sunnuntai 23. elokuuta 2020

Aamunkoi - Stephenie Meyer

Kirjan nimi: Aamunkoi (Breaking Dawn)
Sarja: Twilight #4
Kirjoittaja: Stephenie Meyer, suomentanut Pirkko Biström
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2008, suomennos 2009
Sivumäärä: 664
Mistä: Omasta hyllystä

' "Oletko sinä varma?" Charlie tiukkasi tuijottaen minua äkäisesti. 

"Olen sataprosenttisen varma Edwardista", vastasin viipymättä. 

"Mutta se naimisiin meno? Mikä kiire tässä on?" Hän silmäili minua epäluuloisesti. 

Kiire johtui siitä, että minä tulin joka hemmetin päivä lähemmäksi yhdeksäntoista vuoden ikää, Edward taas pysyi seitsentoistavuotiaassa täydellisyydessään, kuten oli pysynyt jo yli yhdeksänkymmentä vuotta. Ei sen puoleen, että siitä syystä olisi minun mielestäni avioliittoa tarvittu, mutta häät olivat välttämättömät arkaluontoisen ja monimutkaisen kompromissin vuoksi, jonka Edward ja minä olimme tehneet päästäksemme vihdoin tähän pisteeseen, vaiheeseen joka edelsi muuttumistani kuolevaisesta kuolemattomaksi. '

s. 26

 

Bellan lukioaika on viimein tullut päätökseensä ja on aika siirtyä vampyyrien joukkoon. Ainut ongelma on, että Edward haluaa ehdottomasti mennä naimisiin ennen muutoksen aiheuttamaa peruuttamatonta päätöstä, mikä on Bellalle kauhistus. Onneksi Edwardin kasvattisisko Alice ottaa enemmän kuin innoissaan kopin häiden järjestämisestä, jolloin Bellan vastuulle jää vain saapua paikalle ja olla kompastumatta mekkoonsa. Odottaahan juhlan jälkeen huikea palkinto, eli Edwardin järjestämä yllätysten häämatka, jossa on viimein tarkoitus yrittää fyysisempää puolta heidän välillään. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan sillä yllättäen Bella huomaa olevansa raskaana vastoin kaikkien olettamuksia. Eihän vampyyrien pitänyt pystyä lisääntymään! Raskaus etenee huimaa vauhtia vieden Bellan vuodelepoon. Mikä hänen vatsan suojakalvon sisällä kasvaakaan?

Toisaalla Jacob tuskailee petettyjen tunteidensa kanssa. Hän ei kestä ajatusta Bellan muuntumisesta verenimijäksi. Jacobista susien tulisi tehdä jotain, sillä estäähän muinainen sopimus susien kanssa Culleneiden perhettä puremasta tai muuttamasta ketään ihmistä Forksin alueella. Kaikki kuitenkin kellahtaa päälaelleen Bellan raskauden vuoksi. Lauman ja Jacobin ajatukset tilanteen hoitamisesta joutuvat törmäyskurssille ja Jacobin on löydettävä oma tiensä susien hierarkiassa pelastaakseen jälleen kerran Bellan. Sudet eivät ole kuitenkaan ainoat, jotka tulevat uhkaamaan Bellan lasta. Vampyyrien kuninkaallisilla Voltureilla on nimittäin omat suunnitelmansa Cullenien perheen varalle.


' Hyvin, hyvin pieni osa mielestäni pohti tilanteeseen sisältyvää mielenkiintoista ongelmaa. En väsyisi koskaan, ei myöskään hän. Meidän ei tarvinnut vetää henkeä eikä levätä eikä syödä eikä edes käydä vessassa; meillä ei enää ollut sellaisia arkisia tarpeita. Hänellä oli maailman kaunein, täydellisin vartalo ja olin saanut hänet kokonaan itselleni ja tuntui siltä kuin en ikinä tulisi siihen pisteeseen, jossa ajattelisin: Nyt olen saanut tarpeekseni tälle päivälle. Haluaisin aina lisää. Eikä päivä päättyisi koskaan. Kuinka me siis siinä tilanteessa ikinä lopettaisimme? '

