perjantai 11. tammikuuta 2019

Caraval - Stephanie Garber

Kirjan nimi: Caraval (Caraval)
Sarja: Caraval #1
Kirjoittaja: Stephanie Garber, suomentanut Kaisa Kattelus
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi:  2017, suomennos 2017
Sivumäärä: 355
Mistä: Kirjastosta

' "Tervetuloa, tervetuloa Caravaliin! Maiden ja merten mahtavimpaan esitykseen. Sisällä koette enemmän ihmeitä kuin useimmat ihmiset koko elinaikanaan. Saatte juoda taikuutta pikarista ja ostaa unia pullossa. Mutta ennen kuin astutte maailmaamme, painakaa mieleenne, että kaikki on vain peliä. Se, mitä näiden porttien takana tapahtuu, voi olla pelottavaa tai kiihottavaa, mutta älkää menkö lankaan. Me yritämme vakuuttaa teille, että pelimme on totta, mutta se on pelkkä esitys. Lumemaailma. Siispä, vaikka haluamme lumota teidät, älkää antako lumon viedä teitä mennessään. Toteutunut unelma voi olla kaunis, mutta se voi myös muuttua painajaiseksi, josta on mahdoton herätä." '
s. 73

Scarlett ja Donatella Dragna ovat eläneet koko ikänsä eristäytyneellä Trisdanin saarella haaveillen tulevaisuudesta jossain muualla. Pelko pitää heitä vahvassa puristuksessa isän tyrannian alla. Pakoyritystä seuraisi vain kuolema. Scarlett haaveilee kuitenkin pääsevänsä joku päivä näkemään omin silmin heidän isoäitinsä kuvaileman Caravalin. Tämän maagisen esityksen, jossa katsojat ottavat osaa vuoden peliin. Siellä taikuus nivoutuu saumattomasti yhteen todellisuuden kanssa. Tässä Legendin vetämässä maailman loistokkaimmassa esiintyjäseurueessa vain haaveet ovat rajana. Ne ovat esityksiä täynnä yliluonnollista taikaa.

Scarlett kirjoittaa vuodesta toiseen Legendille pyytäen tätä tuomaan loistokkaan esiintyjäseurueensa heidän pienelle saarelleen. Vastausta ei kuitenkaan kuulu. Scarlettin elämä saa kuitenkin uuden käänteen kun hänen julma isänsä ilmoittaa kihlanneensa Scarlettin Kreiville. Isän valtapelin vuoksi Scarlett ei tiedä Kreivistä edes nimeä, mutta kuitenkin tämä avaa monia mohdollisuuksia Scarletille. Viimein hän ja Tella voivat jättää saaren! Kreivin luona ei voi olla kauheampaa kuin kotona.

Juuri ennen häitä Scarlett saa kuitenkin viimein vastauksen kirjeeseensä. Legend kutsuu Scarlettin, Tellan ja Scarlettin tulevan aviomiehen osallistumaan sen vuotiseen peliinsä Isla de los Sueñosiin. Kun avioliitto ja siten pako isän vallan alla on vaakakupissa, Scarlett ei ole kuitenkaan halukas lähtemään ja hylkäämään toivettaan paremmasta huomisesta. Komean merimies Julianin avulla Tella järjestää heidät kuitenkin pakomatkalle kotisaarelta kohti Caravalin lumottua maailmaa. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan ja Tella katoaa. Pian selviää syy. Tämän vuoden pelissä tarkoituksena on löytää Tella, ja siten voittaa himoittu palkinto: yksi toivomus. Scarlettilla ei siis ole muuta vaihtoehtoa kuin hypätä pelin pyörteisiin. Kun totuuden ja tarun raja hämärtyy, pelin lumo voi viedä vahvimmankin mielen mennessään.

' Tämä olkoon vihjeistä ensimmäinen.
Toisen luo käy mutkaisempi tie,
joka kenties järjen, uskon sinulta vie:
toinen vihje löytyy jäänteistä lähtemisen,
kolmannen saat kun ansaitset sen,
kalliilla hinnalla ostat neljännen,
ja viides vaatii hyppyä tuntemattomaan.
Moni kaatuu, mutta yksi on tullut voittamaan.
Sinulla on viisi yötä aikaa etsiä
neljä vihjettä ja tyttö,
ja Legend toteuttaa toiveesi. '
s. 122

Oi olen rakastunut! Caraval johdatti minut maagiseen maailmaansa enkä voinut muuta kuin seurata vierestä ja haukkoa henkeä. Garberin kuvailu on niin yksityiskohtaista ja jokaista aistia hivelevää, että Caraval heräsi eloon. Aivan kuin olisi elänyt koko ikänsä mustavalkoisessa maailmassa ja siihen oltaisiin yhtäkkiä puhallettu värit. Voi sitä värien tulvaa! Jopa verhojen punaisen värin pystyi maistamaan lukiessa. Caravalin maailma on yllätyksellinen eikä sitä pysty ennakoimaan. Aina kun hetkeksi tuntuu saaneensa totuudesta kiinni hukutetaan kaikki aiempi tieto keskelle uutta maagista labyrinttia. Caravalilta pitää odottaa odottamatonta.

Olen yleensä vältellyt viimeiseen asti nuortenkirjoja, koska olen niin useasti pettynyt niiden pinnalliseen hahmojen ja ympäröivän maailman kuvailuun. Caravalissakin Scarlett on hyvin naivi henkilö, jonka navigointi pelissä oli yhtä hapailua. Jostain syystä se ei kuitenkaan häirinnit minua. Garberin kuvailu on niin mestarillista, että ehdin jo lumoutua teoksesta. Teos jaksoi jatkuvasti yllättää eikä sen seurassa tule kokeneeksi tylsiä hetkiä. 

' Myyjätär jatkoi: "Puvut maksavat pahimman pelkosi ja hartaimman halusi. Voit myös maksaa ajalla."
 "Ajalla?" Scarlett kysyi.
"Meillä on tarjous. Tänä yönä yksi puku maksaa vain kaksi elinpäivää." Tytön ääni oli asiallinen, aivan kuin olisi ollut puhe vain tavallisista kolikoista. '
s. 179 

 Eräs Caravalin kutkuttava piirre oli myös sen rahakäsite. Pelissä ei nimittäin osteta mitään kolikoilla vaan salaisuudet ja pelot ovat käypää valuuttaa. Rahalla ei nimittäin ole muuta arvoa kuin sille määritelty hinta. Salaisuuksilla voidaan puolestaan hallita ihmisiä, saada heidät toimimaan tietyllä tavalla. Täydellinen väline peliin, jossa rajat hämärtyvät. Jos paljastat liikaa, peli voi manipuloida sinua miten vain haluaa. Toisaalta, kun vastaukset ovat ainoa käypä valuutta et voi myöskään välttyä paljastamasta itsestäsi pala palalta lisää.

 Caraval oli minulle siis suurenmoinen lukukokemus. En olisi oikeastaan voinut paremmin aloittaa vuotta 2019. Garberin luoma maailma on salaperäinen ja täynnä taikaa. Sen kerronta oli loistavan yksityiskohtaista ja aisteja hivelevää. Se puhalsi Caravalin henkiin silmieni edessä. Oikeastaan pystyin jo nyt näkemään kuinka visuaalisesti mahtavan elokuvan tästä teoksesta saisi. Caravalin elokuvaoikeudet myytiinkin jo ennen kirjan julkaisua, joten jään innoissani odottamaan minkälaisen spektaakkelin siitä saadaan aikaiseksi. Kirjaa suosittelen myös oikein lämpimästi. Maaginen tarina, joka tuo mukanaan vähän taikaa myös arkeen.

Tähdet: * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...