lauantai 27. tammikuuta 2024

Maailmojen murtaja - Victoria Aveyard


Kirjan nimi
: Maailmojen murtaja (The Realm Breaker) 
Sarja: Maailmojen murtaja #1
Kirjoittaja: Victoria Aveyard, suomentanut Jussi Korhonen
Lukija: Inkeri Hyvönen
Julkaisija: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2021, suomennos ja äänikirja 2021
Kesto: 19h 52min
Mistä: Kirjastosta
 
Kehrät ovat portteja toisiin maailmoihin. Niiden läpi on ennen voinut kulkea, myös vaikka millaiset pedot. Tai niin tarut kertovat. Viimeinen kehrä on suljettu tuhat vuotta sitten. Vain kuolemattomat, Vanhimmat, joskus kehrän läpi saapunut ikivanha kansa, muistaa nuo ajat. Nyt kuitenkin koko Allwardin kohtalo on vaakalaudalla. Taristan on nuori mies, jolta on evätty hänen verenperintönsä ja veljensä kaltainen prinssin asema. Hän on valmis mihin vain saadakseen hyvityksen. Oli se sitten liittoutuminen itse Hänen Joka Odottaa kanssa, joka vartoo jo seuraavaa maailmaa, jonka syöstä hävitykseen. Näin Taristan on päättänyt punaisen velhon kanssa avata ikivanhat kehrät ja suistaa koko maailman tuhoon. 

Taristanilla on kuitenkin yksi verisukulainen vielä elossa. Pelätyn merirosvo Melin tytär Corayne, jolla ei ole mitään hajua isänsä sukujuurista ja niiden mahdollistamista kyvyistä. Hän on ainut, joka voi sulkea kehrät ja pelastaa maailman. Avukseen tälle matkalle hän saa Vanhimman, joka tunsi hänen isänsä ja haluaa hyvitystä; salamurhaajan, joka on karkotettu joukoistaan; aseenkantajan, joka oli todistamassa tuhoa; noidan, joka latelee epäselviä arvoituksia sekä vielä väärentäjän ja palkkionmetsästäjän. Tämä erikoinen joukkio on maailman ainoa toivo. 
 
Kuunneltuani Bardugon Grishaversumi -sarjaa kirjaston äänikirjapalvelu suositteli minulle tätä Aveyardin nuorten fantasiasarjan avausosaa. En ollut kuullut tästä yhtään mitään etukäteen, joten vain lyhyellä takakansitekstillä sitten sukellettiin tämän fantasiamaailman pyörteisiin. Luotto suosittelualgoritmeihin oli kova, sillä mittaahan tällä äänikirjalla oli lähemmäs kaksikymmentä tuntia. 
 
Maailmojen murtaja on Grishaversumiin verrattuna hyvinkin perinteistä fantasiaa. On maailma, joka on vaarassa, ja sitten kerätään retkikunta, joka lähtee kulkemaan läpi mantujen kohdaten vaaroja ja esteitä matkallaan. Aveyard on kertonut ihailleensa Tolkienia nuorena, mutta kaivanneensa enempi samaistumispintaa. Nyt hän onkin nostanut pääosiin paljon vahvoja naishenkilöitä. Löytyy niin maailman ainut toivo Corayne, Hurja Mel merirosvokapteenina sekä mahtavat taistelijat salamurhaajana ja palkkionmetsästäjänä. Myös hallitsijoina on nuoria naisia. Tässä ei todellakaan tarvitse pelätä, että naiset jäisivät sivuosiin vain pelastettavien tai puolisoiden rooliin. Vaikka Corayniin en niinkään lämmennyt, niin nuo muut vahvat naishahmot kyllä herättelivät kiinnostustani enempi. Onneksi kertojanäkökulmat vaihtuivatkin, joten myös ne omat lempparihahmot pääsivät ääneen. Raikkaasti myös vallanhimoinen kuningatar, joka toimii sankareitamme vastaan, sai paljon ääntään kuuluviin. Olikin kiehtova saada näitä kurkistuksia ns pahisten puoleen tarinaa.
 
Kokonaisuutena Aveyardin teos on varsin kelpo fantasiaromaani. Näitä on kuitenkin jonkin verran tullut jo luettua enkä tiedä erottuuko tämä lopulta kuitenkaan niin kovasti genressään. Maailma olisi voinut sisältää joitakin vielä kutkuttavampia twistejä. Henkilöistäkään kukaan ei myöskään varastanut ihastusta täysin, kuten vaikkapa kotimaisessa Erika Vikin Kaksosauringot -sarjassa Corildon ja seeleesit. Oikein mukavasti tämän seurassa kuitenkin viihtyi ja varsinkin tarinan edetessä se imaisi enenevissä määrin mukaansa. Voisi tämän sarjan parissa jatkaa, mutta aivan välitön lukuhimo ei silti jäänyt päälle.
 
Tähdet: 3.5 / 5
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti