keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Where'd you go, Bernadette - Maria Semple

Kirjan nimi: Where'd you go, Bernadette
Kirjoittaja: Maria Semple
Kustantaja: Pheonix
Julkaisuvuosi:  2012/2013
Sivumäärä: 321
Mistä: Siskolta lainassa

' The first annoying thing is when I ask Dad what he thinks happened to Mom, he always says, 'What's most important is for you to understand it's not your fault.' You'll notice that wasn't even the question. When I press him, he says the second annoying thing, 'The truth is complicated. There's no way one person can ever know everything about another person. '
Mom disapears into thin air two days before Christmas without telling me? Of cource it's complicated. Just because it's complicated, just because you think you can't ever know everything about another person, it doesn't mean you can't try.
I doesn't mean I can't try. '
s. 1

Missä olet, Bernadette?:n päähenkilö on 15-vuotias Bee, joka elää käsiin hajoavassa entisen tyttökoulun rakennuksessa omalaatuisen äitinsä Bernadetten ja urakeskeisen isänsä Elgien kanssa. Isää ei juurikaan näy kotona, sillä hän on vetämässä Microsoftilla huppusalaista ja mullistavaa projektia Samantha 2:sta. Äiti on kuitenkin Beelle rakas, vaikkakin kaikki muut tuntuvat ajattelevat Bernadetten olevan Ongelmatapaus isolla O:lla. Bernadette on entinen arkkitehti, jonka menneisyydessä on tapahtunut jotakin mikä sai hänet muuttamaan Kalifornian lämmöstä sateiseen Seatleen. Bernadette ei tule toimeen ihmisten kanssa ja haluaisi välttää kaikkia ihmiskontakteja jos vain mahdollista. Onneksi nykyään on kuitenkin virtuaaliassistentteja Intiassa, jonne voi salaa ulkoistaa oikeastaan kaiken ravintolan valitsemisesta vaatteiden tilaamiseen.

Vanhemmat ovat luvanneet Beelle, että mikäli hän menystyy koulussa saa hän yhden toivomuksen. Hevosen sijasta Bee päättääkin haluta perheloman minnekäs muualle kuin hyiselle Etelämantereelle. Isä ei malttaisi lähteä kesken työkiireiden ja Bernadetteä kammoksuttaa ajatuskin voimakkaasta merenkäynnistä ja olemisesta jumissa pienessä laatikossa tuntemattomien ihmisten kanssa. Kumpikaan ei kuitenkaan halua kieltää tätä, joten ei muuta kuin yhteys Intialaiseen apulaiseen Manjulaan ja matkaa järjestämään! Tilanne kotipuolessa kuitenkin eskaloituu ja Bernadette tekee katoamistempun juuri ennen lähtöä. Minne hän on voinut mennä? Entä miksi FBI on myös kiinnostunut tästä tapauksesta? Bee on kuitenkin vakaasti päättänyt löytää äitinsä kävin miten kävi.

You know I have a daughter, Bee. (She's the one you order the medicine for and wage valiant battle with the insurance company over.) Apparently, my husband and I told her she could have anything she wanted if she graduated middle school with straight A's. The straight A's have arrived - or should I say straight S's, because Galer Street is one of those liberal, grades-erode-self-esteem-type schools (let's hope you don't have them in India) - and so what does Bee want? To take a family trip to Antartica!
Of the million reasons I don't want to go to Antartica, the main one is that it will require me to leave the house. '
s. 7-8 

Semplen luoma Bernadette on taas yksi lisä näihin sosiaalisesti kömpelöiden antisankareiden joukkioon. Kuitenkin siinä missä esimerkiksi tykästyin suuresti Simsion Vaimotestin Doniin tai Honeymanin Eleanorille kuuluu ihan hyvään päähenkilöön, niin Bernadette ei herättänyt minussa samoja lämpimiä tunteita. Bernadette tuntui laittaneen koko elämänsä pauselle menneisyyden katastroofinsa jälkeen ja vaikutti olevan kykenemätön tekemään mitään mitä voisi edes etäisesti laskea elämiseksi. Kaikenhan voi ulkoistaa intialaiselle Manjulalle. Bernadette ei edes ole ainut teoksen ongelmallinen hahmo vaan turhauduin Beehen myös hyvin paljon. Mikäli teoksen sivuilla ei olisi sanottu hänen olleen 15-vuotias en olisin arvannut hänen olevan päivääkään kymmentä vanhempi.

Missä olet, Bernadette? on rakennettu tavallisen kerron sijasta pitkälti erilaisten kirjeiden ja asiakirjojen varaan. Tämä on varmasti vaikuttanut siihen, että en saanut otetta kenestäkään romaanin hahmosta. Teokseen oli äärimmäisen vaikea päästä sisään, sillä eri hahmojen eri asioihin liittyvät viestit vain vilahtelivat sivuilla ilman että niiden välillä pystyi löytämään mitään punaista lankaa. Ihmettelin myös lähes koko teoksen ajan miksi Bernadetten naapurin Aubrey Griffin ja tämän Microsoftilla työskentelevän ystävän Soo-Lin Lee-Segalin välistä sähköpostivaihtoa näytettiin niin laajasti. Vasta aivan lopussa näihin kaikkiin tuntui löytyvän se pitkään odotettu punainen lanka, mutta siinä välissä olin jo niin lopen kyllästynyt teokseen että eipä se paljoa auttanut.

Tartuin alkujaan Missä olet, Bernadette?:een sillä olin lukenut monia kehuvia arvioita siitä. Olin ehtinyt muodostaa kuvan teoksesta joka olisi kevyt mutta samalla älykäs ja humoristinen eli täydellinen gradun oheen luettava teos! Ikävä kyllä todellisuus oli tästä hyvin kaukana. Koko teos tuntui vain niin tyhjänpäiväiseltä, että olen ihmeissäni miten edes sain tämän luettua loppuun. Ehkä lukuhetkeni oli sitten väärä, mutta milloin muulloin olisikaan parempi aika hukuttaa itsensä viihteelliseen kirjallisuuten kuin nyt? No, tulipahan luettua ja todettua että tällainen kirjeromaani ei taida kyllä ollenkaan olla minun juttuni.

Tähdet: 1.5 / 5

Muualla luettu: Kirjoihin kadonnutNotko, se lukeva peikkoKirjojen keskelläMari A:n kirjablogikirjamerestä ongittuaOksan hyllyltäKirjahullun päväkirjaSivujen sanatAnnelin lukuvinkitLukuneuvojaEi vain mustaa valkoisella ja Kirjainten virrassa

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti