perjantai 15. syyskuuta 2023

Kuolema sisäoppilaitoksessa - Lucinda Riley


Kirjan nimi
: Kuolema sisäoppilaitoksessa (The Murders at Fleat House)

Kirjoittaja: Lucinda Riley, suomentanut Tuukka Pekkanen
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2022, suomennos 2023
Sivumäärä: 487
Mistä: Siskolta lainassa
 
 ' Nuori Rory Millarkin oli näyttänyt aivan aaveelta silloin, kun hänet oli löydetty jyskyttämästä ovea kellarissa, jonne hänet oli lukittu yöksi.
Charlie Cavendish, joka oli epäilemättä syyllinen, oli kiistänyt kaiken, niin kuin tavallista, ja mikä pahinta, oli vieläpä pitänyt tapahtumaa huvittavana. Robert Jones tunsi epämiellyttäviä väristyksiä pelkästä ajatuksesta. Hän toivoi, että kykenisi suremaan Charlien elämän ennenaikaista päättymistä, mutta huomasi, ettei kyennyt. '
s. 18-19

Englannin maaseudulla Norfolkissa on St Stephenin sisäoppilaitos. Sen Fleat House asuntola kaipaisi jo kipeästi päivitystä, mutta oppilaiden vanhemmat maksavat silti pitkän pennin saadakseen kulta mussukkansa tänne opinahjoon kirjoille. Nyt rehtori Robert Jones on kuitenkin uransa tuskallisimman tilanteen edessä. Yksi lähes täysi-ikäisistä oppilaista on löydetty kuolleena. Charlie Cavendish oli pienempien koululaisten kauhu ja jatkuva piinaaja. Silti tätä koulukiusaajaa ei oltu saatu kuriin. Moni ei jää suremaan hänen menetystään. Tapaus vaikuttaa siltä, että Charlie oli saanut epileptisen kohtauksen ja kuollut siihen yöllä. Hänen varakas isänsä vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Yardissa työskennellyt Jazz Hunter on palannut sapattivapaansa jälkeen takaisin Englantiin. Hänen miehensä oli pettänyt häntä eikä Jazz kestänyt jäädä katsomaan tilannetta, työskenteliväthän he samassa paikassa. Nyt hän on vetäytynyt Norfolkin maaseudulle, kun hänen entinen pomonsa pelmahtaa paikalle. Läheisestä sisäoppilaitoksesta on löytynyt ruumis. Jazz päättää ottaa tutkinnan vastuulleen ja palata poliisin riveihin. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. Kaikkien odotusten vastaisesti nuoren Charlien kuolinsyy rupeaa herättämään kysymyksiä. Mutta kuka olisi ollut valmis surmaamaan kylmäverisesti koulupojan - oli hän millainen kiusaaja tahansa?
 
' "Ilmeisesti nuori Cavendish onnistui nielaisemaan kaksi aspiriinitablettia, vaikka tiesi olevansa niille allerginen. Keskustelin eilen hänen äitinsä kanssa, ja tämä sanoi niin."
"Oliko poika kännissä?"
"Patologin raportin mukaan ei."
"Entä lääkkeissä?"
"Ei."
"Otti sitten tabletit varmaan vahingossa."
"Juuri sitä varten kuljetat minua halki Norfolkin maaseudun, ylikonstaapeli Miles: selvittämään tapahtumia." '
s. 69

Riley on tullut tunnetuksi erityisesti hänen Seitsemän sisarta-sarjastaan. Tuon menestyksen siivittämänä on kustantaja ruvennut nyt kovaa tahtia suomentamaan myös hänen muita romaanejaan. Tyypillisesti niissä kuljetaan kahdessa aikatasossa ja ihmissuhteet ja eksoottiset ympäristöt ovat keskiössä. Tämä Kuolema sisäoppilaitoksessa on tästä kuitenkin poikkeus. Aikatasoja on kerronnassa vain yksi, vaikka menneisyyden jotkin tapahtumat nousevatkin tärkeinä palapelin palasina esiin. Suhdekiemuroiden sijasta tällä kertaa kyseessä on myös puhdasverinen dekkari. On tapahtunut rikos ja polisi tutkii sitä. Ihmisiä haastatellaan ja Jazz koittaa saada tapahtumista selkoa. Vähän näille sivuille oli koitettu tuota suhdedraamaa saada juttuun liittyvien henkilöiden sekä Jazzin ex-miehen kautta, mutta se jäi varsin pieneen rooliin.
 
Puhtaasti dekkarina arvosteltuna Kuolema sisäoppilaitoksessa on aika tusina tavaraa. Sen lukaisee rivakasti ja juonta seuraa ihan mielellään, mutta se ei herätä sen suurempia tunteita suuntaan tai toiseen. Rileyn omin ala ei siis selkeästi ole tällä saralla. Toisaalta tämä koko teos on julkaistu hänen kuolemansa jälkeen. Näin kirjailijalla ei ole ollut mahdollisuutta hioa sitä sitten vuoden 2006, jolloin hän sen kirjoitti. Tästä teoksesta tuntui uupuvan se jokin mikä nostaisi sen seuraavalle tasolle. Mikäli siis Rileyn genrekokeilut kiinnostavat, suosittelisinkin tarttumaan hänen toiseen jännäriinsä Vaaralliseen kirjeeseen. Tuo teos nimittäin liimasi ainakin tämän lukijan jännittämään mitä sen sivuilla tapahtuukaan seuraavaksi, mitä mysteerin takana piilikään ja Rileylle ominaisesti mukaan oli sekoitettu mukavasti vielä vähän romantiikkaakin. 

Tähdet: 3 / 5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti