perjantai 16. joulukuuta 2022

Peloton synnytys - Susanna Heli


Kirjan nimi
: Peloton synnytys (
Föda utan rädsla)
Kirjoittaja: Susanna Heli, suomentanut Susanna Hirvikorpi
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2009, suomennos 2020
Sivumäärä: 188
Mistä: Kirjastosta
 
' Ymmärsin silloin, että pelko - ei siis itse kipu - sai aikaan stressireaktion, joka puolestaan lamaannutti kehon. Yhtäkkiä naiset pystyivät käsittelemään pelkoaan ja suhtautumaan synnyttämiseen uudella tavalla. Supistukset olivat edelleen yhtä haastavia, mutta kipu ei enää tuntunut niin uhkaavalta. Ihan kuin he olisivat löytäneet itsestään jotain - sisäisen voiman, joka auttoi heitä synnyttämään. '
s. 9
 
Heli koki itse synnytyksessään pelon lietsoman paniikin, jonka yli osaava kätilö hänet onnistui opastamaan. Hän on myös itse työskennellyt synnytysosastolla lähihoitajana sekä myöhemmin ollut sadoissa synnytyksissä mukana doulan roolissa. Näissä kokemuksissaan hän on nähnyt kuinka samat kaavat toistavat itseään: kuinka pelko ottaa vallan synnyttäjän kehosta ja fysiologinen taistele- tai pakenementaliteetti pääsee pinnalle, jolla luonnollisesti on haittavaikutuksia itse synnytysprosessiin. Nyt Heli kuitenkin on jakamassa tietouttaan synnytyksen herättämästä pelosta sekä sen selättämisestä, jotta jokainen nainen voisi kokea voimaannuttavan synnytyksen.

Kirja koostu kolmesta osiosta. Ensimmäisessä osassa selitetään lisää mitä pelko oikeastaan on ja minkälaisia stressireaktioita se herättää. Tässä on myös kattava paketti ihan perustietoutta synnytyksen kulusta ja vaiheista, jotta lukija ymmärtää mistä synnytyskivut johtuvat. Toisessa osiossa Heli esittelee neljä simppeliä työkalua, joilla lähteä synnytystilanteessa tuota pelkoa vastaan uimaan. Näihin kuuluvat äänetön hengitys, kehon rentoutuminen ja painon tunne, matalan äänen käyttö sekä ajatusten voima. Kuhunkin on myös tarjolla erilaisia harjoitteita. Kolmas osio puolestaan käsittelee tuen merkitystä ja tukihenkilön roolia. Onpahan mukana myös erilaisia konkreettisia neuvoja miten eri tavoin kannustaa, koskettaa/hieroa ja olla ylipäätänsä läsnä synnyttäjän kalliona.

' Tuntui siltä kuin tämä ikiaikainen tieto hengityksen ja rentoutumisen keskeisestä merkityksestä olisi unohdettu synnytysosastoilla. Tajusin yllätyksekseni, miten valtava vaikutus niillä oli. Nämä yksinkertaiset tekniikat olivat se tärkeä puuttuva palapelin pala, joka auttoi naisia löytämään yhteyden sisäiseen kykyynsä synnyttää. '
s. 9 
 
Tässä kun pienoinen kasvaa kovaa tahtia vatsapeitteiden alla niin luonnollisesti synnytys on asia joka on ruvennut pyörimään mielessä. Itse en ole tätä vielä ennen kokenut, mutta olen kyllä kuullut, enimmäkseen ei niin positiivisia, tarinoita. Ainakaan vielä en ehkä osaa pelätä tuota varsinaista prosessia, mutta kun haaveissa olisi mahdollisimman luonnollinen synnytys ilman mitään spinaalipuudutuksia niin otan ehdottomasti kaikki niksit käyttöön. Neuvolatäti suosittelikin minua tutustumaan tähän kirjaan, sillä Helin tekniikat ovat käyttökelpoisia kaikilla kivunlievitysmetodeilla, ja erityisesti niistä voi saada myös turvallisuudentunnetta omaan luonnolliseen synnytysprosessiinsa. Et ole vain aaltojen riepottelema pieni pursi valtaisalla myrskyävällä merellä, vaan voit myös saada merta hiukan tyyntymään ja purteesi ohjattavuutta. Kaikkeahan synnytyksessä voi tapahtua, mutta hienoa tosiaan olisi jos onnistuisi tilanteesta huolimatta pitämään mieltä seesteisempänä kuin hälyytyspaniikissa.

Oikeastaan tämä oli teos, jonka olisin toivonut olleen neuvolan synnytysvalmennuksen sisältönä. Alussa osattiin heti kuvailla synnytyksen vaiheet ihan supistusten luonteesta lähtien jotenkin niin paljon konkreettisemmin, että viimein tuntuu että mielessäni olisi edes jonkinlainen kuva mistä tässä on kyse. Erilaiset hengitys-, rentoutus-, ääntely ja mielikuvatekniikat olivat myös sellaisia asioita, joita odotin kuulevani tuolla valmennuksessa, mutta sainkin vain listausta erilaisista kivunlievitysvaihtoehdoista. Kuten Heli tuossa ylemmässä lainauksessa sanookin, niin tuntui että tämä ikiaikainen tieto ihan vain hengityksen voimasta olisi täysin sivuutettu. Ainakin jos Helin kokemusta on uskominen, niin monet naiset ovat näistä kuitenkin apua löytäneet. Olikin hienoa päästä kurkistamaan edes lyhyesti tällaisiin voimaannuttaviin synnytystarinoihin, joita teoksen eri osioiden välissä oli havainnollistamassa. Ainoastaan jäin ehkä kaipaamaan tietoa vielä erilaisista synnytysasennoista, mutta muuten olin oikein tyytyväinen tämän teoksen tiiviiseen tietopakettiin. Ei siis ihme, että vielä pari vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen jouduin edelleen odottamaan tätä kirjaston varausjonosta. Toivotaan siis parasta, mutta ainakin oma olo tuntuu nyt varmemmalta lähestyvää synnytystä ajatellen.

Tähdet: 4 / 5
 
Muualla luettu: Kirjojen pyörteissä
 

2 kommenttia: