lauantai 13. tammikuuta 2024

Atlas, Papa Saltin tarina - Lucinda Riley & Harry Whittaker


Kirjan nimi
: Atlas, Papa Saltin tarina (
Atlas, the Story of Pa Salt)
Sarja: Seitsemän sisarta #8
Kirjoittaja: Lucinda Riley & Harry Whittaker, suomentanut Hilkka Pekkanen & Tuukka Pekkanen
Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2023, suomennos 2023
Sivumäärä: 844
Mistä: Siskolta lainassa
 
' Pudistin päätäni ja panin merkille, että viime viikkojen tapahtumat toistivat itseään. Aina kuin alkoi tuntua siltä, että pääsin lähelle totuutta menneisyydestäni, eteen ilmaantui uusia arvoituksia. Miksi se poika teeskenteli mykkää? Miksi hänestä tuntui, ettei hän voinut paljastaa todellista nimeään? Ja kuinka ihmeessä hän oli joutunut orpona pensasaidan alle sille Pariisin esikaupunkialueelle, mistä hänet oli löydetty? Päiväkirja näytti alkavan liian myöhäisestä elämänvaiheesta. En ymmärtänyt koko kuvaa. '
s. 86
 
Vuonna 1928 nuori kymmenvuotias poika tuupertuu Pariisissa pensasaidan viereen. Poika ei suostu puhumaan tai kertomaan kuka hän on ja mistä tulee. Kuuluisa kuvanveistäjä Landowski ottaa hänet silti siipiensä huomaan. Pojalla on varmasti syynsä ja ehkä jonakin päivänä hän uskaltautuisi kertomaan tarinansa. Tästä alkaa Papa Saltin päiväkirja, joka kertoo hänen traagisista elämänvaiheistaan ja ennen kaikkea kuinka hän tuli adoptoineeksi kuusi tytärtään.
 
Toisaalta on vuosi 2008 ja tapahtumat jatkuvat siitä mihin Kadonnut sisar jäi. Kaikki sisarukset ovat nyt kokoontuneet Papa Saltin luksusjahdille puolisoineen aikeinaan tehdä muistoristeily hänen kuolemansa vuosipäivän kunniaksi. Myös Merry, kadonnut sisar, on liittymässä viimein joukkoon ja tapaamassa sisarkatraan. Perheen uskollinen lakimies Georg Hoffman antaakin hänelle Papa Saltin päiväkirjan. Nyt on viimein aika saada selville, kuka tämä mies oli.
 
Päiväkirjan sivujen lukeminen on sisaruksille tunteikasta. Papa Saltilla on ollut monia nimiä hänen kiertäessä maailmaa. Hänen menneisyydessään karuilla Siperian aroilla on nimittäin tapahtunut jotakin, jonka seurauksena hän pakenee koko ikänsä erästä miestä, joka oli ennen kuin veli hänelle. Nuoresta mykästä pojasta kasvaa kuitenkin taitava muusikko, kunnes sodan vainot laittavat hänet taas liikekannalle. Hänen tarinansa vie läpi lukuisten maailmankolkkien ja matkallaan häntä auttavat monet aiemmistakin kirjoista tutut henkilöt. Ja löytää hän myös rakkauden, mutta maailmankaikkeudella on omat suunnitelmansa Atlasille.   
 
' Nyt tiedätte kaiken.
Tunnette Atlasin tarinan.
Papa Saltin tarinan.
Ja oman tarinanne. '
s. 802
 
Jännityksellä odotin tätä Seitsemän sisarta -sarjan päätösosaa. Mitä tästä oikein tulisi. Sarja kun on täynnä tiiliskivikirjoja, joten siihen on upottanut jo niin monta tuntia, että toivoisi lopunkin olevan tyydyttävä. Ettei kaikki se aika ole mennyt niin sanotusti hukkaan. Toisaalta pitkien sarjojen päättämiset ovat vaikeita. Ja kaiken lisäksi Riley ehti kuolla syöpään ennen kuin ehti kirjoittaa tämän loppuun ja hänen poikansa kirjoitti sitten pitkälti tämän Papa Saltin tarinan - Rileyn tarkkojen muistiinpanojen mukaisesti tosin. Niin paljon oli siis kysymysmerkkejä, mitä tästä tulisi. Onneksi lopputulos oli kuitenkin varsin positiivinen yllätys.
 
Jotta kaikkien sisarusten tarinat on saatu punottua osaksi Atlasin tarinaa, on Papa Saltin pitänyt tosiaan elää aikamoisen uskomaton elämä. Paljon sattumuksia jotka kuljettivat häntä ympäri maailmaa ja kohtaamisia juuri sisarustenkin tarinoista tuttujen henkilöiden kanssa. Ja tuo kauhea takaa-ajo, jonka myötä heidän piti aina paeta juuri kun oltiin päästy mukavan elämän syrjästä kiinni. Piti siis heittää uskottavuuden silmälasit mäkeen ikkunasta, mutta sen jälkeen oli oikein nautinnollista bongailla näitä ihmisiä ja koittaa muistella sisarusten historiatarinoiden tapahtumia ja miten kaikki sopii yhteen. Ja saatiinpa myös vastaukset Atlantiksen palvelusväenkin elämäntarinoihin! Oikeastaan minulle tuli lukiessa kauhea himo lukea koko sarja nyt uudestaan, jotta nyt osaisi katsoa löytyykö Papa Salt eri nimillä sieltäkin sivuilta. Ehkä en siihen aivan ryhdy, mutta herkullisen cocktailin Riley on onnistunut punomaan. Vaikeista lähtökohdista huolimatta siis tämän viihteellisen ahmintasarjan hengen mukainen hyvä lopetus.

Tähdet: 4 / 5

Muut sarjasta lukemani osat:
 
 

5 kommenttia:

  1. Mulla tän sarjan toinen osa menossa! Onhan tässä nää rakkausjutut ihan ääh ja plääh, mutta historialliset tarinat ja sisarusten tarinat muuten tosi mielenkiintoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ei pidä liian tosissaan lukea kun noita uskomattomia viihdekirjallisuuden käänteitä tapahtuu :D Mutta kiinnostavat tarinat ja kietoutumiset historiaan joka tapauksessa ja sinulla vielä paljon eri kulttuureja edessäsi tarinoiden matkoissa :)

      Poista
  2. Voih, tämä herätti mussakin halun palata sarjan pariin. Eipä tullut sitä kyllä tehtyä, ovat nämä sen verran tiiliskiviä kaikki... Mä olin kuuntelemassa Harry Whittakeria kirjamessuilla viime syksynä, ja hän oli aivan upea puhuja! Oli ihana kuunnella hänen kertovan tämän kirjoittamisesta, mutta myös äidistään. Olin aivan myyty :D

    Munkin pitäisi saada tästä se odottamaan jäänyt blogipostaus aikaiseksi. Sarjojen lopettaminen on vaikeaa, mutta mulle myös sarjojen viimeisestä osasta kirjoittaminen on aina ihan erityisen vaikeaa! Siinäkin pitäisi niin osata koota niitä ajatuksiaan, minkä lisäksi odotukset ovat yleensä olleet aika korkealla. Tämän kanssa nyt ihan erityisesti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ihan pienellä kynnyksellä kyllä tule luettua uudestaan, koska aikaa on kuitenkin rajallisesti ja kiinnostavia kirjoja aivan liikaa. Mutta aina voi haaveilla :D

      Oo hyvä tietää! Eikös Whittakerilla ollut tulossa jokin oma kirjakin tässä. Jos hän oli niin hyvä puhuja voisi olla kiinnostavaa tutustua jänen omaankin kirjalliseen ääneen.

      Jep sehän siinä juuri on. Miten saada kuvattua se koko koettu matka. Varsinkin jos odotukset nousseet ja lopetukset kuitenkin aika haastavia. Jään mielenkiinnolla odottamaan postaustasi!

      Poista
    2. Joo, on häneltä! Tais olla ihan eri genreä ja näin, mutta olisi hauska tutustua tosiaan myös hänen omaan ääneensä :)

      Poista