapauksia kadonneista kaulakoruista murhaan. Läheltäpiti tilanteilta ei voida välttyä. Ovatko Tommy ja Tuppence haukanneet liian suuren palan?

' Viereisestä pöytälaatikosta Tommy otti esiin kaamean tummanvihreän silmäsuojuksen ja asetti sen huolellisesti kohdalleen peittäen sillä molemmat silmänsä. [--] 
>>Sinä olet nyt kai Thornley Colton>>, Tuppence sanoi.
>>Aivan oikein>>, Tommy sanoi. >>Sokea ongelmien ratkaisija. Ja sinä olet neiti se ja se, se mustatukkainen punaposkinen sihteeri...>> '
 s. 106-107

Rikos yhdistää kostuu viidestätoista luvusta, joihin sisältyy aina jokin tapaus, jonka Tommy ja Tuppence suorittavat Kanainvälisessä Etsivätoimistossa. Perinteisten katoamisten ja murhien lisäksi heille tuli vastaan myös muun muassa alibin ratkaisua, salkkujen vaihtoa sekä väärennetyn rahan lähteen etsimistä. Tapaukset olivat siis hyvin vaihtelevia, ja Tommy ja Tuppence selvisivät moninaisista tilanteista kiitettävästi. Apunaan heillä oli vastaanottovirkailijana elokuvista innostuva Albert sekä kirjallisuuden monet suuret salapoliisit, joita he imitoivat aina kussakin tapauksessa. Tämä oli varsin hauska piirre erityisesti aluksi, mutta loppua kohden se rupesi olemaan jo hiukan kulunut vitsi. Vaikka Tommyn ja Tuppencen kemiaa tuotiinkin esille, niin se jäi hiukan kaikkien näiden salapoliisi-imitaatioiden jalkoihin, joka etäännytti päähenkilöistä. Toisaalta kyseessä on dekkari, joten kaunokirjallista syvyyttä ei voi välttämättä olettaa, mutta yleensä Christie on hyvin tarkka henkilökuvaaja, jonka vuoksi olin hämmentynyt. 

Vaikka teoksessa on paljon mielenkiintoisia tapauksia, niin kaksikymmentä sivua per tapaus jäi kuitenkin hiukan liian lyhyen tuntuiseksi. Näissä luvuissa ehdittiin yleensä juuri esitellä tilanne, tehdä hyvin pintapuolinen selvitys ja sitten leväytettiinkin ratkaisu jo esille. Olisin oikeastaan ennemmin nähnyt vähemmän tapuksia ja enemmän sivuja tapausta kohden, sillä nyt ne jäivät hyvin pinnallisiksi. Huomasin hiukan samankaltaista ongelmaa Herkuleen urotöissä, mutta Poirotin kanssa pakka tuntui kuitenkin pysyvän paremmin kasassa kuin vieraampien Tommyn ja Tuppencen kanssa. Siinä missä Herkuleen urotöissä Chriestie onnistui lyhyisiin sivumääriin luomaan myös odottamattomia juonenkäänteitä, jäivät Rikos yhdistää teoksessa nämä ratkaisut aika ennakoitaviksi. 

Rikos yhdistää ei ole Christielle tyypillinen teos, ja hyvä niin. Siinä oli kaksi suurta ongelmaa, mitä en ole aiemmin kokenut Chrietien ongelmiksi. Olisin halunnut pitää tästäkin kuten lukuisista muista Christieistä, mutta etäiset henkilöt ja osittain ennakoivat juonenkäänteet vain veivät maun. On tälläkin teokselle hetkensä kuten Kuninkaan leikkaamisessa ja Sunningdalen arvoituksessa, mutta ikävä kyllä ne jäivät muiden ei niin onnistuneiden tapausten jalkoihin. Kokonaisuutena hyvin vaihtelevatasoinen teos.

Tähdet: * *

Muualla luettu: Paljon melua kirjoista, Jokken kirjanurkka ja Ja kaikkea muuta   

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...