s. 429


Aloitin pari vuotta sitten Twilightien uudelleenluvun, mutta sain hyvin nopeasti yliannostuksen Bellan ja Edwardin välisestä maailmaa mullistavasta intohimosta. Nyt päätin kuitenkin viimein saada tämän sarjan päätökseensä ja tartuin Aamunkoihin. Tässä olikin heti kättelyssä niin selkeä kertausosio, että voin vain kuvitella kuinka puuduttava se on ollut tosifaneille, kun näin reilu vuoden tauonkin jälkeen tämä tuntui hyvin turhalta ja lukijaa aliarvioivalta. Jos lukija on jo kerran sarjan neljännessä osassa menossa, niin ehkä hän muistaa että Cullenit ovat vampyyreja ja Jacob susi... Onneksi kuitenkin tarina lähtee rullaamaan viimeistään siinä vaiheessa kun päästää Bellan raskauteen, sillä tuoreiden puolisoiden välinen intohimo jää vihdoin taka-alalle muiden aihealueiden noustessa pintaan. Jacobkin pääsi paikoin ääneen, mikä oli mahtavaa, sillä Bellan kertojaääni on oikeastaan aika rasittava kaikkine valituksineen ja Edwardin ihannointeineen. Olikin siis hienoa saada välillä lomaa Bellasta ja seurata tilanteen kehittymistä ja susien dynamiikkaa Jacobin silmien kautta (kunnes Bella taas pääsi ääneen).

Kokonaisuutena Aamunkoi oli oikeastaan hiukan pitkitetty päätösteos. Näin nuortenkirjaksi varsinkin tempo oli harvinaisen hidas ja tilanteet tuntuivat junnaavan pitkään paikallaan. Myös Bellan ylivoimaisuus ja ennennäkemätön sopeutumiskyky vampyyriksi oli hiukan epäuskottavaa. Pitikö kaiken sujua niiiin paljon paremmin kuin kellään vampyyrilla ikinä ennen? Muutos on aika suuri kun aiemmin niin äärimmäisen kömpelöstä ja tapaturma-alttiista epävarmasta Bellasta tuleekin esimerkillinen vampyyri... Eikä se niin pitkään rakennetun loppuratkaisunkaan täysi lysähtäminen kasaan vieläkään tehnyt vaikutusta. Toisaalta kaiken tämän vastapainona oli mielenkiintoista päästä tapaamaan laajempaa joukkiota erilaisia vampyyreja kykyineen sekä tutustus susien laumamielen syövereihin. Pakko on myös myöntää, että tätä lukiessa sivut kääntyivät tiuhaan kuin parhaissa page turnereissa, vaikka samaan aikaan se jättikin ärsyyntyneen tunnetilan.

Tähdet: 2.5 / 5

 

Muut sarjasta lukemani osat:

1. Houkutus

2. Uusikuu

3. Epäilys

 

4 kommenttia:

 1. Luin Twilight-kirjasarjan jo useita vuosia sitten. Ensimmäinen osa oli ihan ok, mutta toisesta osasta en pitänyt kovinkaan paljoa, kolmannesta osasta en edes paljoa muista, mutta neljäs osa oli taas ihan ok. Tuskin tulen koskaan lukemaan näitä kirjoja uudelleen, yksi kerta riittää, vaikka ne toki varmasti ovat monelle se kirjasarja, joka on heidät lukemisen pariin tuonut. Ja hyvä, jos näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin! Silloin teininä nämä olivat minusta niin huippuja mutta enää ei kyllä oikein iske. Kakkonen on minustakin ollut heikoin osa ja kolmonen unohdettava (vaikkakin susien tarusto olikin ihan kiehtovaa). Eiköhän tähän jäänyt myös minun Twilight luvut...

   Poista
 2. Sivusin gradussani tuota, että miksi oman tulkintani mukaan Bellalla on niin helppoa vampyyrina. Lyhyesti tiivistettynä: Bella tunnistaa Edwardissa todellisen minuutensa, jonka Bella itse saavuttaa vasta muututtuaan Edwardin kaltaiseksi eli vampyyriksi. Bellan sopeutumattomuudesta ihmiselämään ja kohtalosta tulla vampyyriksi annetaan sarjan aikana useita viitteitä. Tällaisia ovat mm. Bellan yliherkkyys verelle, kalpeus ja ulkopuolisuus. Jopa Bellan sukunimi, Swan, voidaan lukea viitteenä siitä, että rumasta ankanpoikasesta (ihminen) on kuoriutuva kaunis joutsen (vampyyri). Valitsemalla Edwardin ja vampyyrielämän Bella valitsee samalla itsensä. Ja omana todellisena itsenään on tietysti helpompi olla.

  Hauskaa, että joku lukee näitä Twilight-kirjoja vielä :D Itse en enää varmaankaan pystyisi, niin loppuun olen nämä kirjat kolunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että joku on gradussaan pohtinut tuota Bellan ihminen-vampyyri muutosta. Nämä perustelut kyllä avasivat mielenkiintoisia uusia tulkintoja joita minulle ei ainakaan ollut tullut edes mieleen!

   Joo pari vuotta sitten luin Potterit uudestaan ja nostalgian nälässä päätin samaan syssyyn jatkaa tähän toiseen nuoruuden sarjaan. Tahmastahan tämä oli mutta nyt sarja saatu viimein päätökseen. Ja voin uskoa että gradun jälkee ei ainakaan inspaisi enää palata tämän pariin :D

   Poista