keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Vaarallinen kirje - Lucinda Riley


Kirjan nimi
Vaarallinen kirje (The Love Letter)
Kirjoittaja: Lucinda Riley, suomentanut Tuukka Pekkanen
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2018, suomennos 2021
Sivumäärä: 620 
Mistä: Synttärilahja

' Hyvä neiti Haslam,
autoitte minut kotiin kirkosta muutama päivä sitten. Koska minulla ei ole paljon aikaa jäljellä, toivoisin, että tulisitte asuntooni mahdollisimman pian. Olen varmuuden vuoksi liittänyt mukaan kaksi kirjettä teitä varten. Pitäkää ne koko ajan lähellänne, kunnes jälleen tapaamme. Saatte lisää, kun tulette. 
Varoitan, että tämä on vaarallista. Uskon teidän kuitenkin olevan rehellinen nuori nainen, ja tarina on kerrottava. Jos olen jo poissa, kun ehditte paikalle, teidän on puhuttava valkoisen ratsun ladyn kanssa. Muuta en voi vielä kertoa. Toivon hartaasti, että ehditte ajoissa.
Odotan tietä täällä.
Luotan teihin, Joanna. '
s. 77

Lontoossa vuonna 1996 Joanna Haslam on aloitteleva journalisti, joka odottaa vielä isoa juttuaan, jolla pääsisi pois jahtaamasta tyhjänpäiväisiltä julkkiksilta olemattomia kommentteja. Vaikka flunssa painaa, on hänet hälyytetty legendaarisen näyttelijän Sir James Harrisonin hautajaisiin. Siellä hänen tehtävänään on saada erityisesti tämän kauniin näyttelijä lapsenlapsen Zoe Harrisonin kommentti seuraavan päivän lehteen. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, kun vanha rouva Joannan vieressä järkyttyy henkihieveriin nähdessään pyörätuolisen miehen yleisössä. Joannan ei auta muu kuin lähteä saattamaan tämä sairaskohtauksen saanut hento vanhus kotiinsa.

Pian Joanna saa postissa mystisen kirjeen, jonka mukaan vanha rouva on liittänyt rakkauskirjeen sekä Music Hallin ohjelmalehtisen vuodelta 1923. Kirjeessä myös viitataan suureen salaisuuteen ja vaaraan, joka seuraa sen kantajaa. Joanna lähteekin journalistin uteliaan luonteen saattelemana tapaamaan rouvaa, mutta löytääkin paikan päältä vain tiedon tämän menehtyneen tippuessaan portailta. Kaikki ei tunnu olevan kohdallaan ja Joanna ryhtyy penkomaan juttua hiukan syvemmin. Alkaa kilpajuoksu, jossa Joanna pyrkii selvittämään vanhan rouvan tarjoamaa mysteeriä ennen kuin salaisuuden suojelijat saavat hänestä vihiä ja syyn järjestää lisää 'tapaturmia'. Valtaapitävät eivät nimittäin kaihda keinoja estäessään menneisyyden tapahtumien pääsemistä päivänvaloon.

' Hän tuijotti halkeillutta magnolianväristä kattoa saadakseen ajatuksensa järjestykseen ja yritti unohtaa kummallisilta vanhoilta rouvilta saadut kirjeet, iäkkäiden näyttelijöiden kuolemat, juonittelun ja salajuonet. Ellei mielikuvitus ollut tehnyt hänelle tepposia, hän oli äsken ollut todistamassa salaista tapaamista yhden maailman tavoitelluimman ja uutisarvoltaan merkittävimmän poikamiehen sekä nuoren ja erittäin kauniin näyttelijättären välillä. '
s. 293

Vaarallinen kirje oli nappivalinta lukemistoon viimeisille kiireviikoille ennen kuin voin vetäytyä loman rentouttavaan huomaan. Tässä teoksessa yhdistyvät niin agenttitarinoiden jännittävät mysteerit sekä perinteisemmän romanttisen viihdeteoksen keveys ja ihmissuhdedraama. Tarina rullaa eteenpäin Englannin yläluokkaisessa miljöössä näyttelijöiden ja peräti kuninkaallistenkin parissa. Oikeastaan tarinassa oli joitakin löyhiä yhtymäkohtia, joista pystyi fiilistelemään ihan nykyajankin kuningaskunnan draamaa. Ja erityisesti eräs paparazzien välttelykohtaus oli nerokas. Ei pidä kuitenkaan sekoittaa faktaa fiktioon, sillä kyseessä ei ole siis historiallinen romaani vaan puhtaasti Rileyn mielikuvituksen tuotetta. 

Tartuin tähän Rileyn teokseen hiukan varauksin, sillä olen kokenut että hänen Seitsemän sisarta-sarja on hiukan ruvennut toistamaan itseään. Rileyn kerronnan vetävyys ja paksun romaanin vain katoaminen parissa päivässä oli kuitenkin hänen taattua laatuaan, mutta samojen temppujen uudelleen kierrätyksen sijasta tämä tarina tarjosi täysin uusia koukkuja ja rakenteen. Mukavaa, että hän kirjoitti kuuluisan sarjansa välissä siis myös tämän itsenäisen romaanin, sillä en malttanu laskea tätä käsistäni. Tuo jännärimäinen asetelma romanttisessa viihdeteoksessa oli vain todella toimiva genre, jolla saatiin pidettyä ainakin tämän lukijan mielenkiinto yllä. Luonnollisesti mitään kovin syvällistä maailmaa mullistavaa teosta tai henkilökuvausta ei kannata odottaa, mutta väsyneiden aivojen rentouttamiseen tämä sopi kuin nenä päähän. 

Todella vaikuttavan Kanton Rottien pyhimyksen kielellisen ilotulituksen jälkeen Vaarallinen kirje oli vaikean paikan edessä. Onneksi tarina kaappasi minut nopeasti syövereihinsä ja moninaiset juonikuviot mysteerin ratkaisemiseksi pitivät minut sen verran kiireisenä, että en ehtinyt jäädä vertailemaan kielellisiä meriittejä. Julkkiksia ja ylimystöä oli tarinassa myös vähän joka nurkalla, ja tietysti kaikki sotkeutuivat toisiinsa suhdekiemuroissa, mutta jostain syystä nämä epäuskottavuudet eivät liemilti häirinneet. Oli myös hauska yksityiskohta johdattaa lukija uuteen osioon hyödyntäen shakki viittauksia. Onkohan Tevisin Mustan kuningattaren Netflix sarjan menestyksellä tähän jotakin tekemistä? Tässä on joka tapauksessa hyvä page turneri tarjolla kesäisiin päiviin, mikäli jaksaa vain kannatella moista tiiliskiveä :D

Tähdet: 4 / 5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti