tiistai 26. syyskuuta 2023

Yksi meistä valehtelee - Karen M. McManus


Kirjan nimi
: Yksi meistä valehtelee (
One of Us Is Lying)
Sarja: Yksi meistä #1
Kirjoittaja: Karen M. McManus, suomentanut Inka Parpola
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2017, suomennos 2018
Sivumäärä: 356
Mistä: Kirjastosta
 
' Seksivideo. Pelko yllätysraskaudesta. Kaksi pettämisskandaalia. Ja siinä vasta tämän viikon päivitys. Jos tietämyksenne Bayview High'n tapahtumista perustuisi vain ja ainoastaan Simon Kelleherin juorusivustoon, saattaisitte ihmetellä, miten kenelläkään on ylipäätänsä aikaa käydä tunneilla. '
s. 9
 
Bronwyn on kiltti tyttö ja luokkansa priimus, joka tavoittelee paikkaa Yalesta. Cooper on koulun tähtipelaaja baseballissa ja ovet suuremmille kentille ovat aivan pian avautumassa hänen edessään. Addy on kaunis ja suosittu tyttö, joka roikkuu urheilija poikaystävänsä Jaken jatkeena ilman sen suurempaa omaa identiteettiä. Nate on nuorisorikollinen, joka myy huumausaineita. Sitten on vielä Simon. Simon, joka kirjoittaa koulun pelättyä juorupalstaa About Thatia. Palstaa, joka paljastaa koulun oppilaiden synkimpiä salaisuuksia, eikä ole tiettävästi vielä kertaakaan ollut väärässä.
 
Näitä viittä lukion oppilasta ei näytä yhdistävän oikein mikään. Paitsi, että nyt he kaikki löytävät itsensä jälki-istunnosta. Jälki-istunnosta, jonka päätteeksi vain neljä heistä on enää hengissä. Kaikilla jälki-istuntoon osallistujilla on omat salaisuutensa, joita he eivät halua päätyvän päivän valoon. Juorupalstan kirjoittaja Simon on kuitenkin nyt kuollut. Kuka olisi ollut valmis näin radikaaliin tekoon suojellakseen itseään tulevilta paljastusjutuilta? Kaikki ovat epäilyksen alla. Kuka heistä valehtelee?
 
' "Hän on prinsessa ja sinä olet urheilusankari", Simon sanoo. Hän nyökkää kohti Bronwynia, sitten Natea. "Sinä olet aivot. Ja sinä rikollinen. Te kaikki olette eläviä teinileffastereotypioita."
"Mikä  sinä itse sitten olet?" Bronwyn tivaa. Hän on hortoillut ikkunan äärellä, mutta menee nyt pulpetilleen ja istahtaa sen päälle. Hän ristii säärensä ja vetää tumman ponnarinsa toisen olan yli. Hän on jotenkin söpömpi tänä vuonna. Ehkä uudet silmälasit? Pitempi tukka? Aivan yllättäen hänestä on alkanut uhota seksikkään nörtin viboja.
"Minä olen kaikkitietävä kertoja", Simon tokaisee.
Bronwynin kulmakarvat kohoavat mustien pokien ylle. "Teinileffoissa ei ole sellaista."
"Ah, armas Bronwyn." Simon iskee silmää ja kulauttaa mukin tyhjäksi yhdellä pitkällä hörpyllä. "Mutta tosielämässä sellaisia kyllä on." '
s. 17-18 
 
Ahh tässäpä nostalginen nuorten romaani niille, jotka ovat fanittaneet Gossip girliä nuoruudessaan. On juorupalsta, joka paljastaa koulun oppilaiden salaisuuksia ja suhdesotkuja. Ja sitten on kauniita ja omalla tavalla menestyneitä yksilöitä, joiden elämää seurataan sivusta. Jokainen neljästä epäilystä on nimittäin myös vuorotellen kerronta vuorossa. Tilannetta seurataan siis vähän jokaisen kantilta. Näin henkilöt syventyvät ja jännitys tiivistyy. Voiko kertojaankaan luottaa? 

McManusin teokset ovat ilmeisesti varsin suosittuja nuortenkirjoja, sillä tähänkin viisi vuotta vanhaan teokseen on edelleen jonoa kirjastossa lukuisista kappaleista huolimatta. Ymmärrän kyllä hyvin miksi. Teos imaisi mukaansa. Siinä oli teinien suhdedraamaa ja elämän ongelmia, mutta samalla taustalla kulki myös tuo murhan selvittely. Omaan makuuni kaikki henkilöt olivat ehkä hiukan epäuskottavan kauniita ja ihmissuhteet kehittyivät liiankin vinhaa vauhtia, mutta tällainen tietty naiivius nyt tuntuu kuuluvan moniin nuortensarjoihin. Kokonaisuutena McManus on silti onnistunut rakentamaan kiehtovan mysteerin ja näitä nuoruuden kliseitä luki varsin mielellään. Ehkä tulevaisuudessa voisin jopa kokeilla hänen muitakin teoksiaan.

Tähdet: 3.5 / 5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti