lauantai 18. helmikuuta 2023

Hyvien synnytystarinoiden kirja - Sanna Stellan


Kirjan nimi
: Hyvien synnytystarinoiden kirja
Kirjoittaja: Sanna Stellan
Kustantaja: Wsoy
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 189
Mistä: Kirjastosta

' Kauhutarinat synnytyksistä herättävät huomiomme, ja niitä kerrotaan hanakasti eteenpäin. Mutta toisenlaisellekin tarinalle on tilaa. Siksi halusin kirjoittaa kirjan toisentyyppisestä lähestymisestä synnytykseen. Mitä jos synnytys ei olisikaan tuskallinen kärsimysnäytelmä, vaan luonnollinen tapahtuma elämän ketjussa? Mitä jos se ei pelottaisikaan? Mitä jos nainen luottaisi itseensä ja voimaansa, olisi valmis?
Mitä jos kaikki menisikin hyvin? '
s. 11
 
Sanna Stellan oli pelännyt synnytystä ikänsä. Ihmisten kauhutarinat sekä elokuvien dramaattiset kohtaukset olivat luoneet uskon tapahtumasta, johon ei haluaisi koskea pitkälle tikullakaan - mieluummin vaikka sektioon kuin sänkyyn sidottuna tuskasta huutaen lasta ulos pusertamaan. Onneksi elämässä tuli vastaan myös muutama toisenlainen esimerkki. Kun Stellan rupesi odottamaan esikoistaan hän halusi tietää miten saada tuo toisenlainen kokemus - hyvä. Alkoi valmistautuminen ja nyt neljä onnellista luomusynnytystä myöhemmin Stellan on halukas jakamaan niin omia kuin muidenkin voimaannuttavia kokemuksia. Nämä ovat niitä hyviä synnytystarinoita, joita meidän kaikkien tulisi kuulla.

Kirja koostuu kahdesta osasta, jossa ensimmäisessä keskitytään enempi pohjustamaan luonnonmukaista synnytystä ja toinen osa pitää sisällään nämä kolmetoista erilaista, mutta silti hyvää synnytystarinaa. Alussa tosiaan keskustellaan mikä on ylipäätänsä luomusynnytys, naisten asemasta ja sen vaikutuksesta synnytysprosessiin sekä käydään pikaisesti läpi synnytyksen eri fysiologiset vaiheet. Tämän jälkeen kaksi konkarikätilöä pääsevät ääneen kertomaan omista havainnoistaan ja kokemuksistaan luonnonmukaisten synnytysten ympäriltä. Lopuksi Stellan kertoo vielä omat synnytystarinansa ennen siirtymistä toisen osion eri naisten synnytyskertomuksiin. 

' Ajattelen, että synnytys on elämän keskiössä, kehon ja rakkauden keskiössä. Joskus minusta tuntuu siltä, että varsinkin länsimaissa synnytys on tehty lääketieteelliseksi toimenpiteeksi, vaikka matka siihen alkaa rakastelulla ja läheisyydellä. Synnytys ei ole mikään irrallinen tapahtuma, vaan elämän lähde. Vertaan sitä tanssiin, joka voi olla tekninen suoritus, jolloin se on tylsää, tai se voi olla sielukas, sensuelli tapahtuma. Synnytys on elinvoimaa. '
s. 182-183 (Hanna)
 
Ihanaa, että Stellan on päättänyt kirjoittaa tämän kirjansa. Juuri tällaisia lähestymistapoja synnytyskeskusteluihin kaivataan! Nyt kun oma h-hetki on aivan nurkan takana, niin synnytyksestä on tullut puhuttua paljon ihmisten kanssa. Sitten olen tuonut esiin ajatuksiani, että voihan se varmasti ihan hyvinkin mennä ja olla vahva voimaannuttava kokemus, että lähestytään positiivisen kautta tätä tulevaa mullistusta. Jostain syystä tähän reaktio on kuitenkin yllättävän negatiivinen. Tulee välitöntä vastapalloa, niin synnyttäneiltä kuin vain mediasta käsityksensä saaneita, joilla on kauhea tarve torpata nämä positiiviset ajatukset ja tulla kertomaan kuinka kauhea kokemus synnytys on ja mikä kaikki voi mennä pieleen ja että ei kyllä ole mitään mahdollisuutta selvitä ilman kaikkia mahdollisia mömmöjä jne. Oikeastaan toiset ihmiset ovatkin ne, jotka ovat tässä horjuttavat uskoani tulevaan koitokseen ja siksi koenkin tärkeäksi lukea näitä toisenlaisia kertomuksia. Aina tuollaisen keskustelun jälkeen pitää nimittäin saada se kylvetty epäilyksen siemen kaivettua ylös maasta - en tarvitse sinua vaan positiivista lähestymistä aiheeseen, josta ammentaa voimaa kun sitä tarvitsen. Annettaisiinko viimeisillään raskaana olijoille synnytysrauha ja mahdollisuus positiiviseen kuplautumiseen? Näihin asioihin on kuitenkin tullut aika paljon perehdyttyä, joten kyllä ne realiteetit tiedostaa. Vaikka ei olekaan olemassa täysin miellyttävää ja mutkatonta synnytystä ja asiat voivat mennä eri tavoin kuin on suunnitellut, ei se tarkoita etteikö itse synnytyskokemus olisi voinut olla siltikin hyvä. Oman lähestymistapansa voi valita. Mieluummin itse ainakin menisin luottavaisena omaan kehoon ja mieleen, ja sitten jos jotain käy niin siihen mukaudutaan. Pelko heti kättelyssä ei johda mihinkään muuhun kuin negatiiviseen kierteeseen kuten Heli Peloton synnytys kirjassaan jo kuvasi. 
 
Stellanin kirja tuli siis tosiaan tarpeeseen. Tykkäsin myös sen rakenteesta paljon. Alussa oli sopivasti pohjustusta, sillä teoksen ei ole tarkoituskaan olla se suurin tietoteos synnytyksen eri vaiheista ja muusta teknisestä prosessista. Tätä tietoa varten voi lukea monia hyvinkin syvälle siihen meneviä teoksia. Yllättäen nautin varmaan eniten noiden synnytyskätilöiden viisauksista. Tuntui jotenkin voimaannuttavalta kuulla myös ammattilaisten, satoja synnytyksiä nähneiden ja luomusynnytysten edelläkävijöiden ajatuksia. 
 
Stellan on myös koonnut kattavan monipuolisen sekoituksen erilaisia synnytyksiä kolmeentoista kertomukseensa. Kaikki ei aina ole mennyt suunnitelmien mukaan ja silloin suunnitelmista on pitänyt poiketa, mutta se ei muuta sitä että synnytys on voinut siltikin olla hyvä. Tarinat olivat rehellisiä ja aidontuntuisia eivätkä siten mitään sokerihattaraa. Luomusynnytys ei ole itsessään itseisarvo, vaikka monissa tarinoissa näin mentiinkin loppuun asti. Tärkeintä on oma kokemus. Olen positiiviseen synnytyskuplaan päästäkseni kuunnellut myös erilaisia (hyviä) synnytystarinoita podcasteina, ja luonnollisesti noin kymmenen sivun tarinoissa ei ehditä päästä samaan syvyyteen kertomuksissa vaihe vaiheelta edeten kuin tunnin puhejaksoissa. Siten nämä tarinat jäivät makuuni vähän pintapuolisiksi, mutta näen silti tämän kirjan arvon. Toivottavasti useampikin tuleva synnyttäjä lukisi tämän ja löytäisi sisäisen uskonsa, että kyllä se synnytys voi hyvinkin mennä :)
 
Tähdet: 3.5 / 5

2 kommenttia:

  1. Tämä ja Peloton synnytys oli kirjat, jotka kuuntelin useampaan kertaan, kun olin raskaana. Niistä sai mukavan, positiivisen energian. Mukavaa odotusta sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! En ihmettele ollenkaan, että juuri nämä kaksi kirjaa nousevat esiin odottajien keskusteluissa. Kiitos :)

      Poista